iPon Hírek

Romlik az SSD-k árhelyzete?

Dátum | 2009. 07. 10.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

Kemény idők elé nézhetnek az SSD-k és így a túl jelentős mértékben rájuk támaszkodó gyártók is az iSuppli legújabb kutatási eredményeinek tanúsága szerint.

A gazdasági helyzet nyomán ugyanis a NAND flash memóriák ára egyes esetekben nem csak egyszerűen felment, hanem több, mint meg is duplázódott (pl. 128%-kal növekedett egy 2GB-os chip esetében, amivel arányosan drágulnak maguk az SSD-k is).

Ennek következtében egyes laptopok esetében egyenesen el is lehetetlenült az SSD-opció, mivel azzal az ár már messze túl magasra rúgna (már akár egy mindössze 32GB-os egység esetében is).

Mindennek az oka abban rejlik, hogy a nagyobb gyártók alaposan visszafogták a termelésüket egyrészt költségkímélés, másrészt pedig árfelhajtás címén. Mivel pedig a kínálat eleve is alatta maradt a keresletnek, ez a hatás fokozottan érvényesült.

Mindezt a legjobban természetesen azok szenvedik meg, akiknek a termékei a leginkább építenek az SSD-kre, így például az Apple, a Lenovo és a Toshiba, amelyeknek a kínálatában mind található egy vagy több alapértelmezés szerint is SSD-vel felszerelt laptop (ThinkPad X301, a felsőbb kategóriás MacBook Air, vagy épp a dynabook SS RX2 / Portégé R600). Kérdés, ezekkel mi fog történni az árváltozások nyomán.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. leviske
2009.07.10. 11:30
VISSZA A HIRHEZ

Ha a memóriagyártók nem akarnak jó pár mínusz pontot szerezni, akkor valószínűsíthető, hogy valahogy megoldják, hogy a Toshiba/Apple/Lenovo jó pár kedvezményben részesüljön.

Mert az mondjuk egyértelmű, hogy egyik gép sem komolyabban átdolgozható a felsoroltak közül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. TescoZsomi
2009.07.10. 12:12
Nem törvénytelen, ha egy vagy több gyártó mesterségesen emeli a piaci áratak??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Phantomstr...
2009.07.10. 12:15
Mostanába sok SSD hír érkzett új termékekről, gyártókról, és abban reménykedtem, hogy ez pozitívan hat az árakra: ugye több termék=nagyobb verseny=alacsonyabb árak. Úgy tűnik kár volt reménykednem. Tényleg nem fair lépés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. shabbarule...
2009.07.10. 12:31
Nem lesz itt semmilyen drágulás, ahogy az árak sem estek a felére, akkor amikor beestek a flash chip árak múlt év végén. A laptop gyártóknak nem sok közük van a flash chip gyártókhoz. A flash chip gyártók az SSD gyártóknak adják el a chipeket, a laptop gyártók pedig az SSD gyártóktól veszik az SSD-ket.

Amikor év végén beesett az flash chipek ára akkor a flash gyártók költségszint alatt veszteséggel termeltek, ezért inkább visszafogták a gyártást hisz veszteséget termelni senkinek nem éri meg. Az SSD gyártók viszont áron alul jutottak flash chipekhez, de nem vitték le felére az SSD árakat, hanem az ölükbe hullott plusz profitot megtartották. Most csak annyi történik hogy visszakompenzál a piac, a flash chipek ára ismét költségszint felé kerül, ez maximum az SSD gyártók korábbi ölükbe hullott extra profitját szünteti meg, de az SSD-k árára nem sok hatással lesz.

Itt van egy ábra ami jól mutatja az árváltozást.
http://www.digitimes.com/news/a20090709PR201.html

Jól látszik, ha nem lett volna az árak év végi beesése, hanem az akkori és a mostani emelt árszint között húz az ember egy képzeletbeli vonalat, akkor ugyanazt a tervszerű, egyenletes árcsökkenést kapja amit a későbbi időszakokra is prognosztizálnak. A flash chipek ára napi szinten változik mint a tőzsdei árfolyamok, de ez az SSD-k árán nem érvényesül napi szinten. Ott a gyártók hosszútávú piaci folyamatok alapján árazzák be a termékeiket, amiket negyed vagy félévente változtatnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!