iPon Hírek

Rossz képet festenek a DRAM piac legfrissebb statisztikái

Dátum | 2012. 11. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A TrendForce elemző részlege, a DRAMeXchange elérhetővé tette a DRAM piac előző negyedéves teljesítményéről szóló statisztikákat, amelyek sok érdekességről rántják le a leplet. Rossz hír a szegmens számára, hogy a PC szállítási mutatók egyre csökkennek, így az éves szintű növekedés a korábban vártnál 5%-kal kisebb lesz. Az sem javít a helyzeten, hogy a csúcsidőszak – ami a karácsony előtti vásárlási láz miatt komoly forgalmat szokott hozni – nem lesz annyira erős, mint ahogy azt korábban várták. További probléma, hogy a DRAM chipek túltermeléséből adódó kellemetlen hatások fokozódnak, így a szegmens rendkívül cudar hónapok elé nézhet.

A kedvezőtlen helyzet hatására a 2 Gb-es DRAM chipek szerződéses ára a harmadik negyedév folyamán 22,5%-ot esett, ugyanis a júliusi 1,11 dolláros ár szeptemberre 0,86 dollárra csökkent. A szerverekbe és mobil eszközökbe szánt DRAM chipek esetében sem jobb a helyzet, így a DRAM piac értéke az előző negyedévhez képest 8,5%-kal esett, a DRAM piac szereplőinek árbevételei pedig természetesen csökkennek.


A harmadik negyedév folyamán a mobil eszközök, azaz az okostelefonok és táblák iránt nőtt a kereslet, így a hozzájuk kapcsolódó mobil DRAM chipek a teljes DRAM piac forgalmának 25%-át adták, ami a második negyedévben tapasztalható 20%-os értékhez képest komoly előrelépés. Ennek megfelelően azok a memóriachip gyártók, akik mobil DRAM chipeket is készítenek, növelni tudták piaci részesedésüket – ilyen gyártó a Samsung és az Elpida.

A statisztikák szerint a koreai gyártók kombinált piaci részesedése 64,2%-ra rúgott az idei év harmadik negyedévében – ennek a részesedésnek több, mint 25%-a származott a mobil DRAM forgalomból. A japán Elpida a harmadik helyet kaparintotta meg a maga 13,5%-os piaci részesedésével. Az Elpida piaci részesedése a mobil DRAM chipek forgalmának köszönhetően növekedett, viszont a gyártó teljes árbevétele negyedéves szinten 4,3%-os csökkenést szenvedett el. Az Elpida mögött a Micron végzett, aki csak 1,1%-kal maradt le a harmadik helyről. Teljes árbevétel tekintetében a Micron sem teljesített valami rózsásan: a vállalat a második negyedévhez képest a harmadik negyedév folyamán 9%-kal alacsonyabb teljes árbevételt könyvelhetett el. A gyártónak a jövőben egyértelműen több mobil- és szervermemóriát kell gyártania ahhoz, hogy elkerülhesse a komolyabb pénzügyi veszteségeket, illetve növelni tudja piaci részesedését.

A tajvani NANYA termelése 70%-ban a PC-be szánt memóriachipekre támaszkodik, így nem túl meglepő, hogy a kedvezőtlen helyzet miatt a gyártó teljes árbevétele 35,6%-kal esett a harmadik negyedév folyamán. A Powerchip teljes árbevétele ezzel egy időben csak 0,6%-kal esett, pedig a gyártó az elmúlt időszakban fokozta a PC-be szánt memóriachipek gyártását. A Winbond teljes árbevétele viszonylag stabilan alakult: a gyártó 3,8%-os árbevétel-csökkenést könyvelhetett el, ami jó eredmény, hiszen a gyártó kizárólag speciális DRAM termékeket gyárt.

A ProMOS ezzel szemben a piacról való kilépés mellett döntött, így a cég megkezdte raktárkészleteinek kisöprését. Az említett vállalat egyébként 3,9%-kal növelte árbevételét az elmúlt negyedévben.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. zorrd023
2012.11.07. 15:27
Nem tudom mire számítanak! Az a baj hogy mindig a vegyétek vegyétek vegyétek megy. De most komolyan akik gépet vesznek azok azért veszik hogy 2-3 évig minimum ne keljen bele venni semmit vagy akár tovább. Aki Gépet újít az se 5 percenként csinálja. Honnan lenne már annyi vásárló hogy mindig keljen új ram? Szervereket bővítik egyre több lesz stb de sokat azokból is megvesznek és egy darabig nem fejlesztik. Ezek azt hiszik hogy minden emberre jut a családban minimum egy gép és azt is évente 3x újítgatják? Ha nem lenne ilyen pénzéhes minden egyes vállalat akkor simán gyárthatnának igazi minőséget ami nagyon sokáig működik . CRT monitorok 10 éveket simán kiszolgáltak már aminél nem figyelt be a spórolás. Még most is működne a 486-osom már ha össze lenne rakva stb. Most meg az megy hogy 1-2 év alatt dögöljön be a drágán vett termék aztán vegyél másikat. Ez 2 okból nem túl jó: 1. és ez kevésbé lényeges hogy nincs sok embernek ennyi pénze hogy győzőn mindig venni drágán "szart" azért az mert amiért elkérnek nagy összegeket az nehogy már ne működjön 5-10 évet minimum. 2. Ez jóval nagyobb baj hogy közben a gyárak így nagy ütemben pazarolják a véges erőforrásokat a környezet szennyezésről meg ne is beszéljünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. pdx06
2012.11.07. 16:03
Játékosokat sem vonzza mivel a nagy neveket hanyagolják PC-re.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. carraroxt
2012.11.07. 17:23
Nekünk spec a családban sem romlott még el soha memória. Lehet épp ez a gond?
Valakinek ki kéne már találnia valami alkalmazást amihez sok memória kell, különben összedől a kártyavár.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Leeroy
2012.11.07. 17:30
Kérdés, mi számít nagy névnek. Ha amolyan konzolport üsdvágdnemanyád jellegű arcade marhaságok, akkor tán mégsem baj, hogy nincsenek. Részemről szívesebben látok szofisztikáltabb, bonyolultabb játékokat pc-n...

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. zodiac83
2012.11.07. 18:25
@carraroxt:

"Nekünk spec a családban sem romlott még el soha memória. Lehet épp ez a gond?"

Ne tessen az ördögöt a falra festeni. Jön az magától is.

Amúgy nem vagyok teljesen meggyőződve, hogy a tálalás nem félrevezető. A csökkenő PC szállítási trend nem "derült égből villámcsapás", ennek ellenére van jelentős túlkínálat. Felteszem a technológia fejőstehén/leszálló ágban van (kezdeti beruházási ktg-ek megtérültek már), lehet, hogy még ezen is van profit. Vagy arról is szó lehet, hogy a nagyobb halak dömpinggel szeretnék szép lassan felfalni a kicsiket, de lehet más oka is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. oliba
2012.11.07. 19:35
Én két dolgot nem értek:

1. Állandóan ez megy, már évek óta, de nem mennek tönkre
2. Állandóan hatalmas a túltermelés, ami miatt alacsonyak lesznek az árak -> kisebb termelés, ami miatt a chip is drágább lesz és kevesebb embert is kell fizetni.

Ezek szerint ezek vagy hülyék, vagy fölöslegesen sír a szájuk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm
2012.11.07. 20:00
Szép lassan körvonalazódik egy 2-3 szereplős piac itt is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zorrd023
2012.11.07. 20:06
Majd lesz az egyik gyárnál valami gebasz aztán mindegyik gyártó kitalálja hogy jaaaaj hát csak ott gyártatuk ezt a nagyon fontos és nélkülözhetetlen alkatrészt a memóriához ( szállító doboz )és nem baj hogy mindegyik gyár külön termel egyszerre kitalálják hogy igen igen csak onnan tudjuk beszerezni na akkor 50 ezer lesz ezentúl 8 gb ram 2 év gari. Akkor tuti hogy nem veszek majd ramot ott rohadjon meg az összes gyártó! Jelenlegi áraknál gondolkodom 16 gb vételén de még nincs rá keret ha drágul akkor biztos nem veszek még +3-4 ezer emelkedéssel sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Mandris90
2012.11.07. 20:50
alkalmazás amihez sok memoria kell? bármelyik 3d grafikai. illetve tervezö program, ami tud renderelni illetve szimuláciokat futtatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!