iPon Hírek

Rosszul sült el a GamerGate-ről szóló sorozatepizód

Dátum | 2015. 02. 13.
Szerző | Freelancer
Csoport | JÁTÉK

A GamerGate rendkívül összetett jelenség. Egyszerre szól az esélyegyenlőségről, a játékújságírói szakma, és a fejlesztők közötti összefonódásokról, játékos-szubkultúráról, és még tucatnyi más témáról. Mivel az elvileg egy célt elérni akaró érdekcsoportok számos kisebb klikkre oszlanak, és néha nagyobb erővel támadják egymást, mint riválisaikat, szinte kibogozhatatlan, ki kit támogat, és kivel is áll hadilábon. Egy ennyi, gyökeresen eltérő nézőpontot felvonultató diskurzus esetén nem kis teljesítmény, hogy ha valaki minden érdekelt felet magára haragít, de a Law & Order SVU írói stábjának sikerült ez a valóban lenyűgöző bravúr. A nemritkán megtörtént bűnügyeket, és aktuális eseményeket is feldolgozó széria „Intimidation Game” címre keresztelt epizódja közfelháborodást váltott ki az érintettek körében. A rendkívül bugyuta történet szerint pár nőgyűlölő „hardcore-gamer” nem akarja, hogy a szebbik nem is képviselje magát a fejlesztők között, mert az a férfiak terepe. Ezért semmiféle eszköztől nem riadnak vissza, hogy elrettentsenek egy bátor, indiai származású feministát. Kiberbűncselekmények, zaklatás, verés, nemi erőszak, egyre megy. A „szent cél” érdekében minden megengedett. A hobbi képviselői szinte kivétel nélkül erőszakos, csordaszellemű idiótákként vannak bemutatva, akiket egyedül az érdekel, hogy minél több virtuális gyilkosságot kövessenek el. Az elkövetők pedig látens értelmi fogyatékos, sikertelen nyomorultak, akik nem tudnak különbséget tenni a valódi élet, és az FPS-ek világa között. Továbbá engesztelhetetlenül gyűlölnek minden nőt, akiket alsóbbrendűnek tartanak, és élvezettel tárgyalják ki, hogyan is erőszakolták meg áldozatukat. Összességében tehát, a kilencvenes évek legrosszabb sztereotípiái elevenedtek meg a képernyőn. Ez pedig azon túl, hogy sértő az érintettekre nézve, azért is baj, mert a sorozat célközönsége nem aktív játékosokból áll, akik könnyedén azt hihetik, hogy amit láttak, annyira nem is ütött el a tényektől. Így pedig könnyebben fel tudnak ülni az erőszakos videojátékok körül idővel elkerülhetetlenül és menetrendszerűen kirobbanó hisztériakampányoknak. A feministák, és egyéb jog és érdekvédők sem elégedettek. A cselekmény ugyanis annyira primitív, hogy a számukra fontos gondolatok, mint a nemek közötti egyenlőség, vagy a fehér férfiak igényeire épülő mainstream játékipar csak paródiába illően jelennek meg. Az pedig, hogy az egyik női szereplő a valóságban súlyos lelki traumát jelentő bántalmazása után még egy száraz humorú megjegyzést is tesz, végképp kiverte a biztosítékot. Maga az egyik karakter modelljéül szolgáló Anita Sarkeesian is nemtetszését fejezte ki Twitter-csatornáján keresztül.
Hogy teljes legyen a kép, az epizód a kritikusok tetszését sem nyerte el, mert mint ahogy arról a mellékelt videóból is meggyőződhetünk, a játékszcénát a legjobb esetben is csak felületesen ismerő forgatókönyvírók által összehozott nevetséges sztorit borzalmas egysorosok és pongyola dialógusok súlyosbítják.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. Terror
2015.02.13. 18:26
Tudnám, hogy Ice Motherfuckin' T mit keres az ilyen kaliberű alkotásokban...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. djgeg Terro...
2015.02.13. 18:44
Már egy jó ideje a sorozatban van... Azonban tényleg kriminális amit pár hülye ember tud művelni és szart kreálni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. tomchee
2015.02.13. 19:09
Mióta a fejemet tudom, a gamerek: erőszakos, antiszociális egyéniségek, akik nem tudják megkülönböztetni a valóságot a játéktól...

Bár szomorú, de már egy ideje úgy gondolom, hogy inkább csak mosolygok az ilyen butaságokon

Aki meg olyan értelemben "fogyatékos" ill. hajlamos rá, az egy filmbeli lövöldözős/erőszakos jelenet hatására, vagy 42 másik hatás miatt is bekattanhat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. tookmindeg...
2015.02.13. 19:42
Jaj, már megint itt van anita, fussunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. mikej95
2015.02.13. 23:06
Azzal akarja javítani a nők helyzetét világszerte, hogy a jogaikért küzd videojátékokban. Senki nem szólt neki, hogy 12 évesek alkotják a szexista játékok célcsoportját? Már annyiszor megfenyegették mindennel, ennek ellenére 0 swattingot kapott (pedig vérpistikének ez lenne az első dolga az anyja telefonjával, ha megtudja, hogy valaki kampányol a Lula3D ellen) és ugyanennyi fenyegetőt kaptak el a hatóságok. Tavaly pedig amikor kiderült, hogy tett ezt-azt némi extra műsoridőért (Kristen Stewart "módszerrel", sajna cikket/twitter kiírást már nem találom), végleg valami szatírává változtatták a szememben az egészet.

Amúgy érdekes ez a média és szólásszabadság dolog: Charlie Hebdo jó dolog, mert mindenkinek beszól, de az már nem, ha őket figurázzák ki.
A cukrászt feljelentik egyik nap mert nem csinál homokos tortát, másnap meg azért, mert melegelleneset nem csinál. Az egész kezd emlékeztetni bizonyos South Park epizódokra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. jurganov
2015.02.14. 00:31
"Összességében tehát.....könnyebben fel tudnak ülni az erőszakos videojátékok körül...." kb itt a lényeg. a mai világban nem tévedhetnek ekkorát véletlenül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kiskoller
2015.02.14. 10:11
Ez az egész annyira röhejes, hogy már nevetni se tudok rajta. Csak a fejemet fogom....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. AusWolf kisko...
2015.02.14. 20:24
Szintúgy.

Miért kell mindig mindenen felháborodni? Sokakban élnek sztereotípiák a játékosokról. Az ilyenre legyinteni kell, és továbbmenni. Engem se szeret mindenki, mégsem akadok fenn minden beszóláson.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. bruce_prin...
2015.02.14. 21:31
http://m.youtube.com/watch?v=8BVsrcbDBYI
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. bruce_prin...
2015.02.14. 21:44
A kedvencem amikor filmekben egy komolyabb berendezést vezérlő számítógép gui-át nem egérrel vagy shortcutokkal kezelik, hanem egy menu megnyitásához is gépelnek mint a vadállat.
Na kb ennyit tudnak a filmesek az egészről.
Csak azt nem tudom a forgatókönyvíró és a rendező melyik elszigetelt törzs tagja lehet, hogy még mindíg kalapácsos írógép a hightec.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. WaspHUN
2015.02.15. 11:04
Amennyiben Anita azt mondja, hogy csúnya, undorító és egyéb jelzők bármire, akkor az biztos jó mulatság lehet. Amúgy valaki igazán lecsaphatná már ezt az elborult agyú libát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dbelam bruce...
2015.02.15. 21:15
Akkor nem dolgoztál még géppel, ha nagyon megszoktad a programot, legyen GUI-s, de akkor is billentyűzettel fogod verni (pl. Eclipse)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dbelam
2015.02.16. 08:29
Na most hogy végre felébredtem és teljes mértékben sikerült értelmezni hogy mi a bánatos túró akart ez lenni:
Ez tényleg valami elborult, teljesen hozzá nem értő, index/Fox news kategóriájú cikkekből tájékozott Hollywood-produkció, amin igazából már felháborodni sem érdemes.
Aztán belegondolva ott a Big Bang Theory mint a kockák "tökéletes" leírása és még az a bicska is kinyílt a zsebemben, ami nincs is.

A fejlesztők (és nem csak a játék) élnek-halnak a női fejlesztőkért, már csak azért is, mert annyira tesztoszteron-túltengéses a szakma, hogy néha azon viccelődünk, hogy csak azért fel kéne venni egy nőt, mert különben beb*zulunk. Más szemszögből nézik a dolgokat és pont. Ez hasznos, lehet neki más jut az eszébe.
Az, hogy fedóratippelő MájLittlePóni pólós zsírdisznók kínai fröccsöntött Anonímusz maszkban mit garázdálkodnak, ahhoz köszönik szépen, semmi közük a fejlesztőknek, és a kockáknak sem.
A baj, amikor JAJ GÉMER LÁNY VAGYOK MINDENKI FIGYELJEN RÁM!!! fejlesztő kiad egy rakás szerencsétlenséget, ráhúzza hogy "indie" mert egyedül taknyolta össze, majd elvárja hogy sikeres legyen mert lány. Bocsi, attól még hogy lány vagy vagy indie, nem lesz sikeres azonnal, sajnálom. A fejlesztők sokszor buknak be egész jó projektekkel is.

Sőt, továbbmegyek. Amikor grafikus kellett, kifejezetten leányzót kerestem mert nekik jobban megy a színekkel a munka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bruce_prin... dbela...
2015.02.16. 15:53
De folyamatosan azzal dolgozok.
Es tudok olvasni velled ellentetben.
Shortcutokat mindenki hasznal, viszont szerintem a kokori berendezeseken kivul sehol nem kell 20 sort begepelni semmihez.
Javaslom lecserelni a kololmbusz kori eszkozodet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!