iPon Hírek

Rövidesen 400 ezer éve fagyott szibériai területek indulhatnak olvadásnak

Dátum | 2013. 02. 27.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Szibéria barlangjainak legutóbbi vizsgálata alapján úgy tűnik, hogy már a globális átlaghőmérséklet másfél Celsius fokos emelkedése is jelentős, korábban folyamatosan fagyott területeket olvaszthat fel. A permafroszt kiolvadása pedig komoly következményekkel járhat az éghajlatváltozás további alakulásával kapcsolatban. Az északi félteke szárazföldjeinek 24 százaléka található az örök fagy birodalmában, és ezekben a talajokban kétszer annyi üvegházhatású gáz (metán és szénhidrogén) raktározódik, mint amennyi pillanatnyilag a légkörben van. Ahogy ezek a területek olvadásnak indulnak, a szén-dioxid és metán visszaszökik az atmoszférába, tovább súlyosbítva a helyzetet. A permafroszt és a korábbi klímaváltozások összefüggéseinek vizsgálata segíthet annak megértésében, hogyan is zajlanak le ezek a folyamatok. Egy nemzetközi kutatócsoport ezért szibériai barlangok cseppköveit kezdte vizsgálni, mivel ezek az ásványi alakzatok akkor keletkeznek és gyarapodnak, amikor folyékony állapotú víz szivárog a barlangokba. Ha túl hideg vagy túl száraz a környezet, akkor a cseppkövek képződése leáll, így ezen alakzatok révén remekül tanulmányozhatók azok az időszakok, amikor a permafroszt felmelegedési időszakon ment át.

A kutatók hat eltérő földrajzi szélességen található barlang ásványi alakzatainak nyomán 450 ezer évnyire tudták visszakövetni Szibériai leghidegebb területeinek történetét. A legészakibb vizsgált barlangban (Lenszkaja Ledjanaja) egy 400 ezer évvel ezelőtti különösen meleg periódus óta nem volt cseppkőképződés, vagyis úgy tűnik, hogy ez a terület azóta folyamatosan fagyott állapotban van. A tudósok számításai szerint ahhoz, hogy újra olvadás álljon be ezen a részen, már csak másfél fokos emelkedésre van szükség a globális átlaghőmérsékletben. A legdélebbre eső barlang vizsgálata során az is kiderült, hogy a hőmérséklet minimális növekedése jelentős hatással lehet a permafroszton kívüli területekre is. A Góbi-sivatagban tanulmányozott cseppkövek ugyanis a fent említett felmelegedési időszakban a mainál sokkal nedvesebb körülményekről tanúskodnak. A permafroszt olvadása kapcsán felmerül egy harmadik, szintén rövidesen megoldást követelő probléma is. Ahogy a fagyott talaj olvadásnak indul, gyökeresen megváltozik a szilárdsága, stabilitása, ami jelentős gondokat okozhat a ráépült szibériai infrastruktúra, köztük a kőolaj- és földgázkitermelést lehetővé tevő építmények számára.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. deviant93
2013.02.27. 11:57
Remélem 50 éven belül kiolvad, és elég a föld.
Komolyságot félretéve: 10-20 év múlva majd felhúznak 1 acélkoporsót a földre, hogy ne melegedjen tovább a levegő, olyat mint csernobili atomerőmű felé, ez mindenre megoldás. és nem fog kiolvadni semmi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Terror
2013.02.27. 12:01
Éppen a naphoz elég közel kifeszített filterrel simán lehetne napszemüveget tartani a Föld felé. Az ötlet nem újkeletű.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. MJA
2013.02.27. 13:50
persze, Naphoz elég közel ...filterrel, és gondolkozni ki fog?

szerk on: pl a Merkúr vagy a Vénusz se tudja kitakarni a Napot, pedig közelebb vannak hozzá, mint a Föld, akkor milyen méretű filtert akarsz te a Naphoz közel kifeszíteni? szerk off.

...ha a Hold távolságában feszíted ki, akkor Hold átmérőjű méretben kell, ha a Naphoz közlebb, akkor meg arányosan nagyobb, ha meg részben akarod takarni a Napot, akkor is arányosan kell számolni (pl holdtávolságban 5% kitakaráshoz a Holdátmérő 5% méretű filter kell)

ebből látszik, hogy megvalósítása közel lehetetlennek néz ki úgy 50-100 éven belül...és utána is kérdéses...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. klm.4g63 MJA
2013.02.27. 14:21
A hold méretű filter is nagyon mini lenne. Gondolj bele, amikor napfogyatkozás van, azt is milyen kevés helyről(milyen szűk sávban) lehet észlelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.02.27. 14:30
jaj, téényleg... (pont a holdfogyatkozás ugrott be, hogy ott is egy "komplett" Hold kell a Nap kitakarásához... csak én se gondoltam végig, hogy akkkor is csak elhanyagolható területet és sugárzási energiát takar ki a Hold)

így viszont mégnagyobb marhaság a filterötlet, ez kb Földközelben, műholdpályák környékén, Holdméretű filterként érne valamit...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Humbuk
2013.02.27. 15:27
Szerintem annyi pénzből, amelyből filtert akartok csinálni, inkább korszerüsíteni kellene pár ország iparát és azon kéne agyalni(agyalunk már egy ideje), hogyan vonhatjuk ki a környezetünkből barátságosan CO2-t.

És igen nektek is meg van a hatalmatok hozzá, ha ültettek 1 fát Csak el kell képzelni, hogy milyen lenne, ha minden ember a földön ültetne egy fát
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. bakos4494
2013.02.27. 17:19
Nem értem, miért van így beszarva mindenki egy kis felmelegedéstől,legfeljebb kihalunk, oszt??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.02.28. 07:24
Jó dolog ez az ültessen mindenki egy fát, csak problémás lenne annyi cserjét szerezni Illetve megoldható, kiszedjük valahonnan, eladjuk majd elültetjük máshol

Az ember mindig is kreatív volt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gumitamin
2013.02.28. 10:58
Aha, és hova ültetsz fát (magánterületre)?
A gazdaság (politika) és környezetvédelem egymással szemben áll.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim gumit...
2013.02.28. 13:10
Nem áll szemben, hanem két teljesen más témakör intézményileg is, meg politikailag is, és mivel külön állnak, nehéz őket összehangolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!