iPon Hírek

Rövidesen embereken is tesztelhetik a mesterséges vért

Dátum | 2014. 04. 17.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A 0 negatív vér a legkeresettebb a világon, hiszen ez bármilyen vércsoportú embernek adható, ugyanakkor viszont csak a népesség 7 százaléka rendelkezik ezzel a vércsoporttal. Ennek fényében érhető, hogy bár a kereslet óriási ezen vérfajta iránt, a kínálatban bizony gyakran hiányok mutatkoznak. Ha minden jól megy, rövidesen megoldódhat a probléma, hiszen megkezdődhet a laborban készült, szintén univerzálisan adható vér klinikai tesztelése. A Skóciai Nemzeti Vérellátó Szolgálat szakértői által megalkotott mesterséges vér indukált pluripotens őssejtek (iPS) felhasználásával készült, vagyis a kutatók felnőtt testi sejteket programoztak vissza őssejtekké, majd rávették ezeket, hogy a vörösvérsejtekké fejlődjenek. Ez úgy történik, hogy az iPS-sejteket egy hónapig a csontvelőben uralkodó állapotokhoz hasonló körülmények közt hagyják érlelődni. A hónap végére a sejtek fele vörösvérsejtté alakul, amelyeket aztán centrifugálással választanak külön a más fejlődési irányt vett sejtektől. Ahogy Marc Turner, a kutatás vezetője és a vérellátó igazgatója elmondta, hasonló projektek más laborokban is folynak, ő és kollégái voltak azonban az elsők, akik olyan vért állítottak elő, amely megfelel az emberi vérátömlesztéssel kapcsolatban meghatározott szigorú előírásoknak.
A mesterséges vér számos előnnyel jár a véradással levett egységekhez képest. Az egyik ilyen, hogy a laborban előállított anyag esetében könnyebb garantálni, hogy semmiféle fertőzést nem tartalmaz. A donoroktól levett vér másik problémája, hogy mindenféle korú sejtek megtalálhatók benne: egészen újak, és olyan vörösvérsejtek is, amelyek 120 napos életciklusuk végén járnak. A mesterséges vér ezzel szemben kizárólag új sejtekből áll, így ha a páciensnek rendszeres vérutánpótlásra van szüksége, hosszabb idő telhet el az adagok beadása között. A projekt jelenlegi állása szerint a klinikai tesztek valamikor 2016 folyamán kezdődhetnek meg. Az első mesterséges vért kapó emberi páciensek a tervek szerint talasszémiában szenvedő betegek lesznek. Az örökletes genetikai rendellenességben szenvedők szervezete a kívánatosnál kevesebb működőképes (vagyis oxigénszállításra alkalmas) hemoglobint állít elő, így rendszeres vérutánpótlásra van szükségük ahhoz, hogy tünetmentesek maradjanak. A mesterséges vér előállításánál a legnagyobb kihívást a megfelelő mennyiség gyártásának megoldása jelentheti. Egy egység vér billiónyi vörösvérsejtet tartalmaz, és ilyen egységekből évente több mint 100 millióra lenne szükség, ami a szakértők jelenlegi, laborkörülményekhez igazodó módszereivel megvalósíthatatlannak tűnik.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. mataczadri...
2014.04.17. 11:05
Biztos jó hatással van a szervezetre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Reinkz
2014.04.17. 11:09
Hátha vkinek ezen múlik az élete, nagyon nem fogja érdekelni milyen hatással volt rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. djgeg
2014.04.17. 11:11
"szakértők jelenlegi, laborkörülményekhez igazodó módszereivel megvalósíthatatlannak tűnik."
Egy kísérleti stádiumban lévő módszer, sose lesz olyan hatékony, mint ami már a fogyasztói gyártási szakaszban van. Hülyeség elvárni tőle, hogy egy új kifejlesztett technológiát, majd pikk pakk költséghatékonyan egyszerűen tudunk nagy tömegben gyártani. Ha minden jól megy, majd fejlesztenek a gyártási folyamaton.

A hatást tekintve meg, pont azt fogják tesztelni. Én nagyon örülök, hogy fejlődik az orvostudomány. Ahhoz, hogy megértsük egyáltalán a világegyetemet, szerintem az emberi test ismerete kéne első sorban.
Az, meg, hogy ős sejtek, "mű" vér, szerveket megújító őssejtkotkél, saját sejtekből szervnövesztés, Étkezési hús növesztés laborban és hasonló technológiákat feltalálunk nincs semmi rossz. Természetes fejlődés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. MrJerk
2014.04.17. 11:57
A donoroktól levett vér másik problémája, hogy mindenféle korú sejteket megtalálhatók benne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. SuhiTomi
2014.04.17. 12:21
True Blood
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. mtrx220
2014.04.17. 14:08
azaz, Ture Blood
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. eriol
2014.04.17. 17:16
"A 0 negatív vér a legkeresettebb a világon, hiszen ez bármilyen vércsoportú embernek adható" Én tudom csak rosszul, hogy már csak típusazonos vért adnak mindenkinek..?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. sensejke eriol
2014.04.17. 17:44
Elsősorban arra törekednek, de ha nincs és épp vészhelyzet van akkor ugye marad a 0-ás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. kis.gregor...
2014.04.17. 22:53
0 negatívat azért nem adunk mindenkinek, amiért AB pozitívat sem. Mert a 0 negatív kicsap minden más vércsoportot. Mindegy kiből-kibe folyatjuk. Vagyis ha egy AB pozitív vércsoportú embernek 0 negatívat adunk a kapott vér csapja ki a kapó vérét. - egy orvos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. mullerdavi... kis.g...
2014.04.18. 00:32
Tudtommal mindenkinek adhat 0-, wikipedia szerint is. Elmagyaráznád mi a probléma?
http://chapters.redcross.org/br/northernohio/INFO/bloodtype.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. agyturbini...
2014.04.18. 02:26
kis.gregory

Most mar ertem hogy miert sullyed ilyen hamar a szinvonal, ha mar egy orvos is ekkora marhasagot mond....szerintem hasonloan jol kepzett lehetsz mint a pecsi holgyemeny aki cukros vizet itatott a paciensel aki tortenetesen cukorbeteg volt.
0 Rh negativ ver nem tartalmaz Semmilyen antitestet( sem A sem B tipusut) es az Rh faktor is negativ (nincs jelen) ezert nem valt ki immunreakciot semmilyen mas vercsoportu emberbol, ezert mindenkinek adhato egy ket specialis esetet kiveve( hiszen ezeken a fobb tulajdonsagokon kivil meg van egy tucat jelentektelenebbnek tunu jellemzoje is a vernek). Udv a Villanyszerelo Wiki nelkul alltalanos iskolai Biologiai ismeretit elohalaszva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. chris-v
2014.04.18. 09:26
Én nem vettem elő az iskolában tanult biológiai tudásomat, de ha az életem múlik rajta, akkor mindegy milyen vért adnak, műt, vagy igazit, csak éljem túl. (A+ egyébként)

üdv: az autófényező gazdasági informatikus
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. kis.gregor... agytu...
2014.04.18. 11:27
A 0 vércsoportúak nem rendelkeznek sem A, sem B antiGÉNnel, ezért bennük megtalálható mind az alfa, mind pedig a béta antitest.
Egyébként az elméleted alapján az ABRh+ is adhatna vért egy 0 negatívnak. De sajnos visszafelé is kell néha gondolkodni...
A hölgyeményről annyi a véleményem, hogy bár tényleg a legjobb tudása szerint járt el, és én sem biztos, hogy tudtam volna mit jelent 2 betű a vércukormérőn, azért a tananyagban egyértelmű jelek is le vannak írva, nem csak annyi, hogy ha nem tudjuk meghatározni a vércukorszintet alacsonyat kell feltételezni és aszerint eljárni. Olyan egyértelmű jelei vannak a magas vércukorszintnek, hogy távolról ordít a betegről - vagy csak szippantott volna bele a szájába: aceton szagú a lehelete (bár engem nem arra emlékeztet, de érezni lehet rajta).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. agyturbini... kis.g...
2014.04.18. 18:24
Akkor mirol is beszelunk, 0-as adhat mindenkinek, ez volt a kerdes, a valasz igen adhat mindenkinek, ergo nagyon hasznos cucc lesz a 0-as Rh negativ muver. Mert meg 0-as Rh negativnak is adhato lesz, szerintem innen mar csak ugyvedbe mehetunk at, remelem ilyen doktorid nincs.(vagy politikusba de nem akarlak megserteni)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. kis.gregor... agytu...
2014.04.18. 19:56
Nem, nem adhat. A vörösvértesteken valóban nincsenek antigének, de ezért a plazmában vannak antitestek amik kicsapják azt a vért, aminek a vörösvértestjei tartalmaznak antigéneket -> nem adhatunk 0 negatív vért csak 0 negatívnak, mert bármi mással keveredik kicsapja a plazma. Az hogy adható, csak a vörösvértestekre vonatkozik, nem teljes vérre, ami tartalmaz plazmát és benne antitesteket is. Márpedig vérátömlesztésnél vért adunk, nem csak vörösvértesteket. Ennél egyszerűbben nem tudom elmagyarázni. Tudom, hogy te az általános iskolában többet tanultál, mint én az egyetemen és tudom, hogy nálad alkalmasabb ember egy transzfuziológiai osztály vezetésére nincs, de kérlek értsd meg, okkal adunk csak csoporton belül vért, nem azért, hogy minden vércsoportból fogyjon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. drenenerd kis.g...
2014.04.19. 15:57
Már ne haragudj, attól függetlenül, hogy sok mindenben van igazságod, csak kötözködsz. Ha valóban orvos vagy, mondd meg kérlek, mikor adtál utoljára teljes vért? Ha mostanában nem volt ilyen, akkor miről is beszélgetünk? A vvt massza plazmatartalmáról? Ugyan már....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. agyturbini... kis.g...
2014.04.20. 12:41
Meg ertenem is de a surgossegi ellatas eseteben, mi a fenet adtok a paciensnek???? Csak nem varjatotok meg a laborelemzest hajnali kettokor amikor 8 kor nyit a labor? Csak nem 0-as Rh negativ vert vagy plazmat???? Vagy csak sos vizzel az ereiben tartjatok eletben a sujossan verzo hasi serultet??? Igen nagyon okosnak kell ehhez lennem hogy ezt kitalaljam...es nem mondtam, hogy mindent tudok de szerintem ez mar az alapmuveltseghez tartozik, ezert emlitettem az Alt. Isk tanulmanyaimat...de te meg mindig kitartasz, elhinnem de akkor miert nem AB-s Rh pozitiv muvert gyartanak a nalad sokkal butabb tudosok????
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kis.gregor... agytu...
2014.04.20. 20:19
Sürgősségi ellátás keretein belül is csak csoporton belül adunk vért. Gyorsteszttel fél perc alatt megállapítható a beteg vércsoportja - ezt véradás előtt is megnézik. (Mivel ezt nem tudtad, gyanítom, hogy véradáson sem jártál még.) Egyébként én nem kötözködni akartam, csupán rávilágítottam, hogy miért adunk csak csoporton belül vért. Ez után te kötöttél rám, hasonlítottál egy gyilkoshoz és próbáltál kioktatni (egy orvost) az általános iskolában tanult alapismereteid alapján. Egyszer nem említettem, hogy ez a mesterséges vér nem lesz jó dolog, mivel nem tartalmaz sem antigént, antitestet, sem egyéb más dolgot (utoljára a nyáron halt meg egy betegem, aki '83-ban transzfúzió kapcsán lett HCV fertőzött.), ezért én kifejezetten jó dolognak tartom, ha ilyen vért fogunk adni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. agyturbini... kis.g...
2014.04.21. 00:53
Ertem, es nem jartam veradason hiszen nem adhatok vert( nem erem el a kijelolt sujjhatart), de meg mindig nem magyaraztad meg akkor miert is 0-as Rh negativ vert gyartanak, ha az TE szerinted nem adhato mindenkinek??? En nem kotozkodok, nem biralom felul egy Egy orvos tudasat ha meg tudja indokolni amit mond. Te ezt meg nem tetted meg(Mert atmentunk ugyvedbe). Es most az utolso hozzaszolasodban Megcafolod onmagad hiszen azt irod hogy amit gyartanak 0-as Rh negativ ver nem tartalmaz sem antitestet sem antigent, Idezlek: "A 0 vércsoportúak nem rendelkeznek sem A, sem B antiGÉNnel, ezért bennük megtalálható mind az alfa, mind pedig a béta antitest." akkor miert is hinnek neked? At szeretnel menni politikusba???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kis.gregor... agytu...
2014.04.21. 02:33
Ehhez a válszhoz én is magamtól idéznék: "A vörösvértesteken valóban nincsenek antigének, de ezért a plazmában vannak antitestek". Fentebb le van írva, hgy felnőtt sejteket programoztak vissza, majd rávették ezeket, hogy vörösvértestekké fejlődjenek -» Csak vörösvértestet gyártanak, nem plazmát. Én nem mentem át ügyvédbe sem, nem hogy politikusba, én maradtam orvos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. agyturbini... kis.g...
2014.04.21. 12:00
De akkor megint csak magad cafolod mert akkor 0 RH negativ ver mindenkinekdhato, Kulonben miert lenne ra ekkora igeny? Miert azt gyartyak, es miert akarnanak ebbol gyartani? Mert gondolom es nem tudom de a levett vert szet tudjak valasztani plazmara es vorosvertetsekre ugye? Na akkor pontosan ugyan itt vagyunk, ergo ezert nem ertem a magyarazatodat, minek halal fulenek bonyolitod ertelmetlenul, tulspilazva a mondanivalodat amikor a vegeredmeny pontosan ugyan az de te meg forditottal rajta 2-ot hogy pontosan ugyan azt mond? Mert gondolom en nagy naivan a plazmat nem adjak a delikvensnek a 0 Rh-s verbol amikor atomlesztest csinalnak? Mert ugye valamire felasznaljak azt a 0 as vert amikor nincs keznel mind a 8 tipusu verbol eppen keszleten(hiszen ezen sirankoznak ejjel nappal hogy nincs eleg ver). Vagyis egyszer ugy forditod hogy a ver az plazma meg voros elvtars, maskor meg csak voros elvtars. Nem hivatasom az orvoslas(modern kuruzslas ahogy egy orvos mondta mert meg mindig nagyon keves az informacio az osszefuggesekrol), nem is ohajtok belefolyni, De ha az elejen azt irod, (Nem latinul es kiforgatva), hogy ebbe nincs plazma ezert nem is igazi ver, Akkor mindenki boldogabb lett volna es akkor megertettuk volna azt is amit a Plazmarol probaltal magyarazni. NEM nem lehet csak hatulrol melbe. Na de csak kibujt a szog a zsakbol, Latod el tudod Te magyarazni csak kicsit zsarolni kell, meg egy 20 evet fejlodik az oktatas es akar emberi nyelven is megtanulnak az orvosok, nem csak rebuszokban beszelni. Koszonjuk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. agyturbini...
2014.04.21. 12:42
Csak meg egy kicsit gondolkoztam: Ha a plazma tartalmaz anti testeket akar a 0-as eseteben akkor az 0as nak sem adhato? Mert errol beszlesz a plazma kicsapja...ergo semmelyik vercsoport senkinek nem adhat es kaphat mert hat a franya plazma...Idezet: " de ezért a plazmában vannak antitestek amik kicsapják azt a vért, aminek a vörösvértestjei tartalmaznak antigéneket -> nem adhatunk 0 negatív vért csak 0 negatívnak, mert bármi mással keveredik kicsapja a plazma" Vagyis akkor ha mar maga a voros vertest nem tartalmaz antitgent, de plazma igen akkor a ver magat is kicsapja? Akkor nem az AB besorolastol fugg a transzfuzio hanem a Plazma besorolasatol is ezt akkor tesztelni lehet? Mert akkor ha a fenti allitas igaz hiszen a plazma es a vertestek kombinacioi alapjan matematikai segedek kellenek kiokumlalni ki kinek es mikor hogyan adhat vert hiszen a 0 rh - vorosvertestre nem adhat csak akkor ha a plazmajuk is megegyezik az azonos vercsoportbelivel...es erre van gyorsteszt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kis.gregor... agytu...
2014.04.21. 13:46
Látom már kezded érteni!
Az antigént és az antitestet ne keverd össze! Az antitesteket máshogy is jelöljük: görög abc betűivel: alfa, béta antitest. Az antigéneket az arab abc betűivel jelöljük: A, B antigén.
Elméletben, ha teljesen szét tudjuk választani és antitest nélkül beadni akkor lehetséges. Ebből viszont a gyakorlatban nem egy probléma volt, amit tőlem sokkal okosabb emberek megoldottak azzal, hogy azt mondták: csak csoporton belül.
Okkal adunk csak csoporton belül vért, és nem csak bízunk abban, hogy igaz ami a tasakra van írva, hanem gyorsteszttel ellenőrizzük a beteg vérét és az adandó vért is a transzfúzió bekötése előtt. Nagyon jó lesz, ha NaCl oldatban adhatunk teljesen antigén, antitest és fertőzés mentes laboratóriumi körülmények között "gyártott" vörösvértesteket, de addig maradunk csoporton belül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!