iPon Hírek

Rövidesen leáll a Microsoft Surface 3-as tábla gyártása

Dátum | 2016. 06. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Microsoft hivatalosan is bejelentette, idén év végén, egészen pontosan december folyamán leáll a Surface 3-as táblagépek gyártása. Ez összességében nem túl meglepő lépés, hiszen a Surface 3 nem egy friss darab, 2015 tavaszán jelent meg, így szépen lassan eljár felette az idő. A termék egyébként az 500 dolláros árszinten elhelyezkedő windowsos táblák szegmensében próbál szerencsét, ahol meglehetősen nagy népszerűségnek örvend, ugyanis dizájnja, kijelzője és 499 dolláros ára vonzóvá tette, valamint hardver terén is teljesen vállalható, amit nyújt. A Surface 3 tehát rövidesen elbúcsúzik, ám limitált mennyiségben azért még egy ideig kapható lesz kereskedelmi forgalomban, ráadásul kedvezőbb áron. A négymagos Intel Atom x7-8700-as SoC egységgel szerelt termék 499 dolláros induló ára a gyártás leállításának bejelentésével egy időben 399 dollárra csökkent. Ezért az összegért 2 GB-nyi rendszermemóriával, 64 GB-nyi NAND Flash tárhellyel és WiFi támogatással ellátott példányt kapunk, de ha 4G LTE támogatásra is szükség van, akkor 499 dollárra növekszik az ár. Érdekesség, hogy a 4 GB-nyi rendszermemóriával, 128 GB-nyi tárhellyel és WiFi vezérlővel ellátott példány ugyancsak 499 dollárba kerül – ez is 100 dollárral lett olcsóbb –, 4G LTE támogatással karöltve azonban még mindig 699 dollárt kérnek érte.
A Surface 3 Pro modell továbbra is kellő mennyiségben áll majd rendelkezésre, ugyanis annak a gyártása tovább folyik. Arról egyelőre nincs hír, hogy a Surface 3 helyére érkezik-e utód, pedig igény valószínűleg lenne rá. Mivel az Intel korábban úgy döntött, nem teszi elérhetővé a Cherry Trail utódjául szolgáló következő generációs platformot, így a Microsoft keze alaposan meg van kötve. Egyrészt választhatnák az ugyancsak táblákba szánt Apollo Lake platformot, ami igazából nem pont a Surface 3 szintjét veszi célba; másrészt akár Core M sorozatú Intel processzor alkalmazása mellett is dönthetnének, ezzel viszont búcsút mondhatnánk a kedvező árnak. Központi egység ide vagy oda, több egyéb téren is lenne lehetőség a Surface 3 fejlesztésére: az utódmodellbe kerülhetne PCIe csatolót és NVMe protokollt használó tárhely, így gyorsabb lenne az adatok olvasása és írása, plusz a Micro USB csatlakozót is lecserélhetnék a sokkal ütőképesebb USB 3.1 Type C portra. Dizájn (vastagság) és tömeg tekintetében szintén lenne hova javulnia a Surface 3 utódjának, ám megfelelő SoC egység nélkül nehéz bármerre is lépni. Idővel mindenképpen kiderül, mi történik a Surface 3 nyugdíjazása után, amelyre nagyjából fél év múlva kerül sor.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. j.panzer
2016.06.28. 23:04
Rohadtul elfogadnék egy Surface 3-at. A simát, nem a pro-t. Majdnem vettem is egyet, aztán inkább egy sokkal erősebb ultrabook lett a vége, jóval olcsóbban. De ha 50k-val olcsóbb lett volna billentyűzettel együtt, akkor megvettem volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. user12
2016.06.29. 12:01
Ezeket a sz*rokat ne vegye senki. Abból a pénzből inkább veszel egy jóval erősebb laptopot!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. noir66
2016.06.30. 09:56
Megerősítem tapasztalat alapján az előző hozzászólásokat. Igazi hulladékok.
Céges környezetben egy igazi szopás az adminsztrátoroknak a gépek managelése.
Mi drága 500-600e Ft-os változatokat vettünk i5-el de folyamatosan baj van velük. Nem frissül a firmware, az updatek fele hibásan települ pedig a gyári windows image van rajta. A külső surfaces billentyűzet amit gyárilag ehhez gyártanak beszarik alatta és a legjobb...
beleraktak egy 2000 ft-os gagyi kamerát ami fix focus-os. A legócskább telefonokban is jobb kamerát raknak már.
Fix focus leírva azoknak akik nem emlékeznek már rá: Csak akkor kapsz éles képet ha megfelelő fényviszonyok mellett és távolságra állsz a lefényképezendő cucctól, különben homályos lesz. Egy vicc kategória.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!