iPon Hírek

Rövidesen megkezdődik a jelentkezés a Mars One első küldetésére

Dátum | 2013. 04. 20.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Tavaly júniusban érkeztek az első hírek a hollandiai székhelyű Mars One nagyszabású terveiről. A magáncég célja nem kevesebb, mint hogy emberi kolóniát hozzon létre a vörös bolygón. Ehhez már 2023-ban négy asztronautát juttatnának a Marsra, akiket kétévente újabb telepesek követnének. A tervezet tényleges megvalósíthatóságáról továbbra sem sokat tudni, de annyi biztos, hogy meglehetősen merésznek, sokak szerint egyenesen őrültségnek tűnik az ötlet. Ez a cég vezetőit azonban nem riasztja vissza, ahogy ígérték, még idén megkezdik az önkéntes űrhajósok kiválasztásának folyamatát, amelynek első lépéseként a vállalkozó kedvű jelentkezők egyperces videókkal pályázhatnak a helyekre. A komolytalan tömegek kiszűrése érdekében nevezési díjat is kell fizetniük a pályázóknak, amelynek összege a leggazdagabb országokból jelentkezők esetében sem haladja meg a 25 dollárt. A jelentkezés és a válogatás pontos menetéről várhatóan egy április 22-ére összehívott sajtótájékoztatón árulnak el többet az illetékesek, de annyit már most is tudni lehet, hogy a videós jelentkezés rövidesen megkezdődik, és várhatóan júliusban zárul le. Bas Lansdorp vezérigazgató elmondása szerint legalább egymillió jelentkezőt várnak, akikkel szemben jelenleg két elvárás van: 18 év fölöttinek kell lenniük, és videójukban meg kell indokolniuk, hogy miért ők a legalkalmasabbak a marsi útra. A pályázóknak ezen kívül nem árt tisztában lenniük azzal sem, hogy a jegy csak oda szól: a Mars One űrhajósai a jelenlegi tervek szerint a vörös bolygón élik le hátralevő napjaikat.

2015 júliusára várhatóan kiválasztásra kerül az a 24 asztronauta, akik négyfős csoportokba osztva megkezdhetik a hét éves kiképzést. Ennek részeként három hónapot töltenek majd a leendő marsi kolónia valósághű másolatában, különféle válogatottak stresszes helyzeteknek lesznek kitéve, illetve megtanulnak mindent, ami túlélésükhöz szükséges. 2015 után évente újabb 12 embert válogatnak be a kiképzésre, egyrészt az esetleges kiesők pótlására, másrészt pedig a 2023 után folyamatosan emelkedő létszámú kolónia újabb tagjainak biztosítására. A tervek szerint 10 csoport, azaz 40 fő folyamatosan kiképzésben lesz, így minden esetre akad majd utánpótlás. A Mars One vezetőinek számításai szerint az első négy űrhajós Marsra juttatásához nagyjából 6 milliárd dollárra lesz szükség. Ebből az emberi személyzet utazásán kívül fedezni lehet az előkészítő küldetéseket, a lakó- és ellátóépületek feljuttatását és beüzemelését, illetve általában mindent, ami négy fő hosszú távú letelepedéséhez szükséges. Ezt követően minden további csapat letelepítése újabb 4 milliárd dollárba kerülne, az utánpótlást biztosító teherhajók pedig alkalmanként 250 millió dollárból érnék el a vörös bolygót. A pénz túlnyomó részét úgy akarják összeszedni, hogy egy globális valóságshow formájában közvetítenék a teljes programot. A tervek szerint már az űrhajósok kiválasztása is a műsor részét képezi majd, vagyis a közönség dönthet arról, hogy ki indul útnak, később pedig a nézők nyomon követhetik a marsi kolónia mindennapjait is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

27. gbrgraphix
2013.04.20. 11:33
Ebből egész jó játék lehetne, vagy film. Licencelhetnék a az ötletet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. bszoke88
2013.04.20. 11:42
hát ha sikerülne egy jobb állást találnom, 2023-ra simán építhetnék magamnak egy űrhajót...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. czibu
2013.04.20. 12:09
jobb lenne, ha nem azt vizsgálnánk, hogy van-e élet, hanem az lenne a cél, hogy életet vigyünk oda, bármit ami megél-megterem és életet lehelni a bolygóba. A bolygó jégsapkáiból kivont víz folyóként áramlik majd, a növények pedig oxigéngyárként működnek - így a Mars akár a Föld testvérbolygója is lehet, egy új élőhely az emberi civilizáció számára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Hawk529
2013.04.20. 12:15
A jelenlegi adatokkal számolva az összes összeg, csak sajna amerre haladunk ez bizti hogy így marad. Kérdés mennyire megy fel és ez mennyire sodorja veszélybe azt a kis %-ot, ami esélyként jelen van a sikerükre. De mint ötlet nem rossz, sőt.... igazából már évek óta ott kéne lennünk... ( már a holdutazás után ennek kellett volna jönnie, na mindegy) sok siker nekik és a jelentkezőknek is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Hawk529
2013.04.20. 12:15
* nem marad így
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Enno
2013.04.20. 12:39
még egy hely amit majd szétbarmolhat az emberiség , remélem ott már más elvek alapján működne sok minden.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Maxcube
2013.04.20. 13:15
És így kezdődik a Doom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. LechooEdy
2013.04.20. 13:35
Előbb csináljanak élhető bolygót, belélegezhető légkörrel. Utána lehet menni. Már látom, hogy 2050-re egy város is lehet a Marson. Majd jön a bolygók közti háború Vagy a Doom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. gabesz7630
2013.04.20. 14:09
Czibu: "...jobb lenne, ha nem azt vizsgálnánk, hogy van-e élet, hanem az lenne a cél, hogy életet vigyünk oda, bármit ami megél-megterem és életet lehelni a bolygóba. A bolygó jégsapkáiból kivont víz folyóként áramlik majd, a növények pedig oxigéngyárként működnek....."
Elotte viszont pengen kipusztulnak a kozmikus sugarzastol es napszeltol.
Sok scifit nezel illetve a nasanal sem artana neha beszelni egy egy biologussal hogy mit tesz az ilyen sugarzas az elovilaggal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. sensorprim...
2013.04.20. 14:44
Már nem azért de az hogy csak odafelé szól a jegy kit vonz?
Nem pár hónapról van szó amit nagy nehezen de kibírnak pár négyzetméteres kabinban
hanem 30-40 évről.
Arról nem is beszélve hogy elég csak 1x késsen az utánpótlás és mind halottak.
Szórakozásra a lehetőség filmnézésen/videojátékokon kívül zéró(könyvet tuti nem vihetnek a súlya miatt,valószínűbb egy e-book)
Hosszabb távon meg tuti haza vágja őket az hogy sokkal kisebb a gravitáció, egyszerűen szétfog menni a testük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. szergej77
2013.04.20. 15:02
A napszél, kozmikus sugárzás mellett a meteor becsapódásokkal is számolni kell. A minap olvastam, hogy a Mars felé tart egy durván 3 km átmérőjű kőtömb, ami becsapódva hatalmas pusztítást végez. De minden esetre nagyon bátrak, ha elindulnak .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. atti2010
2013.04.20. 15:16
Ez az egész fantazmagória addig fog eljutni hogy jól megszedik magukat az egzotikumnak számító valóságshow alatt miután kijózanodnak és eltűnik a pénz is, a föld megmentésére sem vagyunk képesek pedig nem kell éveket utazgatni hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. ZeeroCool1...
2013.04.20. 16:41
sensorprime - Kb 150000 embert akik lazan bevallalnak. Amugy 30-40 ev mulva kitudja milyen allaptoban lesz a fold es ki lesz biztonsagban ok vagy mi itt a tragyatelepen....
szergej77- Az a hatalmas pusztitas lehet hogy kapora jon nekik foleg ha meg makjuk is lenne es pont az egyik jeges videkre csapodna be. Nehany millio-milliard tonna jeges viz feloldodna lehet egy termeszetes atmoszferagenerator lenne...
atti2010 - Persze kisbaratom tul sok magyar hiradot nezel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Joga73
2013.04.20. 16:55
Valóságshow?
"...közönség dönthet, ki indul útnak..." - tehát nem nehéz kitalálni, hogy a legjobban szopó hölgyemény tuti marslakó lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. csabi02
2013.04.20. 18:05
joga73

+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. fbi1984
2013.04.20. 21:03
Na ki megy a marsra? Majka vagy Lajka?
(Kiszavazás nem lesz?)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Ronan
2013.04.20. 21:42
Én jelentkeztem erre a projektre de én is kevés idő van ahhoz én egy év alatt perfektül megtanuljak angolul.Beszéltem az orvosukkal azt monda hogy minden megtanítanak 8 év alatt amire szükség lehet tehát lehet mérnök,orvos,tudós, csak a katona kategóriát nem említette azt hiszem.Dr.Norbert Kraft(San Jose,Amerika) a neve az illetőnek ha valaki skype-on keresztül beszélni akar vele természetesen csak is angolul lehet vele beszélgetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Yoshileon
2013.04.21. 08:34
Már-már ezt olvasva megjött a kedvem a jelentkezéshez, aztán eljutottam a valóságshow részhez. Ez az egész egy nevetséges vicc lett így
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Szefmester
2013.04.21. 09:44
Én simán jelentkeznék a csak oda jegy ellenére is. A túléléshez szükséges cuccok már a római kor óta léteznek. Komolyan! Sugárzás elleni védelem kell? A leszállóegységeket helyben készített "téglákkal" és sok sok "földdel" kell betakarni a hőszigetelés felett. Sugárzás és hőtárolás megoldva. Egy párfős hidroponikus bioszféra már itthon is megoldható pár nm-es alapterülettel. Ha pedig rendszeresen küldenek kaját ők is, vagy új felfújható Bigelow féle modulokat akkor ez a termeléshez szükséges hely hamar elő is kerül.
Jelenleg a portalanítás lenne a legnagyobb bajuk az ott élőknek. Kimennek kutatni meg melózni, és miután visszatérnek sok órát kel takarítaniuk mert a finom por bejut sok helyre, és a ruhájuk forgórészei egy idő után szorulhatnak.
A "sokkal" alacsonyabb gravitáció miatt meg nem aggódnék mert nem sokkal alacsonyabb. nagyobb mint a holdon tapasztalt. Mellesleg az űrruha súlya, és a mozgáshoz szükséges erő miatt az izmok nem satnyulnának el, max ha már komplett civilizáció lenne ott lúzerekkel meg tohonya kanapéfocistákkal. A csontváz megsínylené de az is szerintem csak addig amíg el nem éri a megfelelő egyensúlyt. Ahogya szív és érrendszer is alkalmazkodna egy idő után. A gond akkor lenne ha pár év után vissza akarnának jönni, mert akkor már a visszatérést sem élnék túl.
Egy átlag kockát felküldenek egy komolyabb géppel meg valami 56k-nál gyorsabb nettel és vidáman eléldegél majd, max nem MMO-kkal fog játszani a lag miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Narval
2013.04.21. 12:00
Ez a cikk pont 19 napot késett
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ncc1701
2013.04.21. 20:33
sensorprime: a mars gravitációja pont elég ahhoz, h semmi bajuk ne legyen. Igazság szerint erre a holdé is elég lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. piter
2013.04.22. 04:58
ncc1701 igen am de mar az oda uton is eselyes a csontritkulas es az izomsorvadas!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Supra
2013.04.22. 08:01
Ebből is látszik, hogy az emberiség lenyomta a világmindenséget: Ez utóbbi nem végtelen, csak az emberi hülyeség. De az kétszer is.
:-(((((((((((

Ki a francos nyavaját érdekel az a bolygó?!?! Se technikánk, se erőnk, se hasznunk belőle.
Itt van a hold, ami ebben a léptékben a küszöb előtt van - ahonnan aztán minimális költséggel lehetne kolonizálni akár a marsot is - 50 év múlva.

De mondhatnám máshogy is. A buta, szegény, béna amcsikank is évek kellettek a holdra jutáshoz - pedig az egészen más tészta, mint egy önnfentartó rendszer a marson, vagy netán vissza jönni onnan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Supra
2013.04.22. 08:03
fbi1984: NEM, kiszavazás nem lesz, MINDEN valóságshow szereplő megy! :-)
Én mondjuk a napba lőném bele őket, de a mars is jó! Majd nem csomagolunk - takarékossági okból - se leszálló modult,se ejtőernyőt :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Supra
2013.04.22. 08:06
joga93: igazad lehet, ettől függetlenül mind szopni fognak :-) (már bocsánat)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. thewilder
2013.04.22. 20:43
Vigyék az összes cigót/zsidajt is, oda valóak Ellennének ott egymással.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bkaresz200...
2013.04.22. 21:08
Kicsit másképp megközelítve a problémát:
30-40 év
Keressenek a project-re: testi és lelki kasztráltakat vagy párokat; máskülömben
ilyen hosszú távon kibujik az emberböl az ÁLLAT és mind az megtörténhet mint egy
scifi thriller ben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!