iPon Hírek

Rövidesen támad az SLI és a Crossfire riválisa

Dátum | 2009. 09. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Lucid különleges megoldását, amely a Hydra 100-as nevet viseli, nagyjából egy éve láthattuk, azaz akkoriban hallhattunk először a gyártó nagyratörő céljairól, miszerint az újdonsággal konkurenciát teremtenek majd nem csak az SLI, de a Crossfire multi-GPU technológiának is. A legfrissebb hírek szerint már nem kell sokat várni az első alaplapra sem, amelyen a Lucid Hydra 100-as megoldásának utódja, a Lucid Hydra 200-as teljesít majd szolgálatot: a chip az MSI egyik alaplapján lesz jelen, ami október folyamán kerül kereskedelmi forgalomba. Az alaplap három darab PCI Express slottal és különleges multi-GPU tulajdonságokkal lesz felruházva.

A Windows-ra írt driver segítségével a Hydra 200-as chip közel lineáris teljesítménynövekedést ígér, és azt, hogy akármilyen VGA-kat összeköthetünk. Ha például régebbi 8800 GT videokártyánk mellé néznénk egy GeForce GTX 260-as modellt és a két kártyát egy időben, azok teljesítményének lineáris összeadásával szeretnénk használni, a Hydra 200-as chip jóvoltából erre lehetőségünk lesz (elvileg). A kártyák összekapcsolásához nincs szükség sem Crossfire sem SLI, sem pedig egyéb híd alkalmazására, sőt, a Lucid állítása szerint az így, összerakott rendszerek tökéletesen teljesítenek majd  a különböző játékok alatt.

MSI Big Bang
Első körben a Lucid által kiadott driver csak egyetlen gyártó bármelyik videokártyájának "összekapcsolását" teszi majd lehetővé, de a későbbiekben akár két különböző gyártó, azaz az ATI és az NVIDIA termékei is gond nélkül együttműködhetnek. Ez utóbbi, vagyis a gyártófüggetlen kapcsolat kialakítására a Windows 7 felhasználók számára 2010 első negyedévétől kezdve nyílik lehetőség a friss driver segítségével. Ennek fényében elképzelhető, hogy az év végén már rendelkezésre áll a fent említett driver béta verziója és az előzetes tesztek is.

A Lucid kínálatában háromféle Hydra 200-as chip van jelen, amelyek mindegyike 65 nm-es csíkszélességgel készül és elég alacsony energiafogyasztás mellett üzemel. A termékek főbb tulajdonságairól az alábbi kis táblázat ad képet:


A három chipben hasonló PCI Express 2.0-s kapcsoló áramkör foglal helyet, amely tulajdonképpen egy RISC-alapú megoldás. A fenti termékek a 130 nm-es Hydra 100-as chip utódjainak minősülnek. Ez, vagyis a Hydra 100-as chip egyébként az ELSA Vridge X100-as professzionális grafikai bővítő rendszerben kapott helyet. Az első Hydra 200-as chippel felszerelt alaplap az MSI Big Bang névre keresztelt újdonsága lesz, amelyről korábban már ugyan írtunk, de a termék pontos specifikációiról azóta sem hullott le a lepel.

Tényleg akkora durranás lesz?
Ha beválik, akkor az MSI után biztos többen is bevállalják majd az új chip használatát, kíváncsian várjuk a fejleményeket. Ha megjelenik, mi is teszünk egy próbát vele.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. bandika198...
2009.09.24. 10:56
VISSZA A HIRHEZ

Elég okos megoldásnak tűnik, a kérdés, hogy működik e majd rendesen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kkowika4
2009.09.24. 11:33
Én úgytudom, ez a kérdés korábban eldőlt, mivel az MS szerint az ilyen hibrid módok nem járható út. Meglátjuk, hogy milyen lesz, illetve mennyiért. Ha sikerül nekik, akkor komoly előnyt szerez az MSI.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. maci
2009.09.24. 12:38
Es ha MS azt mondja, akkor az ugy is van...NOT!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. atee92
2009.09.24. 16:05
Az azért komoly lesz mikor egy nvidia és egy ati kártya egymás mellett fog ketyegni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. _DiEGO_
2009.09.25. 18:42
Akkor el sem adom a jelenlegi RX3850 OC 512MB kártyámat .... és megtartom a jövendő 57xx mellé , igy akkor nem is kell az ATI 58xx vga ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!