iPon Hírek

Rugalmas E Ink táblát mutatott be a PocketBook

Dátum | 2014. 12. 04.
Szerző | DemonDani
Csoport | IT VILÁG

A PocketBook ezúttal egy olyan E Ink kijelzős készülékkel állt a kamerák el, ami már nem a mezei könyvolvasók közé sorolható, hanem inkább egy nagyméretű, különleges táblagép szerepét fogja betölteni. Az újdonságot a vállalat egyértelműen ipari körülmények közé szánja.
A svájci székhelyű PocketBook csak 2007-ben kezdte a karrierjét, de mostanra oda jutottak, hogy már technológiai újításokkal és rekordokkal is dicsekedhetnek. Ezúttal direkt vállalati felhasználásra hoztak létre egy olyan készüléket, ami a világ első flexibilis, E Ink kijelzős termékének címét tudhatja magáénak. A CAD Reader Flex egyébként már nem egy teljesen friss megoldás a cég kínálatában, az éppen egy éve bemutatott CAD Reader utódjáról beszélhetünk most. A PocketBook új szerkezetének előlapját egy 13,3 hüvelykes képátlójú panel tölti ki, ami ezúttal már az E Ink Mobius technológiát alkalmazza. Ennek a panelnek az a sajátossága, hogy egyrészt egyáltalán nem igényel védőüveget, a műanyag hordózója pedig könnyű és vékony, másrészt még rugalmas is. A hátlapot is azt szem előtt tartva tervezték meg, hogy ez egy strapabíróságra kihegyezett, mérsékelten flexibilis készülék lesz, ennek megfelelően kellően hajlékony műanyagot vetettek be. A PocketBook aktuális masinája még a fizikai paraméterek tekintetében is komoly előrelépést jelent. A gyártó beszámolója szerint a Flex a valaha gyártott legvékonyabb E Ink paneles készülék. És hogy pontosan mennyire emelkedik ki a síkból? Nos, mindössze 6,5 milliméteres, amivel még a táblagépek körében is igazán jó helyet foglalna el a rangsorban. A vállalat nem kisebb kijelentést tett, minthogy ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően szinte olyan a CAD Reader Flex, mint egy szabványos A4-es méretű papírlap. (Ha laphoz azért egy kicsit túlzás is, de egy füzethez már tényleg joggal hasonlítható a gép.)
A PocketBook arra tervezte ezt a terméket, hogy tökéletesen helytálljon a professzionális felhasználási körökben. A meglehetősen nagy felületén nemcsak, hogy kényelmesen lehet olvasni különböző dokumentumokat és terveket, hanem elfér rajta egyszerre akár több táblázat, illetve a grafikonok és diagramok kirajzolása sem okoz neki gondot. A cél az volt, hogy maximális komfortot nyújtson a használata során egy irodában, vagy akár ipari környezetben is. Ezt szem előtt tartva a készüléket kellően jó szigetelésekkel látták el ahhoz, hogy bizonyos mértékig még a nedvességgel és a porral szemben is ellenállónak bizonyuljon. A vékony poliuretán bevonat pedig hozzájárul ahhoz, hogy véletlenül se csússzon meg a készülék a helyén, mivel egy véletlen baleset akkor is végződhet rosszul, ha az alany egyébként elég jól bírja a gyűrődést.
A 13,3 colos panelhez még egy gondolat erejéig érdemes visszakanyarodni: ezt 1600 x 1200 képpontos felbontással látták el, így a felületén körvonalazódó képek meglehetősen részletgazdagok lesznek, ami jól jöhet például egy aprólékos tervrajz esetében. A szerkezetet ráadásul egy egészen erős hardverre bízták – persze csak az E Inkes eszközökhöz viszonyítva. A színfalak mögött egy 1,5 GHz-es órajelen üzemelő, kétmagos lapka fedezhető fel, amely mellett 512 MB-nyi rendszermemória képviselteti magát. A háttértár 8 GB-os méretet öltött, ami látszólag ugyan nem valami sok, de egyébként adott esetben több ezer dokumentum tárolására is elegendő lehet. A gép kapcsolati képességei között van Bluetooth 4.0 modul, valamint Wi-Fi is, így akár az internet is elérhető róla, de belső, vállalati hálózatokhoz, vagy esetleg más mobileszközökhöz is lehet vele kapcsolódni. A kezelése a megjelenítő alatti gombokkal történik majd, az ötirányú paddal a menüben lehet navigálni, a nyilak pedig a lapozást könnyítik meg. A készülék érkezésének időpontjáról sajnos egyelőre nem szólt a fáma, illetve a várható ajánlott fogyasztói árat sem hozták mostanáig nyilvánosságra. Valószínűleg egyébként eléggé borsos összeget fognak érte elkérni, hiszen a sima CAD Reader is csaknem 600 dolláros összegért cserébe vihető haza, a Sony hasonló méretű megoldása, a DPT-S1 pedig kereken 1000 dollárt kóstál.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. ptaylord
2014.12.04. 13:12
Nagyon tetszik. de úgy érzem pár évet még várni kell vele amíg a hétköznapi emberekhez is eljutnak az ilyen méretű E-INK kijelzők. Nekem csak egy kisebb E-bookom van. De egy ekkora kijelzőn, ilyen felbontással már rendesen lehet olvasni, esetleg végre (kisebb) CAD rajzokat is normális minőségben lehetne megnézni és kevesebbet kellene nyomtatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Jericho300
2014.12.04. 22:51
Aw, sweet jesus. Valami hasonlóra már évek óta fáj a fogam... Most, hogy taposom az egyetemet még jobban! Imádnám, ha nem kéne kifolyatnom a szememet a monitor előtt, inkább letöltenék minden jegyzetet egy hasonlatos cuccra és pápá szemkifolyás/papírpazarlás
Csak egy bökkenő van velük... Nem hajlandóak megjelenni/elérhető árban lenni....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ha3flt
2014.12.05. 13:43
Nem szeretem, mikor az e-papír dicsérve azzal jön valaki, hogy a többi kijelző szemkifolyató... Főleg, hogy ez leginkább csak ilyenkor szokott előkerülni, az "összehasonlítás" során, máskor nem nagyon. Végső soron mi a különbség egy elsődleges és egy másodlagos fényforrás közt? :-)

Az LCD monitornál/tévénél jelenleg a gyengén kivitelezett PWM háttérvilágítás okozhat erőteljesebb vibrálást, de egyre ismertebb a probléma, és tesznek is ellene a gyártók, aztán játékoknál a frissítés (sync-téma), valamint panelfajtától különbözik, hogy mennyire bocsát ki szórt fényt, ezért is más pl. egy IPS-re ránézni egy TN-hez képest, de ez már sokkal kevésbé jelentős ügy. A rosszul megvilágított e-papír kellemetlenebb lehet, mint egy átlag LCD.

(Egyébként nemrég próbálgattam az új Kindle beépített világítását, a gyermekemnek vettem, és hiába próbáltam vibrálást megfigyelni, nem sikerült. :-) Jó hír.)

Szóval egyelőre sokkal több lehetőséget nyújt az LCD, próbáld meg mindazt e-papíron megvalósítani, ami ott természetes - már egy rajzokat tartalmazó (nem csupán szöveges) PDF-et sem fogsz tudni kényelmesen, gyorsan használni (és nem csupán az e-papír mérete miatt), és az LCD jelenleg gazdaságilag is megállja a helyét. Persze van, amire csak az e-papír jó, és annak nagyon örülünk. És még csak az elején tartunk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. palacsa ha3fl...
2014.12.06. 10:56
A monitorom pwm mentes és az ultra ibolyához közel eső tartomány is vissza van elvileg fogva rajta de ugyanugy lehetetlenseg rajta olvasni egyhuzamban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!