iPon Hírek

Rugalmas műcsonttal gyógyítanák a vázsérüléseket

Dátum | 2016. 10. 04.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy újfajta anyag forradalmasíthatja a csontsebészetet, a fehér matériával ugyanis tetszőleges formájú és méretű, rugalmas csontimplantátumok nyomtathatók. Ami még ennél is jobb, a testbe beültetve ezek az objektumok idővel valódi csontokká válnak, olcsó és állandó megoldást kínálva a legsúlyosabb vázsérülések kezelésére is. Amikor egy csontot vagy annak egy részét pótolni kell, az orvosok vagy egy máshonnan kiemelt csonttal, vagy egy mesterséges implantátummal töltik ki a hiányt. Ez utóbbi jóval fájdalommentesebb megoldást jelent ugyan, de a jelenleg forgalomban lévő „műcsontok” általában túl ridegek, így egyrészt könnyen törnek, másrészt műtét közben nincs lehetőség igazítani rajtuk. Egy harmadik, de rendkívül drága, éppen ezért ritkán alkalmazott lehetőséget jelentenek a csontok pótlására az emberi tetemekből kiemelt és speciálisan kezelt csontok, ezek azonban drágaságuk mellett nagyon vegyes minőségűek is. Ramille Shah, a Northwestern Egyetem kutatója azonban kollégáival kidolgozott egy új megoldást a csontok helyettesítésére. A mellékelt videóban bemutatott implantátumokat 3D nyomtatóval hozzák létre, így kezdettől személyre szabhatók, terhelhetőségükhöz rugalmasság is társul, és az utolsó simítások akár műtét közben is elvégezhetők rajtuk, teljesen a beteg igényeihez igazítva a beültetendő műcsontot.
A porózus szerkezetnek köszönhetően a beültetett darabba rövidesen véredények és sejtek nyomulnak be, lassan de biztosan természetes csontszövetté alakítva át a mesterséges anyagot. A „hiperelasztikus csont” Shah és kollégái szerint a törésektől kezdve a csontrekonstrukciós műtétekig számtalan célra használható lehet. A szakértők azt remélik, hogy néhány éven belül lehetőség lesz arra, hogy a sebészek 24 órán belül bárkinek saját, új csontokat nyomtassanak a betegről készült orvosi felvételek alapján. A műcsont alapanyaga hidroxiapatit, ami a természetes csontok szervetlen állományának 99 százalékát teszi ki, és politejsav-glikolsav, amely összeköti az ásványi szemcséket, rugalmassá teszi az anyagot, ráadásul biológiailag lebomlik. Adam Jakus, a Northwestern egy másik kutatója szerint az anyag sikere abban rejlik, hogy az szerkezetében és összetételében is annyira hasonlít a csontszövetre, hogy a szervezet befejezésre váró valódi csontnak hiszi, és gondoskodik arról, hogy az maximálisan megfeleljen az elvárt funkcióknak. A beültetett váz így gyakorlatilag csonttá alakul, anélkül hogy ehhez őssejtek vagy növekedési faktorok beadására lenne szükség. Az állatkísérletek során az implantátumok a patkányok gerincsérüléseinek kezelése során versenyre keltek a legjobb forgalomban lévő módszerekkel. Egy másik kísérlet során egy rhesusmajom koponyájának egy darabját pótolták egy elasztikus műcsonttal, a műtét során vágva méretre az implantátumot. Shah azt reméli, hogy az anyag használata öt éven belül megkezdődhet a klinikai gyakorlatban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Bihus
2016.10.04. 11:07
Fogászatban már most is használnak állkapocscsont pótlásra olyan anyagokat, amik fél év alatt saját csonttá képződnek, nem tudom, azok melyik kategóriába esnek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thestock
2016.10.05. 12:37
Tetszik az ötlet, de ez sem egy olyan dolog ami egy halandónak elérhető... akit TB-ből műtenek annak marad a csavar meg a lemez, aki meg tudja fizetni a svájci klinikát annak meg nyomtatnak új csontokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!