iPon Hírek

Rugalmas OLED napkeletről

Dátum | 2009. 05. 12.
Szerző | Gabriel
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Olyan új OLED-kijelzőt alkottak a Tokiói Egyetem kutatói, amely tetszés szerint hajtogatható és nyújtható anélkül, hogy ennek bármilyen kihatása is lenne a rajta megjelenített kép minőségére. Ez kétségkívül egy jó dolog, és sokrétű felhasználást tehet lehetővé.

Hátránya azonban a dolognak, hogy legalábbis az egyelőre elkészült prototípusok még csak egyetlen egy színnel képesek működni - ami viszont nyomban le is rontja az előbbi nagy reményeket, legalábbis egyelőre. A kutatók azonban nem lazsálnak, munkájuk immár épp ennek a szépséghibának az orvoslására összpontosul (és persze a felbontás növelésére), így idővel vélhetőleg bejöhetnek már a képbe az egyelőre még hiányzó színek is. Persze az a bizonyos felbontás-növelés is valóban égetően szükséges, mivel a jelenlegi prototípusok mindössze 256 pixellel dolgoznak... egy 100 négyzetcentis felületen.

Ami pedig a dolog technikai hátterét illeti, ezeket a rugalmas szépségeket pedig úgy alkotják meg, hogy fluor-gumi eleggyel permeteznek le egy szén-nanocső-réteget, létrehozva így egy olyan rugalmas és vezető felületet, ami aztán kijelzőként funkcionálhat. Az alapötlet tehát valóban jó, és amennyiben a fent említett további fejlesztések gyümölcse is beérik, úgy már tényleg jó eséllyel indulhat egy ilyen termék kereskedelmi forgalomban is. Ennek az időpontját azonban egyelőre még éppúgy nem tudják megbecsülni, ahogy a várható költségeit sem.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. cizoe
2009.05.12. 15:57
VISSZA A HIRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!