iPon Hírek

Saját, 64-bites CPU magon dolgozik a Samsung

Dátum | 2013. 11. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Samsung nemrégiben Dél-Koreában tartott egy rendezvényt, amelyen elemzők vettek részt. A hasonló események alapjában véve nem szoktak érdekesek lenni, ám ez a mostani kivételnek bizonyult, ugyanis a sok unalmas dia közé néhány érdekesség is keveredett, amelyekből kiderült, mire készül a vállalat SoC, kijelző és 3D V-NAND fronton.

Az információk szerint a Samsung már megkezdte saját, 64-bites processzormagjának fejlesztését, ami várhatóan ugyanúgy ARM alapokon nyugszik majd, mint a legfrissebb Qualcomm és Apple SoC egységek processzormagjai. Az egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mikorra készül el az új processzormag, csak annyi tűnik biztosnak, hogy érkezéséig a gyártó új SoC egységei az ARM 64-bites processzormag-technológiáját alkalmazzák. Magával a processzormaggal kapcsolatban tehát eléggé titkolózó volt a Samsung, de néhány egyéb részletre azért fény derült. Az új SoC esetében a gyártó a TSV (Through-Silicon VIA) technológiát alkalmazza, ami lehetővé teszi, hogy a logikai áramkör és a memória egymásra rétegezve foglaljanak helyet a tokozáson belül. A Samsung állítása szerint már rendelkezik is egy "igazi chippel", ami TSV technológiára alapoz és képes szoftverek futtatására is. A szóban forgó chip 14%-kal jobb memóriateljesítményt biztosít a rendszer számára, mint a hagyományos LPDDR3-as megoldások, fogyasztása pedig eközben még 60%-kal alacsonyabb is. A fejlődés itt persze nem áll meg, ugyanis a következő generációs megoldás memóriateljesítmény tekintetében már 30%-os előnyt tud majd felmutatni. A TSV ennek fényében meglehetősen érdekesnek ígérkezik a mobil processzorok frontján, így már csak az a kérdés, mennyire gyorsan épül be a technológia a Samsung SoC egységeibe. A saját, ARM alapú processzormag és a TSV technológia mellett a 14 nm-es csíkszélességet alkalmazó FinFET gyártástechnológiáról is szó esett. Ez az eljárás a jelek szerint már a következő évben szerephez juthat, mivel a gyártó tervei szerint jövőre megindulhat a 14 nm-es FinFET gyártástechnológiára támaszkodó SoC egységek gyártása.

Ezeken kívül az is kiderült, hogy a Samsung 3D V-NAND Flash memóriája a következő év folyamán az átlagfelhasználóknak szánt SSD meghajtókban is tiszteletét teszi. A vertikálisan egymásra rétegezett NAND Flash lapkákból álló memóriachipek szállítása már manapság is zajlik, igaz, egyelőre még csak az üzleti SSD meghajtók szegmensében. Jó hír, hogy a szóban forgó technológia 2015 folyamán a mobileszközökben is feltűnhet. Persze kijelzők frontján sem maradunk érdekességek nélkül: kiderült, hogy a Samsung jövőre megkezdi az 560 PPI-s képpontsűrűségű okostelefon kijelzők gyártását. A jelek szerint ezek a kijelzők picivel nagyobbak lesznek 5 hüvelyknél, natív felbontásuk pedig 2560 x 1440 pixeles értéket képvisel majd. A 4K-s mobilkijelzők érkezésére majd csak 2015 folyamán kerülhet sor, azaz a képpontsűrűség-háború tovább folytatódik. Az útitervek alapján 2016 folyamán a hajtogatható kijelzők is tiszteletüket teszik a piacon. Utóbbiak megjelenésére technológiai akadályok miatt egyelőre mindenképpen várni kell, de a legújabb hajlított kijelzőket már a következő év folyamán ki lehet majd próbálni. Az egyelőre nem világos, hogy ez utóbbiak, illetve a Galaxy Round kijelzője között pontosan mi lesz a különbség.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. Supra
2013.11.07. 13:32
4K mobilkijelző.

NOOOOOOOOOOOOOOOORMÁLIS?!?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. budspencer
2013.11.07. 14:21
Jobb lett volna megcélozni kapásból a 128 bitet, ha már durrantani akarnak, durrantsanak nagyot. Meg jó lenne ha kijönnének desktop piacra is 128 bites Samu CPU-val, és hozzá deszkákkal, lassan már nem lehet normális alaplapot venni, az Intel kiszállt, a Foxconn kiszállt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. hpeter105
2013.11.07. 14:39
asus... csak fizesd meg, intelnek is vannak lapjai
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. hulioszeza...
2013.11.07. 14:49
A Samsung a semmiből tört elő?

Hát ha a asemmi egy 60 milliós ország állami támogatása akkor igazad van.
A Samsung is az egyik koreai órás mamut félig-meddig állami felügyelet alatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. r-chee
2013.11.07. 17:25
Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Samsung nem csak a szórakoztatóelektronikai cuccokban mozog otthonosan.

"A nálunk elsősorban elektronikai termékeiről ismert Samsung több dél-koreai riválisához hasonlóan a nehéziparban is érdekelt, sőt a Samsung Heavy Industries konkrétan a világ egyik legnagyobb hajóépítője."

A hadiiparban is bőven kiveszi a részét, gyárt célzó és irányítórendszereket, és harci robotokat stb. is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. budspencer
2013.11.07. 19:02
"Asus... csak fizesd meg, intelnek is vannak lapjai"

Az Intelnek jelenleg 1db lapja van, ami ATX/mATX formátumú és USB3-at támogat. Már csak a régi cuccait szórja ki a piacra.

Asus... hát, valamikor jó volt... mindenesetre az Intel / Foxconn minőséget nem hozza.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. SLX
2013.11.07. 20:48
ASUS; sajnos nagyon nem az mar... Sorra szallnak el korulottem a vidkartyaik meg az alaplapjaik.

128 bit? marmost minek is? Meg a PC alkalmazasok oroszlanresze is 32 bites. A 64 biten cimeheto memoria is boven meghaladja a kozeli jovo piaci realitasat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. balazs630
2013.11.07. 21:03
Semmi szükségünk nincs 128 bites architektúrára a közeljövőben, FŐLEG nem egy mobil eszközben.

A programozók csak most tanulják hogy lehet kihasználni a 64bitben rejlő lehetőségeket. A nagy előnye a 64 bitnek a több memória címzése volt. 32 biten 4GB-ot lehetett megcímezni míg 64 biten már 16 milliárd GB az elméleti határ. 128bites számítógép elvileg több GB-nyi RAM-ot tudna címezni mint amennyi atom a világegyetemben van.

Hol lenne már butaság 64 bitre fejleszteni… ebben élünk, messze elég az a címtartomány, lebegőpontos tartomány amit a 64bit kínál. Mobil platformon nem lehetett mit csinálni, várható volt hogy a 32 bitet előbb-utóbb kinövik, de mivel a kettes számrendszerben nem volt kisebb lépés a 32 bit után, kénytelenek voltak meglépni a 64 bitet.

Legjobb tudomásom szerint még senki nem valósított meg általános célú 128 bites processzort, ha lesz ilyen nyilván valami szuperszámítógép lesz a felhasználási területe. Létezik olyan hogy SIMD utasításkészlet amelyben 128 bites vektor regisztereket használnak több kisebb érték eltárolására, pl. 4db 32bites lebegőpontos számot, de itt is a processzor nem számol különálló 128 bit hosszúságú számokkal, csupán a regiszterek 128 bitesek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. alfoldi
2013.11.08. 10:47
Hát igen a Samu nagyon tör előre az IT piaci szegmensben, s szerintem az se kizárt hogy a későbbiekben, akár asztali processzorokat is gyárhat, az nekünk is jó lenne, mert a háromszereplős piacon mégnagyobb ár, és technológia fejlesztési harc lenne, s a Samu a hatalmas tőkeerejével, nagyokat tudna lépni, s az intel fölköthetné a gatyáját ha partiban szeretne vele maradni, mind árban, mid pedig innovációban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mviski
2013.11.08. 10:55
"a sony is max a konzolokkal virít, de azzal nagyon, de a többi cucca borzalmas.Még a telefonjaik amik minőségiek" Még amikor az Ericssonnal együtt voltak azóta szinte csak Sony telefonom volt, mióta nincs az Ericsson csak mégjobb lett, soha nem krepált be, nekem nagyon akadás sem volt a telefonon meg fagyás is max 1x-2x az elején! (K800i, ARC, most pedig Xperia S amit hamarosan cserélek egy Z1-re) Nem tudom számodra mért borzalmas.

Samsung meg a tömegközlekedésbe is benne van rendesen, tehát elég nagy cégről beszélünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. budspencer
2013.11.08. 12:23
"Semmi szükségünk nincs 128 bites architektúrára a közeljövőben"

De van! De van! De van!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. homeware
2013.11.08. 14:22
Akkor lehet, hogy tévedek, de pl egyes konzolok (Dreamcast, PS2, NGC, stb) nem 128-bites processzorral vannak szerelve?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nyerek01
2013.11.10. 10:28
Bár már említették, azért a 32, 64, 128 bit nem csak annyit jelent hogy 4 GB, 2 a 64.-en és 2 a 128.-on bit memóriát lehet megcímezni, ennél azért jóval többet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!