iPon Hírek

Saját Android variánst készít a OnePlus

Dátum | 2015. 02. 03.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az egykori OPPO szakember által alapított OnePlus tavaly tavasszal mutatta be az első okostelefonját. A One már a kezdetektől fogva különcnek számított a szoftveres oldalát figyelembe véve, és most is erre a területre gyúrnak rá a OnePlusnál. Az operációs rendszert eddig a Cyanogen csapata biztosította, akik bizony elég nagy rutinnal alakítják kényük-kedvük szerint az Androidot, most viszont a OnePlus úgy döntött, hogy a kezébe veszi a gyeplőt. A CyanogenModot leváltó ROM alapját továbbra is az Android fogja adni, ilyen tekintetben tehát nem változik a helyzet, azonban az átalakításokkal valószínűleg komoly változások állhatnak be a One életében. A OnePlus programozói keze alatt született Android variáns az Oxygen OS nevet kapta. A fejlesztés alatt álló újdonságról egyelőre nem sok információt árult el a kínai cég, azonban a nyilvánosságra hozott ütemterv alapján komoly tempóban haladnak a készítők, és hamarosan leránthatják a leplet az operációs rendszerről. Az Oxygen OS már most is próbára tehető, de pillanatnyilag még csak egy szűkös körnek van erre lehetősége, ugyanis alfa verzióban érhető el a rendszer. A képességeiről részletesebb beszámolót február 12-én fognak tartani, és ha minden jól megy, már nem is kell rá sokat várni. Ha hihetünk a OnePlusnak, akkor már február vége előtt befuthat az első stabil kiadás, ez pedig eléggé komoly eredmény lenne figyelembe véve azt, hogy most még csak alfa állapotban van.
A OnePlus egyébként nem véletlenül döntött az Oxygen név mellett, mostantól ez is része lesz a PR-gépezetnek. „Az oxigén körülvesz minket. Ez része mindennek, valamint mindenkinek. Ez teremti meg a vizet, ami kifaragja a völgyeket, és megmozgatja a hegyeket. Önmagában tiszta és egyszerű – egyike az alapvető építőelemeknek –, de amint a részévé válik valami nagynak, elképesztő dolgokra lesz képes. Akárcsak mi.” – nyilatkozták az Oxygen OS kapcsán. A rendszer nyitott, remekül testreszabható és a különböző felesleges dolgoktól mentes lesz, tehát letisztultság fogja jellemezni. Remélhetőleg ez már az Android 5.0-t fogja alapul venni, így ezt a jelentős frissítést is letudják vele. Arról nem számolt be a OnePlus, hogy miért döntött a jól működő és stabil lábakon álló CyanogenMod lecserélése mellett, de elképzelhető, hogy az elmúlt hetek eseményei is közrejátszottak a továbblépésben. Miről is van szó? Nos, a OnePlus és a Cyanogen között decemberben eléggé ellenséges helyzet alakult ki, miután Indiában jogerősen megtiltották a One mobil importálását. A bíróság a Micromax által indított per végeredményeképpen hozta meg a súlyos döntését, ugyanis – mint az mostanra kiderült –, a Micromax kizárólagos felhasználási szerződést kötött a Cyanogennel Indiára vonatkozóan. Erről viszont a OnePlust nem tájékoztatták megfelelően, akinek szintén szerződése van érvényben a Cyanogennel a CyanogenMod felhasználásáról, így komoly meglepetésként érte őket a per. Mostanra ugyan újra megkezdték a One forgalmazását Indiában, de érthető lenne, ha ezek után megrendülne a partnerébe vetett bizalma a OnePlusnak. Sokan az új generációs OnePlus okostelefon érkezésére is nagyon várnak már, de erről egyetlen szó sem esett a Oxygen OS hivatalos bejelentésekor.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. asdsa
2015.02.03. 20:28
Akkor ez nem csak valami béna felület lesz?
Egyébként szépen kicsesznek azokkal, akik azért vették, mert lesz rendes CM rá, meg szétmoddolható. Mondjuk Kínából eddig is ColorOS-sel jöttek, de azt gondolom a legtöbb "felvilágosult" felhasználó hamar cserélte hivatalos CM firmware-re.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim asdsa
2015.02.03. 20:38
Miért csesznének ki velük? Nem fog hirtelen eltűnni a CM azokról a telefonokról, amiket azzal adtak el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zotya21 Asagr...
2015.02.03. 23:20
csak frissítés nem lesz rá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim Zotya...
2015.02.03. 23:25
Jajj, mert eddig volt? Megvettél egy telefont és 1 év után már tojtak rá a fejedre. Ez meg mivel eleve CM, bármelyik ráérős programozó dönthet úgy, hogy felkarolja a projektet és kiadja a cyanogen frissítéseket OnePlus One-ra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DemonDani Zotya...
2015.02.04. 09:52
Alaptalan. Miért gondolod, hogy nem lesz rá?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.02.04. 16:33
Mert lényegében ez a cikk mögöttes tartalma, hogy megküldték a selyemzsinórt a CM-nek. Mondjuk ettől még hackelhető marad a telefon, de már valószínű nem tart amúgy sem a hivatalos CM support (max kiterjesztett support van rá), az Oxygen meg gondolom rátesz erre még egy lapát lócitrommal.
(Illetve valószínű, hogy a következő készülék már saját forkkal jön.)

Ez nem tartozik ide, de most olvasom, hogy a kínai változat Hydrogen OS, míg a globál Oxygen OS név alatt fog futni. Nem semmik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Moondancer...
2015.02.05. 04:41
Eddig a nem kínai OPO-ra amit alapból CM-al küldtek, egyébként az enyém Angliából jött már 4 OTA frissítés jött ki és 2 évig ígért a CM rendszeres frissítést a telefonra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!