iPon Hírek

Saját CPU mikroarchitektúrát fejlesz a Samsung?

Dátum | 2013. 07. 31.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Samsung ugyan házon belül fejleszti saját alkalmazásprocesszorait, ám ezek az egységek mind-mind az ARM egyes licenceihez kötődnek, azaz a Samsung jelenleg nem rendelkezik házon belül kifejlesztett mikro-architektúrával. Nem titok, hogy a vállalat a szerverek piacára is szeretne belépni saját fejlesztésű SoC egységeivel, ami a pletykagyárak szerint annak a jele is lehet, hogy a vállalat házon belül fejleszt magának saját mikroarchitektúrát. Ez, vagyis a saját mikro-architektúra persze nem csak a szerverekben tűnhet majd fel - ha igazak a pletykák. A pletykák A Samsung az elmúlt időszakban több neves chipfejlesztő szakembert is leszerződtetett, akik nagy nevektől érkeztek, többek között az AMD-től is. Rájuk építve a cég a Texas államban található Austin-i kutató-fejlesztő központba szervez világklasszis processzorfejlesztő-csapatot. A Samsung eddig nem igazán beszélt nyilvánosan arról, hogy milyen természetű kutató-fejlesztő munkákkal foglalatoskodnak szakemberei, valamint arról sem nagyon érkezett még hír, hogy milyen sajátosságokkal rendelkező chipek fejlesztése zajlik éppen. Az viszont tudható, hogy a készülő egyedi SoC egységekkel többféle piacot is célba vesz a gyártó, köztük a szerver és kliens szegmenset is.

Az ETNews nem hivatalos forrásokból úgy értesült, hogy a Samsung következő generációs Exynos SoC egységei már a vállalat saját mikroarchitektúrája köré épülnek majd. A mostani Exynos chipeket okostelefonokban és táblákban használja a cég. A Samsung eddig többféle ARM architektúra generációt is licencelt már, úgy, mint az ARMv7-et, illetve az ARMv8-at, de emellett konkrét processzormag licencek is vannak a vállalat birtokában, amelyek között az ARM Cortex A7, A8, A9 és A15 egyaránt megtalálható. Figyelembe véve, hogy a Samsung Exynos chipjei ARMv7 architektúrára épülnek, a következő generációs megoldásoknak már 64-bites ARMv8 alapokon kell nyugodniuk. Architektúra ide vagy oda, következő generációs SoC-ok mindenképpen jönnek Épüljenek bármilyen architektúrára, az sajnos tény, hogy a következő generációs SoC egységekkel kapcsolatban elég kevés részlet tudható - szinte semmi. A nem hivatalos értesülés alapján úgy tűnik, hogy a platform esetében, amelynek fejlesztésén jelenleg is munkálkodnak a Samsung mérnökei, arra helyezi a legfőbb hangsúlyt a gyártó, hogy a különböző komponensek közötti busz-sávszélesség minél nagyobb legyen. Azáltal, ha a mérnökök processzor, a RAM és az adattároló rendszer közötti busz-sávszélességet maximalizálják, a Samsung teljesítményelőnybe kerülhet riválisaival szemben. Véleményünk szerint egyébként arról lehet szó, hogy a Qualcommhoz hasonlóan (krait magok) a Samsung is átalakítaná az ARM magokat a saját szájíze szerint. Manapság új utasításkészlettel rendelkező, új mikroarchitektúrával a piacra állni nem lenne túl reális lépés.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. jozsefm
2013.07.31. 21:14
Manapság új utasításkészlettel rendelkező, új mikroarchitektúrával a piacra állni nem lenne túl reális lépés.
Tény, de ha valaki mégis, akkor a Samsung aki gond nélkül megteheti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. prohlep
2013.07.31. 21:50
Új utasításkészlet előnyös tulajdonságaival nagyobbat kell villantani annál, mint amennyi hátrány a meglévőktől való eltérés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. thedevelop...
2013.07.31. 23:29
Ha a gcc-t felkészítik rá, vagy fut majd rajta valamilyen jvm, akkor onnantól mindegy, hogy milyen az utasításkészlete.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. pdx06
2013.08.01. 00:15
Samsung megteheti, mert szinte nincs szükségük senkire, még az előállító eszközöket is kifejlesztik meg legyártják maguknak. Nincs szükségük más gyártóra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. AxoPy
2013.08.01. 00:18
hibás a cím, hiányzik egy T betű
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozsefm pdx06
2013.08.01. 06:48
Tovabba a piaci sulya is egyedulallo.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kiskoller thede...
2013.08.01. 08:01
Pontosan. Viszont java-val elég durván belassúlna, szóval értelme nem sok lenne az új architektúrának (lásd Android)

De szerintem megvalósítható elég könnyen. Csak értelmét nem látom. Bár lehet hogy anyagilag megérné, lehet az ARM sok pénzt kér tőlük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. dezz
2013.08.01. 12:39
Attól, hogy saját mikroarchitektúra, még nem biztos, hogy nem ARM alapú! Az ARM-tól kétféle dolgot lehet licencelni: ISA-t (utasításkészlet, mint pl. ARMv7, ARMv8 ) és kész CPU terveket (Cortex-Ax). A Samsung valószínűleg az ARMv8-as 64-bites ISA-hoz tervez saját mikroarchitektúrát. Csak úgy, mint az AMD.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. prohlep
2013.08.01. 13:34
GCC léte egy CPU-ra és plattformra sok problémát megold.

Kérdés, hogy mi mindent értünk bele a GCC-be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dezz dezz
2013.08.01. 15:15
Ja, nem, úgy tűnik, az AMD kész CPU designnal dolgozik (Cortex-A57). Akkor az AMCC X-Gene vagy az Nvidia Denverjét mondanám példának. (És talán az Apple is csinál magának egy saját custom ARMv8-A core-t, mint ahogy az ARMv7-A-ból is csinált, Apple A sorozat.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. axe
2013.08.02. 13:07
Még a hír címében is hiba van, hova adjátok már a régi színvonalat? -.-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!