iPon Hírek

Saját GPU-t fejleszt a Samsung?

Dátum | 2014. 12. 03.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Egyre érdekesebbek azok a hírek, amik a későbbiekben érkező Exynos központi egységekkel foglalkoznak. A Samsung a pletykák szerint már a következő évben olyan lapkát mutathat be, ami teljesen a dél-koreai vállalat fejlesztőinek keze munkáját dicséri.
Nagyjából egy évvel ezelőtt bukkantak fel olyan értesülések az interneten, melyek szerint a Samsung a saját kezébe venné az ARM magok fejlesztését, és a későbbiekben a lehetőségeik szerint nem az előre definiált ARM IP-ket alkalmaznák. Az egyedi Samsung processzormagok már egyértelműen a 64 bites érában kerülhetnek bevetésre, azonban a vállalat ezeknek a fejlesztéséről pillanatnyilag még mélyen hallgat. Egy ilyen lépés egyébként manapság már nem annyira váratlan, mint elsőre gondolnánk. A nagyobb teljesítményű, 32 bites megoldások a Qualcommnál mind saját dizájnt használtak Krait néven, a 64 bit elérkezése pedig az Nvidiánál (Denver) és az Apple-nél (Cyclone) is egyedi magokat vont maga után. Főleg az Apple profitált ebből igazán, ők ugyanis egy évvel beelőzték az ARM-ot.
Az egyedi processzormagokkal nem tudni, hogy áll a Samsung, de máris itt a következő pletyka, ami már saját készítésű grafikus feldolgozó egységet vetít előre. A Samsung ezzel a lépéssel olyan vállalatokhoz csatlakozhatna, mint az Nvidia (GeForce ULP K1) vagy az Intel (HD Graphics) és a Qualcomm (Adreno sorozat).
A Samsung a színfalak mögött egyébként már egészen régóta dolgozhat az egyedi IGP-jén, ugyanis a jelentés szerint már nem is kell sokat várni a debütálására. Ha minden a terveik szerint alakul, akkor valamikor 2015 közepén kerülhet bevetésre az újdonság. Ráadásul jó esély van arra, hogy a saját grafikus egységükkel egy tokba zárva fusson be az első Samsung által tervezett processzormag is. Azt egyelőre nehéz megjósolni, hogy mire is számíthatunk pontosan a Samsungtól. Az borítékolható, hogy a felsőkategóriában fognak próbálkozni, az viszont egyelőre talány, hogy milyen sikerrel. Az ARM magok építésével nem igazán lehet mellényúlni, legalábbis ezt bizonyítják az eddigi tapasztalataink, ellenben az IGP már teljesen más tészta, az ugyanis kevésbé kötött alkotóelem, így az alapok sem annyira adottak hozzá. A Samsung mostanáig egyébként nagyon szoros kapcsolatot ápolt az ARM-mal. Az elmúlt években két dizájnt leszámítva minden Exynos lapkában ARM processzormagok és egyéb technológiák voltak jelen a szintén ARM-tól származó Mali grafikus egységek mellett. Viszont ettől függetlenül érthető, ha egy ilyen nagyvállalat a legapróbb alkatrész fejlesztését is inkább a saját kezébe szeretné venni. A Samsung GPU-s tervei egyébként nem véletlenül most kerültek a felszínre, ez az Nvidiával folytatott szabadalmi háború folyománya.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. RealDreamQ
2014.12.03. 15:24
Lesz még itt fejlődés , verseny ... hajrá samu

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. alfoldi
2014.12.03. 15:45
Rá is férne már erre a szegmensre is a verseny, mert az amerikai chip gyártó cégek nagyon el vannak már pofátlanodva, de végre a Samu felveszi a kesztyűt ellenük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. somakb
2014.12.03. 15:52
Nah, akkor itt lesz a kutya elásva, hogy a Samu új igpikben olyan Nv megoldások szerepelhetnek, amiket elfelejtettek licencelni... márha ugye az Nv egyáltalán licencelné, mert az egyébként NVnek nem fájna, hogy saját van, mert tök mindegy, hogy egy csúcs Malival vagy PowerVrrel kell versenyeznie egy Samu socben vagy a Samu sajátjával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.12.03. 16:02
Nem hinném, hogy a zöldekről másolna a Samsung!
Saját megoldással rukkol elő ami biztos, hogy ütős lesz és jó drága is.
Az nVidiától nem sokan másolnak! Inkább az nVidia másol másokról!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. h4h01
2014.12.03. 16:12
Ink normális szoftvert kéne fejleszteni a telefonokra, mert hiába a brutális teljesítmény egyes készülékekben, az optimalizálatlan ui haza vágja az egészet..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mikej95
2014.12.03. 16:38
Az android úgy általánosan optimalizálatlan, szerencsére már történtek lépések szoftveres oldalról is (pl: Dalvik ART-ra cserélése).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.12.03. 20:25
Hát a lollipop-ra már egyáltalán nem lehet mondani, hogy optimalizálatlan lenne..Stock 5.0-át futtató nexus 6 köröket ver sebességben pl. a Note4-re, de még a nexus 5 is fluidabb, simább gyorsabb a gyári felülettel..Ezen a téren a samsung nagyon tré..De pl. a HTC sense is sokkal jobban van optimalizálva mint a touchwiz..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. morgyi
2014.12.03. 20:53
Igazából totál mindegy. A piac szinte már egyszereplősre szűkült. Az ismertebb márkák készülékeiben, és a csúcskészülékekben a Qualcomm egyeduralkodó. Minden máshova az alsóbb szegmensben kínai chipek kerülnek. Az nvidia meg exkluzívabb cuccokba érdekességnek. Már nem ugyan az az Exynos mint pár éve. A Samsung is inkább Qualcomm chipekkel operál. Mindenki azt veszi alapul és arra optimalizál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mzso
2014.12.05. 22:36
Ehh minek pocsékolja az idejét. Vegye meg az AMD-t és lesz GPU, a CPU is könnyebben összejön onnantól kezdve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!