iPon Hírek

Saját kezébe veheti a Nexusok fejlesztését a Google

Dátum | 2016. 02. 03.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Egy friss, és nagyon érdekes pletyka szerint a Google szeretne a következő szintre lépni a Nexus referencia okostelefonok tekintetében. A vállalat elképzelhető, hogy a jövőben saját magának tervezheti meg az okostelefonokat, és csak egy olyan partnerre tart igényt, aki a „megálmodott” komponensekből elkészíti a végterméket, tehát a gyártásért felel. Az a hír járja, hogy a Google teljesen átvenné az Android operációs rendszer referenciájaként szolgáló okostelefonok fejlesztése felett az uralmat; ezzel egészen új megvilágításba kerülhetnének a későbbiekben érkező Nexusok. Ha a vállalat valóban meglépi ezt, akkor szinte teljes mértékig a saját szájíze szerint tervezheti meg az okostelefonokat, így azok szorosabb kapcsolatba kerülnek az Androiddal. Ez azt jelentené, hogy a Google gyakorlatilag megalkothatná a saját iPhone-ját, no, persze olyan harmóniát biztosan nem tudna teremteni a szoftver és hardver között a keresőóriás, mint az Apple, de a mostani Nexusoknál valami még jobb születhetne.
Mivel még hivatalosan nem is nyert megerősítést a dolog, olyan konkrétumokról sem lehet tudni, hogy például melyik OEM vállalatot érheti az a megtiszteltetés, hogy közreműködhet a jövőben érkező Nexusok létrehozásában. Potenciálisan ilyen szerepet tölthetne be mondjuk a Foxconn, de annak a lehetőségét sem lehet teljesen elvetni, hogy valamelyik nagyobb mobilgyártó szabad kezet adna a Google számára a saját égisze alatt, tapasztalt munkaerőt nyújtva a vállalatnak, hogy így segítse az Android fejlődését. Eddig a HTC, a Samsung, az LG Mobile, az ASUS és a Huawei csinálhatott Nexus mobilt vagy tabletet, és talán ez a lista már soha nem bővül tovább. Ha beigazolódik a jelentés, akkor az leginkább a HTC-nek fájhat, ugyanis az a hír járta, hogy a soron következő Nexust a tajvani alakulat szállíthatja, illetve szállíthatta volna. A HTC pénzügyi tekintetben egyébként is rosszul szerepel már hosszú évek óta, ha pedig egy ilyen terméktől esne el, akkor még nehezebb helyzetbe kerülhetne.
Mindazonáltal egyébként az sem elképzelhetetlen, hogy a Nexus vonal már marad olyan formán, ahogy eddig is működött, és egy új széria bevetése mellett dönt a Google. Erre ráadásul egészen reális esély mutatkozik, mivel a keresőóriásnak már most is van egy márkaneve az olyan hardvereknek, amelyeket ő tervezett, csak partnerek gyártják le, ez pedig a Pixel. A Chomrebook Pixel és a Pixel C táblagép is teljesen a Google nevéhez köthető készülék lett, szóval jóformán adja magát, hogy egy mobil is beálljon a Pixelek sorából – meg akár egy multimédiás beltéri egység is, mégpedig az Android TV számára. Így jöhetnének a Pixel okostelefonok, amik a Nexusok felett állnának a ranglétrán, de a vállalat a jövőben is fenntartaná a Nexus szériát, és gondoskodna a támogatásról, csak úgy, mint az Android One készülékeknél is teszi. Ezzel a stratégiával mindenki jól járna, a Google is, és a partnerek is, sőt mi több, végeredményben még a vásárlók is, hiszen többféle „referencia” mobilból lehetne válogatni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. rfj1989
2016.02.03. 16:50
Jó elképzelés, várjuk a fejleményeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. djgeg
2016.02.03. 20:33
Miért nem addig csinálta ezt amíg volt egy Motorola telefongyártó a tulajdonában?
(facepalm)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. istvankiss...
2016.02.04. 08:58
"persze olyan harmóniát biztosan nem tudna teremteni a szoftver és hardver között a keresőóriás"
Tyű, micsoda pártatlan megfogalmazás!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Bloodx istva...
2016.02.04. 19:19
Nem hiszem, hogy errol lenne szo. Az Apple-nek helyzeti elonye van azzal, hogy _csak_ a sajat eszkozeire fejleszt szoftvert. A Google-nek az emlitett esetben _ugyanazzal_ a szoftverrel tovabbra is tamogatnia kene tobb ezer mas altal fejlesztett konfiguraciot is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!