iPon Hírek

Saját „Nexust” készített a HTC, íme a One A9

Dátum | 2015. 10. 22.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A masszívan veszteséges HTC ezúttal igazán nagyot szeretne villantani. Nexus okostelefont ugyan évek óta nem csinálhatott a vállalat, azonban most a One A9 személyében valami ehhez hasonló megoldást alkotott. Lássuk, vajon beválthatja-e a hozzá fűzött reményeket az újdonság.
A HTC a One A9 megalkotásakor nem szeretett volna egy kényelmetlenül nagy mobillal előállni, ezért maradt az átlagosnak számító 5 hüvelykes méret, mint korábban a One M9 esetében. A szakemberek egy AMOLED megjelenítőt vettek használatba, ami meglehetősen széles szögekből nézve is jó képminőséget fog nyújtani, illetve lenyűgöző színvilággal szolgál majd, és a valódi feketékről sem kell lemondani. A megfelelő részletességről a Full HD felbontás fog gondoskodni, 441 PPI-s a panel pixelsűrűsége. Az okostelefon „élesítését” követően az Android 6.0 üdvözli majd a felhasználókat. A Marshmallow nem egészen egy hónapja jelent meg, és eddig még csak a Nexus 6P, illetve a Nexus 5X került ezzel bevetésre, szóval kijelenthető, hogy ez a HTC újdonságának legnagyobb dobása. A gyártó ráadásul nem állt meg itt, egyenesen Nexus-szerű támogatást szeretne nyújtani ezzel a termékkel a vásárlóknak. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a One A9 a jövőben érkező frissítéseket is villámgyorsan kapja majd meg. A HTC elmondása alapján minden esetben 15 napon belül elérhető lesz az aktuális főverzió erre a készülékre azt követően, hogy a Nexusok megkapják. Arról sajnos egyelőre nem esett szó, hogy mennyi ideig fogja ezt a kiváltságot élvezni a One A9, a referenciagépek ugye eredendően 18 hónapos támogatásban részesültek, de volt olyan Nexus, ami még két évvel a megjelenését követően is frissült.
Az újdonság kettő kamerát vonultat fel, és a páros mindkét tagja meggyőző eredményt fog felmutatni. Az előlapra egy UltraPixeles egység került, ami 4 MPixeles szelfik készítésére nyújt lehetőséget, a videóhívásokat pedig 1080p-ben tudja bonyolítani – ha a sávszélesség is engedi. Az optikája F/2.0-s rekeszértékkel dolgozik, ami a nagyméretű képpontokkal kiegészülve gyenge fényviszonyok mellett is egészen jó produkcióhoz fog vezetni. A főkamera 13 megapixeles, egy Sony IMX 214 képérzékelőre épül, és ennél is F/2.0-s a lencserendszer. A LED-es villanó nélkül is kellemes képminőséget garantálhat rosszabb fényviszonyok mellett, de igazán sötét környezetben jól jön majd a segédfény jelenléte is – ez egy melegebb és egy hidegebb színhőmérsékletű LED-ből épül fel. A HTC optikai képstabilizátorral is felvértezte a főkamerát, aminek a védelméről egy zafír kristályüveg fog gondoskodni, így remélhetőleg sokáig karcmentes marad. Rengeteg szoftveres trükköt vonultat fel a One A9 mindkét egység esetében. Külön említést érdemel a tömörítésmentes RAW képek támogatása, valamint a Hyperlapse (tovább fejlesztett Timelapse) videók készítésére szolgáló mód. A hangzásvilágra is figyelt a HTC, a beépített DAC 24 bites és 192 kHz-es támogatást nyújt, és tartozik hozzá egy fejhallgató erősítő is. A térhangzást a Dolby Audio szoftver hivatott szállítani.
A One A9 esetében már az új Snapdragon 617 szériás lapka bizonyíthatja a rátermettségét. A Qualcomm MSM8952 itt először teheti próbára magát. A szóban forgó központi chip nyolc Cortex-A53 magot állít csatasorba két csokorba rendezve, a big.LITTLE felépítésnek köszönhetően az egyik kvartett 1,2, a másik pedig 1,5 GHz-es órajelen üzemelhet maximális terhelés mellett. Az IGP szerepkörében egy Adreno 405 grafikus feldolgozó egység ütötte fel a fejét; érdekesség, hogy itt már a Hexagon 546 DSP van jelen a Snapdragon 615-ben alkalmazott Hexagon V50 helyett. A rendszermemória és a háttértár tekintetében kétféle kivitellel kell számolni. Az alapgépbe „csak” 2 GB-nyi RAM került, ennek a konfigurációnak 16 GB-os a tárkapacitása, van viszont 3 GB-tal ellátott eszköz is, ez pedig már 32 GB helyet kínál a felhasználók számára. Memóriakártyás bővíthetőség mindkét One A9 esetében biztosított. A telefon kapcsolati képességeinek sorát a Qualcomm X8 LTE modem nyitja, mely hetes kategóriába sorolható, ennek megfelelően 300 és 100 Mbps-os le- és feltöltési sebességet tud produkálni. És van még a tarsolyában kétsávos, 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth 4.1 modul, GLONASS műholdakat is támogató A-GPS vevő, valamint NFC chip.
A HTC egyik legnagyobb erőssége a hangzás volt. Azért a múlt idő, mert a One A9 nem kapta meg a BoomSound hangrendszert, szóval nyoma sincs az előlapon a sztereó hangszóróknak. Ebből arra következtethetnénk, hogy végre vékonyabb lett a káva, de sajnos nem így van. A One A9 előlapja, nemhogy kompaktabb lett, mint a One M9-é, hanem még nagyobb is ugyanakkora megjelenítő mellett. Az okostelefont 145,8 x 70,8 x 7,3 milliméteres vonalak határolják, a tömege pedig 143 gramm. Unibody kialakítású a fémház, a kerete lekerekített, és az előlapot védő Gorilla Glass 4 üveg széle is 2.5D kialakítású, hogy tökéletesen simuljon bele a felhasználók tenyerébe. Az előlapjára került ujjlenyomat-olvasó, amit az Android 6.0 már alapból támogat. Összesen négy színben lehet hozzájutni az mobilhoz: ezüst, arany, szürke és bordó alkotja a kínálatot. Az energiaszükségleteinek kielégítésére egy 2150 mAh-s akkumulátor szolgál, ami bizony nagyon sovány első, de még második hallomásra is. A HTC nem árulta el, hogy milyen üzemidővel lehet számolni, de nem sok jóval kecsegtet a sovány telep, ez pedig elszomorító lehet az érdeklődők számára. Öröm az ürömben, hogy már támogatja a QuickCharge 3.0 technológiát, ami nagyon rugalmasan szabályozza majd az újratöltést, hogy a folyamat minél gyorsabban mehessen végbe.
A HTC One A9 forgalmazása az Egyesült Államokban veszi kezdetét. Az okostelefont meg lehet rendelni a három nagy szolgáltatón keresztül, valamint kártyafüggetlen konstrukcióval is. Az ára minden esetben kereken 400 dollárban lett meghatározva. A HTC honlapja szerint ezért az összegért már a 3 GB / 32 GB-os modellt lehet birtokba venni, de arról nem szólt a fáma, hogy mennyibe fog kerülni a szerényebb kapacitásokat felvonultató szerkezet. (Sajnos a pletykák szerint Európába már sokkal vaskosabb árcédulával érkezik majd az A9.)
Megcsinálta a HTC? Nos, a One A9 frissítési rendszere mindenképpen pozitívumként emelendő ki, viszont az egyelőre nehéz megjósolni, hogy ez tényleg működhet-e a tajvaniak elképzelése szerint. Maga a készülék viszonylag jó vételnek ígérkezik, azonban leginkább csak a HTC szintjén beszélhetünk komoly előrelépésről; a kínai riválisokkal egyáltalán nem tudja felvenni a lépést a One A9, de még a Nexusoktól is elmarad az ár-érték arány mutatója, így nem lehetünk arról meggyőződve, hogy sorsfordító lehet. Ráadásul vannak komoly hiányosságok is, amelyek mellett nehéz elmenni szó nélkül, ilyen például a gyenge akkumulátor, és a nagyon jól működő HTC BoomSound elhagyása is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. myckie2
2015.10.22. 10:51
Tehát az Apple lenyúlta a HTC hátulját, ezért bosszúból visszalopták az iPhone elejét. Ok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. j.panzer mycki...
2015.10.22. 11:09
Pontosan. Teszem hozzá, ez szerintem óriási hiba volt, így a márka teljesen feladta minden önbecsülését, és lement egy "cheap iphone clone" kategóriába, anélkül, hogy amúgy olcsó lenne, mert veszettül túlárazott egy modell ez, főleg a hardver tükrében.

Ezzel végleg elásta magát a márka, ez már a végjáték...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. j.panzer
2015.10.22. 11:10
Jah, igen, és egy home gomb erejéig még a Samsungot is lenyúlta. LOL.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. dbelam
2015.10.22. 11:36
A HTC engem visszaszerezhetne, ha a Desire Z-nek lenne utódja!
Ki(fütty) QWERTY bilentyűs telefont miért nem lehet csinálni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. HUFEUR dbela...
2015.10.22. 11:38
BlackBerry Priv
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Samanoske
2015.10.22. 12:19
Még jó,hogy nem veszi fel a versenyt árban a kínai szarokkal(mondjuk a többi se)de nem is akad a szoftvere mint a többinek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. marc.loedi
2015.10.22. 20:18
Ez igazából a HTC tutorialja, hogy hogyan kell csődbe vezetni egy céget...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Philo
2015.10.22. 20:42
Jó lenne ez a telefon ha:
1. Nem hasonlítana ennyire a zájfónra
2. Nem lenne olyan nyúlánk.
3. Nem kefélték volna el így egy ilyen kicsi akksival.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Snowman
2015.10.23. 02:20
Volt egyszer egy HTC desire HD - m egyetlen egy rendszer frissítés nem jött hozza a két ev alatt nem kell soha többet HTC
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.10.23. 11:10
A jót minek elrontani? )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!