iPon Hírek

Saját operációs rendszerrel állhat elő a Xiaomi

Dátum | 2013. 09. 13.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Xiaomi szemmel láthatóan egyre nagyobb szeletre szeretne szert tenni az okostelefonok piacából, és a vállalat vezetése szerint az igazi áttörést úgy érhetik el, ha kiállnak a sorból, ami az Android mögött kígyózik, és megpróbálnak valami mást alkotni. Nem érzik elegendő fegyverténynek az alacsonyan tartott vételárat. A pletykák alapján a Xiaominál már folynak az új rendszeren a munkálatok, tehát már nem ma kezdte meg a vállalat a fejlesztést. Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy pontosan mire kell számítani, amennyiben beigazolódik a dolog, de a MiOS név már felbukkant a híroldalak hasábjain. Ezen a néven debütálhat majd az újdonság, ha minden az állítólagos tervek szerint alakul. Nagy valószínűséggel egyébként egy linuxos felmenőkkel rendelkező megoldással állhatnak majd elő, és nem lenne meglepő, ha a már jól ismert MIUI ROM-ok néhány jellegzetes vonását is magán hordozná ez. A Xiaomi ugyanis már jelenleg is rengeteget foglalkozik rendszerfejlesztéssel, csak eddig Android alapokon építkeztek. Tapasztalattal tehát bőven rendelkeznek már, ennek fényében pedig maga az új rendszer létrejöttének feltételezése sem teljesen alaptalan.

A kínai cnBeta jelentései szerint már az sem kérdéses a vállalat berkeiben, hogy milyen masinával dobják majd a mély vízbe a MiOS-ként emlegetett, mobilokra szánt operációs rendszert. Az újdonság a következő generációs Mi-Phone fedélzetén indulhat útnak, vagyis a jövőre bemutatkozó Xiaomi Mi-4 lehet az első olyan okostelefon, amelyen már a Xiaomi egyedi OS-e teljesít szolgálatot. Persze a pletykák még egy kicsit koraiak tekintve, hogy a Xiaomi alig leplezte le a Mi-3-as modellt, melyet egyelőre még megvásárolni sem lehet, csak előrendelés adható rá le. A Xiaomihoz egyébként nemrégiben érkezett egy új nagyágyú Hugo Barra személyében. Barra a Google alkalmazásában állt hosszú évekig, és az Androidos csapat egyik vezető szerepét töltötte be a keresőóriásnál. Az ő feladata az előzetesek szerint az lesz, hogy szélesebb körben tegye ismerté a Xiaomit, és elősegítse a terjesztést Kína határain túlra is. Plusz amennyiben a fentiek beigazolódnak, az egyik Android ellenlábast is segíthet pályájára bocsájtani az elkövetkezendő hónapokban, években. A Xiaominak szinte már mindene megvan egyébként ahhoz, hogy létrehozhasson egy erős alternatívát. Köszönhető ez a már említett MIUI-nak, és az egyedi ROM fejlesztőinek. Már saját - egyelőre még - androidos alkalmazásboltjuk, több egyedileg létrehozott applikációjuk és egyéb külön szolgáltatásaik is vannak. Ráadásul idén bőven voltak olyanok, akik új piaci résztvevővel álltak elő, ami szintén felbátoríthatta őket. A Mozilla megalkotta a FireFox OS-t, a Canonicalnál az Ubuntuból hoztak létre mobilra és tabletre szabott rendszereket, a Samsung a Tizenen munkálkodik jelenleg is, és a Sailfish OS-t is pozitívan fogadták.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. gabesz7630
2013.09.13. 15:30
Ha ugy lesz meg irva ahogy a kinaiak portoljk a sajat tabletjeikre az androidot akkor szerintem mar berelni is lehet neki a temetoi helyet.
Mivel ami kinai az a gyarkaput elhagyva rogton mehetne a szemettelepre. Legyen az zokni, naci, alsogatya, cipo vagy tablet/telo esetleg szoftver.

Vagy nem biznak az androidban, jogosan.
Vagy egyszeruen annyira ugymardatak a sok masolasban, hogy mar azt is lecopyzzak ami ingyen van.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. asdsa
2013.09.13. 16:43
(M)iOS, Maxthon logó, lenyúlt Androidos projekt vezető, kínai cég..ezt a MIUI-felületet is valószínűleg csak összelopkodták innen-onnan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. slaf
2013.09.13. 21:44
Androidnál nm hiszem h bugosabb lesz, kül el sem indulna
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. TheRealTsL
2013.09.14. 01:16
Megmosolyogtató tudatlanság...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.09.14. 10:09
Hmm így beszél egy tájékozott ember, akinek volt már Xiaomi telefonja, vagy valamelyik más "felsőkategóriás" kínai mobilja. MIUI-ról is max ebben a hírben olvastál először.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. asdsa
2013.09.14. 15:41
Nem mondta, hogy rossz készülékeket gyártanak, de ha nyilvánvalóan ilyen nagy és minőségi ez a cég, akkor miért nincs bennük semmi kreativitás?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sede
2013.09.14. 22:54
A MIUI felület messze jobb az alap androidnál, a kínaiak ebben is messze járnak és telerakják a rendszereiket értelmes szolgáltatásokkal, van más kínai rendszer is ami hasonlóan remek, én több év, sok készülék és több tucat kipróbált launcher és ROM után jelenleg ezeket használom a telefonjaimon. MIUI ROM egyébként kb minden rootolt készülékre létezik.

A Samsung telefonok rendszerei jobbak csak ezeknél, a split screen rendszerrel és az SPEN-nel. Egyébként is az Android nem fejlődik úgy ahogy kellene, égés, hogy a szintén távol-keleti Samsungnak kell belehekkelni az ablakkezelést, hogy végre láthassunk 2 dolgot egy képernyőn, ne csak kapcsolgatni lehessen közöttük. A play áruház is csak visszafejlődik, ma már művészet megtalálni benne a keresett dolgot és az kerül előre aki fizet. Pl. nem az ismert open source alkalmazás, hanem a klónozott és pénzért árult, ezen vagyok kiakadva...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!