iPon Hírek

Saját oprendszert fejleszt a HP?

Dátum | 2008. 09. 14.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Hazai használatra kutatja a HP a saját Linux-variánsa kifejlesztésének lehetőségét - nyilatkozták a BusinessWeeknek a cég egyes emberei. Ez a rendszer egyszerűbb lenne a legtöbb Linux-disztribúciónál, és kifejezetten azt a célt szolgálná, hogy el lehessen kerülni a Windows-függőséget a fogyasztói rendszereknél, amelyekre annak ellenére is erőltetik a Vista-telepítést, hogy az új platform közismerten nagy ellenállást vált ki a felhasználók körében. A rendszer egyéb jellemzői egyelőre ismeretlenek.

A projekt még leginkább csak "magánjellegű", hivatalos elismerésre nem nagyon talált, azonban így is viszonylag jelentős kísérleti szereppel bír: mint Phil McKinney, a cég vezető technikai menedzsere mondta, elsődleges céljuk a Windows-alkalmazások személyre szabása - a saját operációs rendszer pedig a másodlagos lehetőség emellett. Állítása szerint ugyanis "semmi értelme" nem lenne egy igazán nagyszabású befektetésnek egy új operációs rendszer fejlesztésébe; fő céljuk továbbra is a Vista alakítása.

Mondják ezt annak ellenére, hogy a HP közismerten az egyik legelkötelezettebb híve a Vista alóli kibújásnak - bár tény, hogy például a TouchSmart egybegépük esetében valóban érdekes átalakításokat is véghezvittek a rendszerben: gyakorlatilag egy teljes plusz saját réteget húztak rá a Vistára.

A fejlesztés alatt álló Linux-variáns egyben állítólag az Apple betolakodását is hivatott megakadályozni az olcsó laptopok piacára; ugyanis többen vélik úgy, hogy a cég kifejleszthet akár egy $1.000 alatti MacBook-ot is, így vetélytársaivá válhatnak a HP-nek egy olyan területen, ahol egyébként a HP számos nagyobb sikert ért már el. Azt ugyan nem fejtették ki bővebben, hogy a Linux konkrétan miféle segítséged is nyújthat számukra, az azonban tény, hogy egy saját oprendszer mindenféleképpen megkülönböztetné őket mindenki mástól, hozzájárulna az olcsósághoz, és elejét venné a Vista-függőségnek is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. pluto
2008.09.14. 09:57
Ember!! Hagyd már abba!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pluto
2008.09.14. 11:16
Tudtommal a Google is tervez vmi hasonlót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rushid
2008.09.14. 12:59
na ugy döntöttem kiprobálom ezt a gos-t kösz hangya
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!