iPon Hírek

Saját SSD vezérlőt készíthet a VIA

Dátum | 2012. 02. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A VIA napjainkban alacsony fogyasztás mellett üzemelő processzoraival és alaplapjaival képviselteti magát a piacon, plusz USB 3.0-s vezérlőket és FireWire vezérlőket is kínál az audió vezérlők és az Ethernet vezérlők mellett. A nem is oly távoli jövőben egy újabb szegmensbe is beléphet a cég: a jelek szerint a VIA saját SSD vezérlő tervezésén munkálkodik.

A vállalat egy alapos piaci körkép és némi tesztelés után úgy döntött, hogy a siker érdekében a Tensilica technológiáját választja, amelynek segítéségével hatékony, SoC alapú SSD vezérlőket gyárthat majd. A Tensilica az Xtensa DPU (Dataplane Processing Unit) egységeivel keltette fel a VIA érdeklődését, ugyanis a tesztekben használt algoritmusok esetében az említett DPU egységek a konkurens processzoroknál több mint négyszer nagyobb teljesítményt kínálnak. A DPU egységek nem a NAND Flash memóriachipek vezérléséről, hanem a hatékony adatfeldolgozásról gondoskodnak.


Az SSD piacon napjainkban egyre nagyobb szerepet kap a hatékony adatfeldolgozás és adatmanipulálás, ugyanis ezzekkel a módszerekkel úgy növelhető az SSD meghajtók I/O teljesítménye, hogy ezzel egy időben a fogyasztás alacsony, a megbízhatóság pedig magas szinten marad. A sebesség növelésére lehetőségként szóba jöhet az órajelemelés és a korábbinál komplexebb, több processzormagot tartalmazó vezérlők alkalmazása, ám ezekhez megemelkedett fogyasztás és megnövekedett lapkaméret társul.

Sajnos a VIA távolabbi terveivel kapcsolatban nem állnak rendelkezésre információk, így az sem tudható, hogy a cég új SSD vezérlőjével ellátott adattárolók mikor kerülhetnek a boltok polcaira. Két dolog azért biztos: az SSD meghajtók szegmense rendületlenül növekszik és jelenleg csak néhány olyan vállalat van, akik SSD vezérlőket kínálnak a piac szereplői számára. 

Ebből a két tényből az következik, hogy a VIA számára igenis lehet hely az SSD piacon, ugyanis némi vérfrissítés mindig felkavarja az adott szegmens állóvizét. Abból kiindulva, hogy a VIA rendelkezik tapasztalatokkal memóriavezérlők és lapkakészletek tervezésében, a cég jó esélyekkel indulhat az SSD vezérlők piacán is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. grafika95
2012.02.19. 16:37
És reméljük, ha belép, akkor a versengés kicsit lejjebb viszi az árakat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kiskoller
2012.02.19. 17:23
Amúgy is mindenki homokerőre épít...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm
2012.02.19. 17:24
Mivel ahogy értem nem végterméket fog gyártatni, nem hiszem hogy lesz befolyása azok árára, bármilyen fontos részegysége is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tomchee
2012.02.19. 20:47
A VIA ott próbál szerencsét ahol csak tud. Reméljük igen nagy sikerrel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm tomch...
2012.02.19. 21:07
Amilyen kicsi, ügyes kell hogy legyen..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!