iPon Hírek

Saját szerver platformot készít az AMD

Dátum | 2008. 09. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD szerver piacot érintő terveiről már nagyjából május óta lehet tudni kisebb-nagyobb részleteket, ám a korábban már ismertetett útiterv nemrégiben megváltozott. A májusi verzió egy apró kiegészítéssel bővült: a legfrissebb útiterv szerint az AMD 2008. közepén dobja piacra saját készítésű platformját, amely az új Opteron processzorok kiszolgálásáról fog gondoskodni.

A platform a Fiorano kódnevet viseli, az újdonság SR5690-es hub-ból é SS7100-as déli hídból fog állni. A platform HyperTransport 3.0-s támogatással, második generációs PCI Express csatolófelületekkel, valamint PCI Express hot-plug támogatással lesz ellátva, ezeken kívül egy újdonság, az I/O Memory Management Unit (IOMMU)is helyet kap a rendszerben. Az AMD állítása szerint az IOMMU jelentősen megnöveli a platfrom virtualizációs teljesítményét, ugyanis a processzor és az I/O egységek között sokkal közvetlenebb kapcsolat lesz, mint jelenleg. Egy korábbi AMD pdf dokumentum szerint az IOMMU-nak köszönhetően az egyes I/O eszközök nem tudnak majd illegális módon hozzáférni a rendszermemóriához.


Az AMD tervei szerint az RS5690-es lapkakészlet és az IOMMU-mentes SP5100-as chipszet egy időben kerülnek majd forgalomba, ezek a termékek a Broadcom és az Nvidia megoldásai ellen szállnak harcba. Az Opteron processzorok egyébként az Nvidia és a Broadcom termékeinek használatával üzemelnek. A Fiorano segítségével az AMD kiegyensúlyozottabb teljesítményre lesz képes az Intel-lel szemben, aki már évek óta saját lapkakészleteket és platformokat készít a különböző szerver processzoraihoz.

A Shanghai processzorok virualizáció tekintetében is erősebbek lesznek, mint a jelenlegi, Barcelona maggal üzemelő példányok. Az új, 45 nm-es CPU-k segítségével 25%-kal gyorsabban lehet majd a virtuális gépek között váltani, mint a Barcelona modellekkel. A Shanghai maggal szerelt Opteronok egyébként hatékonyabb energiafelhasználás mellett üzemelnek majd, nagyobb órajelenkénti teljesítménnyel, több harmadszintű gyorsítótárral és nagyobb memória sávszélességgel állnak az üzleti vásárlók rendelkezésére.

A szerver piacot érintő tervek nagyon jól hangzanak, most már csak az asztali processzorok területén kéne valamit felmutatnia a gyártónak, ha versenyben akar maradni. Reméljük, sikerülnek a tervek. Kellenének már a sikerek a gyártónak...

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások