iPon Hírek

Saját utcakép vagy bemutató készítése Google Street View-ban

Dátum | 2013. 12. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

A Google Street View szolgáltatása rendkívül hasznos, ugyanis segítségével megnézhetjük, nagyjából milyen utcakép fogad minket azon a címen, ahova éppen mennünk kell. Nyilván a fotók nem tegnap készültek, de az esetek többségében bőven naprakészek ahhoz, hogy megtaláljuk, amit éppen keresünk. Egyes eldugottabb utcák és utak persze nem szerepelnek a repertoárban, de a sokak által használt útvonalak igen, így a hiányosság megbocsátható.

A Google szakemberei folyamatosan frissítik a Street View szolgáltatást, így egy ideje már nagyobb vasútállomásokon, metróaluljárókban és repülőtereken is tehetünk egy-egy virtuális sétát, ami az utazóknak hatalmas segítség lehet, hiszen előre feltérképezhetik, mit hol találnak majd, ezzel is csökkentve az utazással járó izgalmakat és a stresszt. A Google Street View szolgáltatásához tartozó autók és mobil fényképezőgépek sok helyre eljutnak, de nem mindenhova. Itt jön be a képbe a Street View legújabb szolgáltatása, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy saját utcaképet készítsenek, illetve megörökítsék saját kirándulásuk legszebb helyeit, majd ezeket megosszák másokkal is. A fotók készítéséhez használhatunk PhotoSphere támogatással ellátott androidos okostelefont vagy táblát, de akár DSLR fényképezőgépet is. A képeket a Views-ba kell feltölteni, ami a Google Maps speciális, kifejezetten erre a célra szánt részlegének tekinthető.

PhotoSphere készítése Nexus 4-gyel
A kész utcaképeket vagy egyéb helyeket bemutató képeket feltöltés után a térképen is elhelyezhetjük, sőt, ha egy adott helyszínt komolyabban feltérképeztünk, az egyes helyszíneken készített fotók koordinátáit össze is kapcsolhatjuk, ahogy az a fenti példán látszik. A Google Maps felhasználók ezek után rátalálhatnak a saját készítésű virtuális túrára, majd az "az adott felhasználó szemével nézhetnek szét" a különböző helyszíneken. A fotók készítése mellett egyéb dolgokra is van lehetőség, például dokumentálni lehet a változó időjárási körülményeket, illetve az adott helyszín kulturális eseményeit is – már ha utóbbiak egyáltalán vannak –, amire a Google-nek jelenleg nincs kapacitása. A kész "műveket" természetesen akár saját weboldalra is be lehet ágyazni a Google Maps API segítségével Aki kedvet kapott saját utcakép vagy bemutató készítéséhez, látogasson el ide.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Merwenus
2013.12.15. 14:20
Nem ma lesz ez elterjedve, nem sok telefonban van még gyroscope, talán jövőre
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. teebee1981
2013.12.15. 17:11
iphone-nal is lehet ilyet ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. r-chee
2013.12.15. 17:41
Ha feltérképezünk egy olyan utcát, ahol nem járt StreetView-os autó, akkor a képeken esetleg felbukkanó emberek arca vagy autók rendszáma feltöltés után ki lesz takarva a Google által...?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. HUFEUR
2013.12.15. 21:37
Merwenus:

Hogy nem sok telefonva van gyroscope? Utóbbi 3-4 évben hány olyan okostelefon jelent meg, amibe NEM volt gyroscope? Márkások közül pontosan 0, kínaiak között talán volt olyan, amiből kispórolták, de szerintem még azokba is van.

r-chee:

Azt a Google automatikusan megoldja, szóval igen, ha feltöltesz egy ilyen képet, arról ki lesz takarva az emberek arca.

És a PhotoSphere sokkal elterjedtebb lenne, de valamiért a gyártók kiveszik ezt a frissítésekből.
Amikor telefonomra megkaptam a 4.2.2-t örültem, mert a PhotoSphere-t nagyon kiakartam próbálni, erre Sony kivette belőle.
Haverom is megkapta HTC-jére a 4.2.2-t még anno, és abba sem volt PhotoSphere. De ugyanez elmondható a Samsung telefonokra is.
4.2.2-ben alapfunkció lenne, erre a gyártók csak úgy kiveszik belőle, de nem értem miért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Freeware
2013.12.16. 10:29
Ez az, tovább könnyítik a betörők/rablók dolgát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. FRK
2013.12.16. 10:37
Jah, mert a betörő nem látja ugyanazt, ha elmegy a ház előtt az utcán...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. igrafika
2013.12.16. 16:06
Így meg már el sem kell mennie a ház előtt, otthonról kényelmesen nézelődhet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!