iPon Hírek

Saját, web-alapú OS-t fejleszt a Motorola

Dátum | 2011. 03. 25.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Szép csendben készíti elő a saját fejlesztésű mobil operációs rendszerét a Motorola belső források szerint; az illetékesek szerint ugyanis már túlságosan is függővé váltak az Androidtól - amely függőség pedig komoly gondokat okozhat a későbbiekben, ha nem készítenek elő rá egy alternatívát.

Mivel pedig azt már határozottan jelezték, hogy Microsoft-rendszerekben nem gondolkodnak, ezért valóban csak egy megoldás maradt, nevezetesen a saját rendszer fejlesztése. Ennek érdekében az elmúlt 9 hónap során gondosan magukhoz édesgettek embereket az Adobe-tól és Apple-től is.

A korábbiakban azonban kijelentették már azt is, hogy olyan rendszert sem akarnak, ami még nem rendelkezik saját, kifejlett ökoszisztémával; erre a kitételre jelenthet megoldást a webalapúság, amint azt a vállalat közelmúltbeli akvizíciói is jelzik: felvásárolták például a webes alkalmazásokat támogató 280 North-ot, az online tárhelyekben járatos Zectert (a ZumoDrive megalkotóját), valamint a 3LM mobil biztonsági vállalatot.

Ami a Motorola Androiddal kapcsolatos aggodalmait illeti, ezek két fő csoportra oszthatóak. Az egyik a népszerűség: most ugyan népszerű az Android, de ha csökkenni kezd az iránta tanúsított érdeklődés, az őket is igen kellemetlenül érintheti, mivel jelenleg csak és kizárólag Androidos mobilokat készítenek. Másrészt pedig a Microsoft már beperelte őket az Android kapcsán, így egy rossz döntéssel a bíróság is igen komolyan keresztbe tehet nekik.

A saját rendszer fejlesztésével tehát egyszerre biztosítják magukat, és vállalnak valamennyi kockázatot is. Tény azonban, hogy a biztonságon túl is sokat nyerhetnek, amennyiben jól sikerül a saját rendszer, mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy jól megalkotott saját rendszer komoly sikereket is eredményezhet a piacon (lásd pl. Apple és RIM, bár utóbbi vesztett a piacából).

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Szerzetes
2011.03.25. 10:09
Nem értem miért akkora probléma, h Android függő. Sokkal jobb, hogy készítenek egy saját OS-t, ami kb csak magával lesz kompatibilis, mint egy népszerű és sokoldalú oprendszert használnak?
Igaz csak régi emlékem van, de suliban mindenki tolta a Java játékokat, kivéve az akinek hiper szuper, nagy kijelzős Motorolája volt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. lajthabala...
2011.03.25. 12:04
Azért lehet gond az Android-függés, mert a Google szigorítani tervezi az Android terjesztést: meg akarja tiltani a gyártóknak az egyedi ROM-mal való készülékterjesztést. Ezek után már nem nagyon lehet több pénzt kérni azért, mert az Androidos telefon Motorola vagy Samsung vagy LG, és a nagy gyártók kénytelenek lesznek árban versenyezni a HTC-vel ZTE-vel és ki tudja még ki lép be alul a piacra.

Az Android nem a minőségről szól, az egyetlen célja, hogy minél több emberhez eljuttassa a Google reklámait. Ezért valószínüleg a mostani hype után a felső kategóriát fogyasztók át (vissza) fognak térni egy minőségi platformra, a játékokra vágyó tömegeket meg kiszolgálják a távolkeleti, gyengébb minőséget gyártók. Felső kategóriás Android telefont pedig csak az a réteg fog vásárolni, aki tudja is használni.

Vannak előnyei a platformnak, én is Androiddal foglalkozom, fejlesztek, oktatok, de ha nem tenném, akkor Win7-es telefonom lenne. A Microsoft vigyáz a Marketére, a felületek gyorsak, szépek, és van Microsoft Live támogatás a játékokhoz. Az iPhone sem lenne rossz választás, de ami tegnap divatos volt az ma ciki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. StevyXIX
2011.03.25. 12:33
Nincs egyedi rom, azok csak saját fejlesztésű szoftverek amit telon van pl HTC Sense, Motoblur, Samsung Touchwiz, ezek csak egyedi felhasználói felületek néhány extrával, ettől még ugyan az az Android rendszerről van szó, csak más felhasználói felületen, ha ezt tiltani akarja akkor tényleg nagyon buta a google, ilyen erővel a különböző home (pl Zeam) vagy más testre szabhatóságot növelő szoftvereket is tiltania kellene, de úgy se fogja szerintem.
HTC elég drága nem értem miért ZTE mellett említed, LG-nek is jó részt alsó kategóriás készülékei vannak még, Samsung minden szinten képviselteti magát és ami a lényeg, már most is megvan a különböző készülék kategóriák és árazásuk, meg lehet nézni milyen készülékek vannak 60k alatt utána 60k-100k-ig majd az fölött, kb így lehetne felosztani tudás és ár szerint az android készülékeket.
Android nem a minőségről szól? Hát nem tudom én elégedett vagyok, igaz néha tényleg zavaró a google reklámai, de ingyenes szoftvereket használok, nem fizetőset. Windows is minőségről szól nem? Mikor 1 év alatt behány a win akkor mondd ezt, win 7 mobilt nem tudom milyen de nem is fogom szerintem megtudni, Apple meg mindennél rosszabb szerintem, az ő agresszív piaci politikája a legrosszabb.
Microsoft live is roppantul hiányzik, kérdés hogy mihez? Az tény Google market nagyobb kontroll alatt is lehetne, vigyázni kell mit szed le az ember érdemes utána nézni mielőtt csak úgy leszed valamit az ember a telora.
Összességében nem értem a kritikád, általad említett android leminősítéssel nem értek egyet, folyamatosan fejlesztik és javítják lásd 2.2 ahol nagyon sokat javítottak a sebességen, iPhone-t nem ismerem mert nagyon zárt rendszer és utálom az Applet pont ez miatt, mikor iPodra alig tudtam a saját zenéket felvarázsolni (pedig szerintem nagyon nem vagyok hülye az ilyen informatikai dolgokhoz) ott nálam vége volt elvágta magát végleg, win 7 mobilt meg nem ismerem, de remélem nem az asztali operációs rendszerekből kell kiindulnom, MS csak arra fordul amerről fúj a szél ellenkező irányba meg sz.rik magasról, lásd PCGA-ból is kilépett, pedig alapító volt, meg hát játékok jó része winre készül erre tesznek rá, értem hogy konzol meg xbox360, de pc-s játék ipar is valahol a MS saját gyereke.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. noPublicFG
2011.03.25. 12:41
A BlackBerry-ben sincs Android, még is jobb kezelni. Nem az számít mennyire elterjedt a program, hanem mennyire átgondolt a fejlesztés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. emki123
2011.03.25. 13:23
StevyXIX ezek szerint mégis az vagy, ugyanis ipodra és iphonera is nagyon egyszerü felrakni akármit főleg zenét. De igazából mindegy, nem értem sokan miért utálják az apple termékeket, én már párszor hasonlítottam össze az én készülékem android meg egyéb más oprendszerű készülékekkel, és az az igazság, hogy az ára nem véletlen, ugyanis ég és föld a kettő. Persze kinek mi, de nekem nem 1 ismerősöm van aki androidról váltott iOSre, és a véleménye ugyanez Könnyen mondja az, hogy szar az IOS akinek nincs, mert hát mit mondjon. Egy bökkenője mondjuk van, ez a fránya jailbreak mert ennyi pénzért még törjek is telefont, hogy kitudjam használni?ugyanmár apple.. Nem azért írtam ezt, hogy most húde beolvassak, csak idegesítő amikor leszólnak olyan dolgokat amikhez közük nincs, csak szeretnék, hogy legyen. JObb azt írni, hogy fúj de szar, meg utálom. Na mindegy, szerintem meg az Android ér annyit ,amennyit, ne is beszéljünk symbian és társairól
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. StevyXIX emki1...
2011.03.25. 14:12
Alapba nem engedélyezi, mivel storeból akarja leszedni persze jó pénzért, engedélyezni kellett a saját zenék másolását, na ez az ami nem mindegy, iRiver T60-al minden ment elsőre pedig ott is csak saját szoftverrel lehet feltenni zenéket, még se kellett ilyennel barmolni ...
Na igen meg Jailbreak rég rossz ha os-t is törni kell mondjuk garancia kapásból ugrik, ilyen sincs androiddal, sok ingyenes program van rá, persze nyilván fizetősek sokkal jobbak, de azért meg lehet találni a megfelelő ingyenes programokat is amik tudják azt amire szükségünk van.
Symbianom meg volt, jó csak le van maradva mint a borravaló, de teljesen elégedett voltam vele 2 évig.
iOS zártsága miatt rossz, iPhone meg hype bárhogy is nézzük volt a kezemben és nem volt olyan hű de nagy szám, androidhoz képest. Egyébként kinek a pap kinek a papné, nekem tökéletesen bevált az android, nem váltanék iphonera.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. insanity22...
2011.03.26. 14:50
Engem nem különösebben érdekel, hogy milyen oprendszer lesz a Motorolákon, csak tervezzenek újra egy V8-9 minőségű és eleganciájú mobilt, ami mondjuk nem Milestone szintű összegbe kerül.
Meg mondjuk szálljanak magukba a szolgáltatók ha az előfizetési és készülék áraikat megnézik. Sokkal több telefon van mint 10 éve, mégis arányaiban sokkal többe kerül egy átlagos modell mint anno.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!