iPon Hírek

Sajátunkká tehetünk minden gépet...?

Dátum | 2008. 03. 03.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

A Microsoft láthatóan igyekszik valóságos svájci bicskát faragni az egyszerű pendrive-okból; míg eddig a bootolási folyamatokat gyorsíthattuk fel a segítségükkel, úgy újabban már nem kevesebbet terveznek, mint hogy ténylegesen "asszimilálhassunk" velük bármilyen gépet.

És hogy ez pontosan mit is jelent? A következőt: a cég elképzelései szerint a pendrive-okon (és bármilyen más flash-eszközökön, így akár SD memóriakártyákon is, például) magunkkal vihetnénk bárhová az általáunk használt Windowsos és Windows Live-os beállításainkat, háttérképünket, ikonjainkat a kialakult elrendezéseikkel, kapcsolat-listáinkat, és így tovább - vagyis az idők során magunknak kialakított, jól megszokott és bejáratott felhasználói felületeinket, hogy aztán egy mozdulattal a "saját képünkre formálhassunk" bármilyen gépet, amivel csak szembekerülünk.

Ez az új alkalmazási lehetőség hivatalosan a StartKey nevet viseli, bár hivatkoznak rájuk hordozható segédekként ("computing companion") is. A terveik szerint még az idei év vége előtt lezárulhatnak a munkálatok és kialakulhat a teljes StartKey környezet a hozzá való szoftverekkel és fejlesztői készletekkel, hogy külsős fejlesztők is beszállhassanak a játszmába a Microsoft saját termékeivel együtt.

A StartKey egyrészt egy, a Microsoft és a SanDisk között tavaly májusban megkötött megállapodás során fogant meg, amelyben a Microsoft felvállalta, hogy ki fog fejleszteni egy olyan szoftvert, ami leválthatja a SanDisk flash meghajtóin alkalmazott U3 Smart technológiát (amely lehetővé tette, hogy a fájlokkal és alkalmazásokkal együtt az azokhoz tartozó beállításaikat is eltárolhassák a pendrive-jaikon a felhasználók).

Másrészt, a Microsoftnak Kulcstartó ("KeyChain") fedőnéven korábban is voltak már olyan tervei, hogy egy, a laptopoknál is kényelmesebb, könnyebben hordozható, és talán kevésbé is lopásveszélyes alternatívát kínáljon a számítástechnika mobillá tételéhez. A StartKey pedig valóban nagyon úgy néz ki, mint ennek az elképzelésnek az örököse.

Ezt a lehetőséget támasztja alá az a tény is, hogy a fejlesztéssel elsősorban a fejlődő országok felhasználóit célozzák meg, akik nem feltétlenül rendelkeznek saját számítógéppel otthon, viszont iskolában, munkahelyen, vagy különböző nyilvános helyeken mégis hozzáférhetnek számítógépekhez és az internethez; ők így valóban "otthon érehzetnék magukat" bármilyen gépen, amihez épp hozzájutnak.

Ami pedig a fejlett országokat illeti, már folynak is egyeztetések a potenciális rendszerépítő partnerekkel, hogy minél simábban és zökkenőmentesebben valósulhasson meg a StartKey integrálása a különböző Windows-alapú gépekkel és Windows Live szolgáltatásokkal - így már csak idő kérdése, hogy mikor állnak majd elő ténylegesen a kész újdonsággal.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!