iPon Hírek

Samsung: 10 nm-es, 6 GB-os memóriamodulok mobilokba

Dátum | 2016. 05. 23.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Samsung az egyik vezető memóriachip-gyártó, és a vállalat most is bebizonyította, hogy ez nem a véletlen műve. A dél-koreai alakulat bemutatta az új mobilkészülékekbe szánt DRAM-ját, amit a jövőben valószínűleg több csúcsgépben is viszontláthatunk majd. Kínában mutatta be legfrissebb fejlesztését a Samsung. A vállalat évek óta rendszeresen tartja meg Sencsenben a Samsung Mobile Solutions Forum néven futó rendezvényt, ahol idén a legnagyobb újdonságot egyértelműen az az LPDDR4 memóriamodul jelenti, amely már 10 nm-es csíkszélességen készül, és nem kevesebb mint 6 gigabájtos a kapacitása.
Az új gyártási eljárásból több előnye is származhat majd a most bemutatott memóriamodulnak. Az alacsonyabb csíkszélességnek köszönhetően mérsékeltebb fogyasztás érhető el, ami egy mobiltelefonnál vagy táblagépnél nagyon fontos tényező, hiszen ebből kifolyólag hosszabb lehet az adott eszköz üzemideje, ráadásul több mint valószínű, hogy még így is magasabb órajelen üzemelhet a lapka, szóval nagyobb sávszélességet fog biztosítani. Sajnos konkrétumokat egyelőre nem közölt a Samsung, nem ismert az újdonság működési feszültsége, és a sebessége sem, a memóriachip részletes specifikációjára még várnunk kell. Pillanatnyilag egyébként 1866 MHz jelenti a csúcsot 1,1 V mellett a Samsungnál mobilfronton, ezt fogja várhatóan überelni a vállalat a 14-ről 10 nm-re csökkentett csíkszélesség révén.
A kép csak illusztráció, a Samsung egy korábbi, 14 nm-es lapkája szerepel rajta.
Mikor és hol debütálhat az újdonság? A Samsung sok mobilgyártónak szállít, de a prioritást a saját termékei élvezik, ennek tükrében pedig aligha lenne meglepő, ha a következő generációs Galaxy Note lenne az első olyan okostelefon, amelyben már a 10 nm-es csíkszélességen készülő memóriamodul dolgozna. A vállalat phabletjéről egyelőre nincs sok információnk, de szép lassan kezd körvonalazódni a specifikációja. A Huanquie információi szerint az eszköz egy 5,8 hüvelykes, Quad HD felbontású AMOLED megjelenítőnek adhat majd otthont, ami az eddigi Diamond Pixel PenTile matrix elrendezés helyett Slim RGB alpixel-struktúrát vonultat majd fel. A 6 GB-nyi rendszermemória mellé pedig egy Qualcomm Snapdragon 823 besorolású központi chip kerülhet, amiről most még semmit nem tudunk. (Persze azt megelőlegezhetjük ennek a lapkának, hogy a Qualcomm következő csúcsterméke lesz, a teljesítményét tekintve pedig le fogja körözni a most használt Snapdragon 820 szériát.) A Galaxy Note 6 akkumulátora 4000 mAh-s kapacitással szolgálhat, így igazán hosszú üzemidőt kaphatnak a felhasználók. A Samsung tehát valószínűleg hamarosan már kész okostelefont is útnak indíthat a most leleplezett memóriamodullal. Ha a vállalat a tavalyi menetrendet diktálja idén is – és miért ne járna el így –, akkor az IFA előtt néhány héttel, valamikor augusztusban kerülhet reflektorfénybe a Galaxy Note család következő generációja.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!