iPon Hírek

Samsung 3D V-NAND immár prémium SSD meghajtókban is

Dátum | 2014. 06. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Samsung műhelyében tavaly kezdődött meg a 3D V-NAND típusú memóriachipek gyártása, amelyek különlegessége, hogy tokozásukon belül több NAND Flash lapka is helyet foglal, méghozzá egymásra rétegezve. Ezek a háromdimenziós NAND Flash memóriachipek első körben csak szerverekbe szánt SSD meghajtókban tűntek fel, és tavaly nyáron váltak elérhetővé. Azóta a 3D V-NAND memóriachipekkel kapcsolatban meglehetősen nagy volt a csend, ám a napokban megtört a jég, ugyanis a Samsung illetékesei bejelentették: megkezdődött a második generációs 3D V-NAND memóriachipek gyártása, amelyek már a prémiumkategóriás SSD meghajtókban is fel fognak tűnni a nem is oly távoli jövőben.
A második generációs megoldások 32 réteggel rendelkeznek, ami nyolccal több, mint az első generációs 3D V-NAND memóriachipek rétegeinek száma. Az újdonságokkal kapcsolatban annyi már tudható, hogy ugyanazzal a felszereléssel készültek, mint első generációs társaik, az azonban nem derült ki, hogy a friss termékek pontosan milyen adattároló kapacitással rendelkeznek. Az első generációs chipek egyenként 128 Gb-es adattároló kapacitást kínálnak, így amennyiben a gyártáshoz nem csak ugyanazt a felszerelést, de ugyanazokat a lapkákat is használták, úgy a friss chipek 32 réteggel számolva 171 Gb-es adattároló kapacitást kínálhatnak. Ez persze hivatalos adatok híján egyelőre nem több, egyszerű spekulációnál.
A Samsung 3D V-NAND memóriachipjei prémiumkategóriás SSD meghajtókban tűnhetnek fel, amelyek akár 1 TB-os adattároló kapacitást is kínálhatnak. Az új SSD meghajtókkal kapcsolatban szintén nagy a homály, így nem tudható, hogy SATA vagy PCIe csatolófelületet használnak-e, valamint az is rejtély, pontosan milyen adatátviteli sebességeket biztosítanak az adott rendszer számára. Annyi biztos, hogy az újdonságok a hagyományos, kétdimenziós MLC NAND Flash alapú SSD meghajtókhoz képest 20%-kal alacsonyabb energiafelhasználás mellett üzemelnek, írási strapabíróságuk pedig nagyjából duplája hagyományos társaikénak. Idén több 3D V-NAND alapú SSD meghajtó is megjelenik majd kereskedelmi forgalomban, amelyek több szempontból is érdekesek lesznek. Reméljük, a különböző gyártók a rövidesen a Computex alkalmával lerántják majd a leplet egyik-másik 3D V-NAND alapú SSD meghajtójukról.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Asagrim
2014.06.02. 17:49
"Az új SSD meghajtókkal kapcsolatban szintén nagy a homály, így nem tudható, hogy SATA vagy PCIe csatolófelületet használnak-e ..."

Még úgy sem hogy a képen ott van, hogy SATA6.0Gbps?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Resike
2014.06.02. 18:50
Ez jónak néz ki, de szerintem rohadt drága lesz, ilyen indrastial szintű áron.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tibaimp
2014.06.02. 18:54
Szerintem az még az üzleti kiadás, nem a prémiumkategóriás SSD, amit a cikk említ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim tibai...
2014.06.02. 20:02
2014.05-ös matrica ... kétlem hogy ez a régebbi üzleti modell lenne.

Csak nem szabott fel valaki egy zsír új 1TB-os üzleti modellt, hogy hírbe tegye a frissen bejelentett szériának ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szigyi
2014.06.03. 07:08
"Az első generációs chipek egyenként 128 Gb-es adattároló kapacitást kínálnak, így amennyiben a gyártáshoz nem csak ugyanazt a felszerelést, de ugyanazokat a lapkákat is használták, úgy a friss chipek 32 réteggel számolva 171 Gb-es adattároló kapacitást kínálhatnak."

128Gb x 32 = 171Gb Ez nektek hogy a francba jött ki?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.06.03. 07:35
128/24=5.33
5.33*32=170,66.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!