iPon Hírek

Samsung ARTIK: Új platform a jövő IoT termékeihez

Dátum | 2015. 05. 14.
Szerző | DemonDani
Csoport | IT VILÁG

Az IoT (Internet of Things – Dolgok internete) piac jelenleg még nagyon képlékeny, és most azon dolgoznak a vállalatok – legyen szó szoftver- vagy hardverkészítőről –, hogy előálljanak bármilyen termékkel, ami ebben a szegmensben érvényesülhet. Az IoT eszközök még nem igazán vannak keretek közé szorítva, így a különböző vállalatok nagyon változatos fejlesztésekkel próbálnak érvényesülni. Mindössze három fontos szempont van: a komplett rendszer legyen a lehető legkisebb, minimális energiaigénnyel rendelkezzen, és persze képes legyen közvetve vagy közvetlenül internetkapcsolatot létesíteni.
Mostanra már rengeteg IoT fejlesztői platformot megismerhettek az érdeklődők, rendelkezik ilyennel mások mellett például az Intel és a MediaTek is, ezúttal pedig a Samsung újdonságaival ismerkedhet meg az olvasóközönség. A dél-koreaiak a Thread Group tagjaként állnak rajthoz ezen a területen, ahová az ARM és a NEST is besorolt 2014-ben. A Samsung nagyon komolyan veszi az IoT szegmenst, és ennek megfelelően egy olyan platformmal állt elő, ami rögtön három taggal indít. Young Sohn, a Samsung egyik stratégiai vezetőjének nyilatkozatából egyértelműen kiderült az, hogy a vállalat célja a vezető szerep megszerzése az Internet of Things elterjedésével, és ennek érdekében mindent meg is fognak tenni.
ARTIK 1
A Samsung leleplezte az ARTIK családot, melyet az ARTIK 1, ARTIK 5 és ARTIK 10 modellek alkotnak. A legszerényebb az ARTIK 1 lesz, és ez a jelző nem csak a képességekre, hanem a fizikai méretre is vonatkozik. Ez az integrált lapka mindössze 12 x 12 milliméteres, szóval valamelyest még egy microSD formátumú memóriakártyánál is kisebb a területe. A körömnyi hardver magában foglal egy kétmagos, 250 és 80 MHz-es órajeleken üzemelő központi processzort, valamint gyorsulásmérőt, giroszkópot, mágnesességérzékelőt és még egy kilenctengelyes mozgási szenzort is. A kommunikáció itt Bluetooth Low-Energy modullal lett megoldva. A szoftveres oldalért a Nucleus OS felel. Az ARTIK 1-re igazán alacsony fogyasztású, jellemzően akkumulátorról üzemelő eszközök épülhetnek, amik hetekig is üzemelhetnek egy töltéssel A termék kevesebb mint 10 dollárba kerül majd.
ARTIK 5
Az ARTIK 5 már minden tekintetben komolyabb versenyzőnek ígérkezik. Ez egy 25 x 29 milliméteres nyomtatott áramkörön alapul, és már kétmagos, 1 GHz-es központi chippel rendelkezik, amihez egy Mali-400 MP2 grafikus egység is társul. A rendszer 512 MB memóriával rendelkezik, a tárhelye pedig 4 GB. Az ARTIK 5 már 720p-s videók lejátszására is alkalmas, ráadásul többfajta kódolással képes megbirkózni. A kapcsolati lehetőségek is szépen kiszélesedtek, ezúttal a Bluetooth LE mellett már van Wi-Fi (802.11 a/b/g/n) és ZigBee támogatás is. Ez a megoldás a legújabb ePoP felépítést használja a helytakarékosság jegyében. A specifikáció szerint a Fedorán alapuló Yocto 1.6 rendszer fut rajta, és már egészen komplex feladatok megoldására is alkalmas lesz – okosórákat, nagyobb háztartási eszközöket vagy akár drónokat is kiszolgálhat.
ARTIK 10
Az igazi nagyvad viszont az ARTIK 10, ami egész komoly teljesítményt igénylő IoT területeken lesz képes érvényesülni. Persze ezzel együtt nagyobb és éhesebb is, mint a fenti társai. Itt egy 39 x 29 mm-es lapkáról beszélhetünk, mely nyolcmagos chippel, 2 GB-nyi rendszermemóriával, valamint 16 GB eMMC tárhellyel van ellátva. Érdekessége a központi egységnek, hogy big.LITTLE felépítésű: négy Cortex-A7 és ugyanennyi Cortex-A15 egységnek ad otthont, az előbbi kvartett 1, az utóbbi pedig 1,3 GHz-en üzemelhet, az IGP szerepét pedig egy ARM Mali-T628 MP6 tölti be. A SoC kapcsolati részlege megegyezik az ARTIK 5-ével, és ezen is a Yocto 1.6 fog futni, tehát a programozhatóság terén is az ARTIK 5-re hajaz, csak éppen itt lényegesen nagyobb teljesítmény áll a fejlesztők rendelkezésére. Kiválóak a multimédiás képességei: Full HD anyagok mellett akár 120 képkockás sebességet is támogat, és az 5.1-es audió feldolgozás sem jelent neki problémát (ráadásul képes felskálázni 7.1-re ha szükséges). Az ARTIK 10 példának okáért okostelevíziókkal és egyéb multimédiás háztartási cikkekkel kerülhet bevetésre. Ez természetesen már nem egy filléres portéka, pontos adatot az árra vonatkozóan nem osztott meg a Samsung, de valószínűleg 100 dollár környékén lehet majd hozzájutni.
A Samsung ARTIK platform egyébként egy tavalyi felvásárlás eredményeként érkezik. A Samsung 2014 augusztusában csapott le a SmartThings vállalatra, ami rengeteg tapasztalatot hozott magával a dél-koreai gárdához. Érdekesség, hogy a SmartThings egy nyitott IoT megoldás, így kifejezetten ideális ugródeszka a Samsung számára. Kevesen gondolnák, de már 19 ezer különböző gyártó által készített eszköz van a támogatott készülékek katalógusában, és több mint harmincezer alkalmazás áll rendelkezésre a SmartThingsnél. A Samsung ARTIK egységek minden esetben nyíltan felhasználhatóak, de ugyanakkor fontos kiemelni, hogy szigorú védelemmel lettek ellátva, hogy véletlenül se jelentsenek biztonsági kockázatot. Az ARTIK 1-nél a Secure Element védelem van jelen, az ATRIK 5 és 10 viszont már a Secure Elementen felül TrustZone-t (TEE) is kínál.
ARTIK referencia alaplap
Arról egyelőre nem szólt a fáma, hogy az új termékek mikor fognak befutni, de már az alfaverziós fejlesztői pakkra benevezhetnek a fejlesztők. Ez magába foglalja a szoftverfejlesztői csomagot, valamint egy hardveres egységet is, amin próbára tehetik az a programozók az alkalmazásaikat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. rfj1989
2015.05.14. 08:44
Ez nagyon király, a legerősebb egységgel már jöhetnek is a TV okosítók vagy a miniPC-k!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!