iPon Hírek

Samsung ATIV S és ATIV Tab: ARM alapú Windowsok a porondon

Dátum | 2012. 08. 31.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Samsung azon termékeit, amelyek a Windows 8, illetve a Windows Phone 8 operációs rendszer társaságában kerülnek a boltok polcaira, az egyszerű, Ativ nevet kapták. Az új család rendkívül sok tagú lesz a jelek szerint, a jelenleg ismert legkisebb tagja pedig az Ativ S.

Ez az okostelefon vélhetően a korábban Odyssey néven beharangozott példány, mely a Samsung csúcshódító Windows Phone-ja lesz. Az újdonság sokban hasonlít majd, a Galaxy S III-ra, ami androidos fronton szerzi az ügyfeleket a vállalat számára. A kijelző például teljesen ugyan az a 4,8 hüvelykes HD (1280 x 720) felbontású Super AMOLED panel, így ez is a PenTile Matrix megoldást alkalmazza. Az előlapon a nagyméretű megjelenítő mellett, alul egy Windows gombot, felül pedig egy 1,9 megapixeles kamerát fedezhetünk fel; és ezt az egészet egy Gorilla Glass 2 üveg mögé rejtették. Az előre tekintő kamera csak a videohívások bonyolítására szolgál, ha fotózni szeretnénk, akkor a hátlapon található 8 megapixeles kamerát érdemes aktiválni. Ezzel FullHD (1080p) videókat is készíthetünk a LED villanónak köszönhetően pedig fény hiányában is munkára foghatjuk.


A sebességről a Qualcomm MSM8960 gondoskodik majd. Ez két 1,5 GHz-es órajelen dolgozó Krait magot, és egy kellően izmos Adreno 225 grafikus egységet foglal magában. A kapcsolati képességeit górcső alá véve HSPA+ támogatást (42 Mbps), 802.11 a/b/g/n Wi-Fi-t, Bluetooth 3.0 modult, NFC chipet és A-GPS-szel rendelkező GPS vevőt találunk. A gépnek 1 gigabájtnyi RAM-ot kell beosztania, nekünk pedig 16 vagy 32 GB-nyi háttértárat, amely ezentúl már microSD-vel is bővíthető (ez a WP8 egyik újítása).

Azt egyelőre nem tudni, hogy a 2,300 mAh-s akkumulátorral felvértezett 8,7 milliméteres vastagságú és 135 grammot nyomó telefon mikor kerülhet a boltokba, és sajnos arról sincs információnk, hogy mennyibe fog kerülni.

Az Ativ Tab kiléte már valamelyest rejtélyesebb, mivel ez előtt még nem találkozhattunk vele pletykák szintjén sem. Ez lesz a Samsung első olyan táblagépe, amin a Windows RT operációs rendszer köszön vissza a vásárlókra. Ez masina is két darab 1,5 GHz-es Krai magot rejt, a grafikus feladatokat pedig egy Adreno 225-re bízza, de mégsem ugyanaz a SoC lapul benne, mint az Ativ S-ben. Itt egy APQ8064 alkalmazásprocesszorral van dolgunk. A chip mellé 2 GB rendszermemóriát és 32 vagy 64 GB-os tárhelyet kapcsoltak a mérnökök. Ez utóbbi itt is tovább növelhető microSD kártya segítségével.


Az 570 grammos tablet 8,9 milliméter vastag és 265,8 x 168,1 milliméteres felülettel rendelkezik. Ezt javarész a 10,1 hüvelykes, 1366 x 768 képpontos felbontású kijelző tölti ki, de alatta egy hardveres Windows billentyűt is elhelyeztek, felette egy 1,9 megapixeles kamerát találunk, két oldalról pedig hangszórók szegélyezik. A kamera hátoldali párja 5 megapixeles fotók készítésére alkalmas, ám videózni csak 720p HD-ben lehet vele.

Sajnos 3G HDSPA hálózati modemet nem kapott, így be kell érni a 802.11 a/b/g/n szabványú WLAN-nal ha az internetre szeretnénk csatlakozni. Ezen a hiányosságon túl viszont minden a helyén van, akad NFC chip, Bluetooth 4.0 és GPS vevő is. Mindezt egy 8200 mAh-s teljesítményű akkumulátor tartja majd életben.

Akárcsak az Ativ S-nél, az Ativ Tab esetében sem ismert sem a várható árazás, sem pedig a pontos megjelenési dátum, így ezekre még várnunk kell (de a Tab megjelenése valószínűleg egybeesik a Windows RT-ével).

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!