iPon Hírek

Samsung: Bemutatkozott a Galaxy Camera 2

Dátum | 2014. 01. 03.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Samsung választéka vélhetően a legszélesebb a világon, és a vállalat folyamatosan valami újat szeretne alkotni. Ez néha tagadhatatlanul érdekes végeredménnyel jár. Jelen esetben például a Galaxy Camera második generációjával állunk szemben, ami lényegében egy okostelefont és egy kompakt fényképezőt ötvöz egy testben. Az újdonság az előző modell csiszolgatásából jött létre, így egészen sok közös nevezőt fedezhetnek fel azok, akik részletekbe menően ismerik a Galaxy Camera GC100-at.

Természetesen a Galaxy Camera 2 esetében is a fényképezési lehetőségek lesznek főszerepben. A szerkezet lelke ilyen tekintetben egy 1/2.3 hüvelykes átlójú BSI CMOS képérzékelő, ami effektív 16,3 megapixeles felbontással operál. Videózáskor 1080p-s felbontás a maximum, amit 30 képkockás sebességgel mutat be a gépezet. Lehetőség lesz ezen felül nagy sebességű anyagokat is létrehozni: 720p mellett 60 FPS a maximum, 512p-ben meg 120 FPS. A szenzort egy komplex, 21-szeres zoomátfogóval rendelkező lencserendszer mögé helyezték a mérnökök, ami optikai képstabilizátorral is fel lesz vértezve. Ez utóbbi nagyon fontos, ekkora zoom mellett ugyanis már könnyen bemozdulhatnak a képek, illetve remegni kezdhetnek a videófelvételek. A „megvilágosodásért” egy Xenon vaku felel, amelyet egy AF segédfénnyel is megtoldottak, hogy mindenkor megfelelően fel tudja mérni a környezetét.

Az elkészült anyagokat a gép hátlapját uraló megjelenítőn nézhetjük vissza. A 4,8 hüvelykes panel Super Clear LCD technológiával dolgozik, a felbontása pedig 1280 x 720 képpontos, így a pixelsűrűsége 306 PPI-s. A Samsung tehát odafigyelt arra, hogy a fényképező esetében ne a Super AMOLED némileg túlszaturált színvilágával kelljen szembesülnünk. A sebességfelelős kiléte egyelőre ismeretlen, de egy négymagos chip van a gépben, ami 1,6 GHz-es órajelen ketyeg. Elképzelhető, hogy az elődben helyet kapó, 1,4 GHz-es Exynos 4412 egy túlhajtott változatával van dolgunk. (De azért remélhetőleg már búcsút intettek a Cortex-A9 magoknak, és inkább valami modernebb lapka húzta meg magát a burkolat alatt.) A chip mellett 2 GB-nyi rendszermemória teljesít szolgálatot, az eszköz háttértára meg 8 GB-os lesz. A tárhelyből mindössze 2,8 GB a szabadon felhasználható, így elkerülhetetlen, hogy legyen a hibridben microSD kártyahely is – legfeljebb 64 GB-os kapacitású memóriakártyát pakolhatunk.

A GC200 felhasználói felületét a TouchWiz adja majd, ahogy azt már a legtöbb androidos Samsung esetében megszokhattuk. Az alapanyag egészen friss, ugyanis a színfalak mögött az Android 4.3 Jelly Bean található. Ennek köszönhetően valószínűleg a Galaxy Gear okosóra is támogatott lesz. Remélhetőleg ezzel olyan extrát kaphatna a fényképező, mint például a távolról exponálás. A kapcsolati képességei között érdekesség, hogy alapból nincs benne mobil kommunikációs egység, így SIM kártya slot sem. A 3G HSDPA modemes variáns érkezésére várni kell. A kétsávos (2,4 és 5 GHz) 802.11 b/g/n WLAN, a Bluetooth 4.0 modul, az NFC chip és a GLONASS műholdakat is támogató A-GPS vevő viszont nem hiányzik belőle. A 132,5 x 71,2 x 19,3 milliméteres vonalakkal határolható fényképező nem éppen könnyed darab: 283 grammot nyom. Ebbe egy 2000 mAh-s akkumulátort is sikerült belezsúfolni. Ez a telep ugyan a legkevésbé sem tűnik soknak, de így is nagy (25 %-os) előrelépést jelent az előző modellhez képest. Az üzemidejével kapcsolatban a Samsung nem nyilatkozott, így az egyelőre nem derült ki, hogy mennyi kép készíthető egy feltöltéssel.

Nagyvonalakban tehát az új Galaxy Camera átalakított készülékházat, valamivel gyorsabb processzort, kétszer nagyobb tárhelyet és rendszermemóriát, valamint újabb Android szoftvert kapott. Extra még a neve mellett a kövérebb akku és az NFC chip is. Az árnyoldalon azonban ott lebeg, hogy nagyobb a térfogata annak ellenére, hogy egyébként könnyebb, és alapból nem tartalmaz 3G/4G modemet. A Samsung Galaxy Camera GC200 minden bizonnyal jelen lesz a CES-en, ahol még több képességével ismerkedhetnek meg a látogatók. A masina várható árával kapcsolatban még nem vagyunk tisztában, és a hivatalos megjelenési dátum is várat magára. Talán ezek is kiderülnek a január 7-én rajtoló elektronikai kiállításon.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. mzso
2014.01.03. 21:47
"lényegében egy okostelefont és egy kompakt fényképezőt ötvöz egy testben"
Csak telefonálni nem lehet. Vagy is a kutyának se kell, mert így pluszba kell hurcolni a telefont is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. YellowFlas...
2014.01.03. 22:03
Lehet rajta engri bördcözni, nem elég?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Simba
2014.01.04. 10:16
Ahelyett, hogy egy nagyobb érzékelőt raktak volna bele. Reggelire megeszik a csúcs kamerás mobilok. És azokkal még telefonálni is lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. LGx
2014.01.04. 12:07
és lehet majd vele 20 képet készíteni
az ötlet jó, de mivel a hardver egyre kisebb, meg lehetne pakolni az egészet akksival. persze akkor nem lenne könnyű. én a magam részéről maradok a Canon S5IS-nél, 4db 2400mAh akkuval tudok lőni pár képecskét
fényképezőn instagramozás meg engri bördz sosem fog vonzani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mikej95
2014.01.04. 13:12
Tuti hiánytermék lesz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. SzAdamAndy
2014.01.05. 10:24
"és alapból nem tartalmaz 3G/4G modemet."

Akkor mi értelme is van??? , utólag hogyan rakják bele ???
Márpedig enélkül nem raksz fel te semmit fészbúkra a gépről az biztos.
Így már nem is éri meg, olcsóbb egy point-shoot kamrát venni ami még talán jobb is.

Bár szrintem sehogy se éri meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. sanya22
2014.01.05. 13:41
Nekem az előző, GC100-as modell van birtokomban, és UGYAN AZ!!! Gyorsabb proci, meg új alaplap. Ennyi! A proci eddig is tökéletes volt a kamerához, az alaplap.. hát...csak a proci miatt kellett... Úgy van feltüntetve, mintha a specifikációk tök őjak lennének. UGYAN AZ mint az elődje. Szoftveresen újabb? Mily meglepő... Ráadásul rondább is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DemonDani
2014.01.05. 15:40
sanya22

Igen sanya értettük, hogy UGYANAZ, ugyanis a cikkben is többször meg van említve, hogy leheletnyivel lett csak felpörgetve. Az meg, hogy rondább? Nos, eléggé szubjektív, de az fix, hogy sokkal jobb anyagokból épül fel és minőségibb a GC200. Prémium fényképezők műanyagját használták hozzá és fém borítja alul és felül is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zseko
2014.01.05. 22:21
Most már csak csupán a képek minőségén kell fejleszteniük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. KisDre
2014.01.06. 02:35
Ez az egész kombináljuk az okostelót-tabletet a fényképezővel marhaság nem tudom kitől-mitől-honnan ered, de akkora nagy marhaság hogy az szent.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!