iPon Hírek

Samsung Connect Home: Wi-Fi hálózat otthon, egyszerűen

Dátum | 2017. 04. 04.
Szerző | DemonDani
Csoport | HÁLÓZAT

A Google Wifit tavaly mutatta be a keresőóriás, ez egy olyan vezeték nélküli hálózat létrehozását teszi lehetővé, ami az egész lakásban stabil lefedettséget biztosít, és nem kell hálózati szakembernek lenni ahhoz, hogy valaki el tudja végezni a telepítését. A konstrukció megtetszett a Samsungnak is, és a dél-koreai alakulat nem volt rest létrehozni ugyanezt a receptet követve a saját megoldását.
A Samsung Connect Home a vállalat elmondása szerint egy intelligens hálózat, amibe nemcsak okostelefonok vagy táblagépek, esetleg televíziók kapcsolódhatnak majd, hanem akár az otthoni háztartási eszközök is, melyek fel vannak készítve a SmartThings támogatásra (IoT). Kapcsolódó konnektorok, kisebb és nagyobb háztartási eszközök, világítótestek, valamint különböző érzékelők tartoznak már a SmartThings családfájába, és a szerkezetek sora folyamatosan bővül. A Connect Home egy remek IoT központ is egyben ezek számára amellett, hogy Wi-Fi lefedettséget biztosít a mobilok és egyebek számára. Lényeges szempont a SmartThings esetében, hogy itt nemcsak Samsung gyártmányú megoldásokra kell gondolni, gyakorlatilag bárki készíthet olyan okosotthonnal kapcsolatos terméket, ami ezt támogatja.
A Google Wifihez hasonlóan a Samsung Home Connect is háromdarabos kiszerelésben kerül majd a boltokba, ezeket az egységeket kell majd megfelelően elhelyezni a lakásban a tökéletes lefedettség elérése érdekében. A beüzemelt készülékek egy folyamatosan kommunikáló hálót alkotnak majd a ház egész belterületén – no, meg persze valamilyen szinten az épület körül is. A Samsung a normál Home Connect mellett bevetésre küld egy Home Connect Pro modellt is. Ez az eszköz nagyobb területet tud majd önmagában vezeték nélküli lefedettséggel ellátni, csaknem 140 négyzetméteres területen lehet rá számítani. Viszont cserébe ezt a dél-koreaiak már nem hármasával fogják értékesíteni, csak magában, de igény szerint persze többet is beüzemelhet belőle a felhasználó, és ezek ugyanúgy képesek lesznek hálózatba rendeződni, illetve keverni is lehet a Home Connect és a Home Connect Pro eszközöket egy infrastruktúrán belül.
A Smart Home Connect egy 710 MHz-es órajelen üzemelő, négymagos központi chipet magába foglaló platformra épül. Ez az egység támogatja a 802.11 a/b/g/n/ac szabványokat, AC1300 teljesítmény besorolású, 866 Mbps-os sávszélességet tud nyújtani az 5 GHz-es frekvenciatartományban és 400 Mbps-ra képes 2,4 GHz-en. A lehető legstabilabb üzemelés érdekében 2 x 2 MU-MIMO antenna található a Home Connect burkolata alatt elrejtve. A Smart Home Connect Pro ezzel ellentétben csak egy kétmagos lapkát foglal magában, ám ez már 1,7 GHz-ig is skálázódhat, ha a szükség úgy hozza. A rendszerszer ezúttal már egy 4 x 4-es MU-MIMO antennával van megtoldva, és egyszerre négy sávon tudja a 802.11ac teljesítményt nyújtani, így akár az 1,733 Gbps-ot is képes kipréselni magából 5 GHz mellett, 2,4 GHz-en pedig 800 Mbps jelenti a plafont (AC2600). A rendszermemória 512 MB-os, a tárhely pedig 4 GB mind a kettő terméknél, és az is közös bennük, hogy kettő RJ-45 (Ethernet) csatlakozó van rajtuk.
És hogy mennyibe fognak ezek kerülni? Nos, erről egyelőre semmilyen információnk nincs, és még azt is homály fedi, hogy egyáltalán mikor kerülnek majd kereskedelmi forgalomba a hálózati eszközök. A Google Wifi 130 dollárt kóstál, talán a Samsung is hasonló összegben gondolkodhat majd a Connect Home rendszer esetében.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Imi3est
2017.04.04. 16:33
Ez kicsit gáz hogy minden cég nyomja a saját smart platformját ahelyett hogy lenne valami közös szabvány, és ha veszek egy samsung smart cuccot akkor az igazán együttműködhetne egy xiaomi vagy google vagy akármilyen másik smart cuccal. Tudom van valami kezdemény, de a pénzt mindenki abba nyomja hogy a sajátját vegyed és nehogy olyan rendszert akarj amiben más gyártó szenzorai is működnek. Kész csoda hogy az internet globális és nem jött létre egy intel internet, egy google internet és egy samsung interrnet. Ezekre a smart cuccokra miért nincs közös megegyezés?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DemonDani Imi3e...
2017.04.04. 17:27
Hát rátapintottál az IoT legnagyobb gondjára. Egyébként azért nagyon nehéz közös nevezőre hozni mindent, mert nagyon szerteágazó. De egyébként vannak rá törekvések.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Busterftw Imi3e...
2017.04.04. 19:26
Lényeges szempont a SmartThings(IoT) esetében, hogy itt nemcsak Samsung gyártmányú megoldásokra kell gondolni, gyakorlatilag bárki készíthet olyan okosotthonnal kapcsolatos terméket, ami ezt támogatja." Végig kéne olvasni a cikket. Bármit ráköthetsz ami IoT.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Imi3est Buste...
2017.04.05. 13:49
Bárki készíthet, csak épp egy másik nagy gyártó nem akar olyat készíteni ami megy vele.
Egy ilyet pl rá tudok kötni? Xiaomi Smart Wireless Switch - nem hinném. A samsung smartThings szenzorait rá tudom kötni egy más gyártó hub-jára ha esetleg nem lennék elégedett a smartthings szolgáltatásokkal? Nem hinném. Vegyél samsung központot samsung szenzorral vagy vegyél xiaomi szenzort hozzá való központtal. Nem igazán van átjárás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Imi3est Imi3e...
2017.04.05. 13:54
Én úgy képzelném el ezt az IOT-t mint a wifi-t. Vehetsz wifi routert akármelyik gyártótól és wifi eszközöket is akármelyiktől, és együttműködnek, mert van egy közös szabvány. És akkor talán lenne verseny is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!