iPon Hírek

Samsung Exynos 7 Octa - 64 bit a felsőházban

Dátum | 2014. 10. 18.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Furcsa módon az eddigi információknak megfelelően az új SoC lehetséges, hogy valóban az Exynos 5433 azonosítóval lesz ellátva, de valószínűbb, hogy a Samsung csak elfelejtette lecserélni a honlapján a képfájlok neveit, ugyanis az már hivatalos, hogy az újdonság nem az Exynos 5 Octa termékcsaládba fog tartozni. A Samsung hivatalosan is bejelentette vele együtt az Exynos 7 szériát, ami egyértelműen a 64 bit támogatást szállítja vízválasztó újításként.
Az új termékcsalád első tagját az Octa jelzővel illetik, ebből fakadóan biztosan kijelenthető, hogy összesen nyolc darab processzormagot tartalmaz. A lapka alapját az ARM-tól licencelt big.LITTLE architektúra adja, ami lehetővé teszi az eltérő magok használatát; ráadásul a HMP (Heterogeneous Multi Processing) eljárást is alkalmazták a tervezők, mely révén a különböző egységek csoportjai egyszerre is munkába állhatnak a jobb hatékonyság elérése érdekében. Mint a legtöbb esetben, a Samsung ezúttal is négy-négy főt számláló csoportokat alkalmaz. A magas teljesítményről a Cortex-A57 processzormagok fognak majd gondoskodni, míg az energiahatékonyságért felelős magok Cortex-A53-asok lesznek. Ha minden erejét latba veti a szóban forgó lapka, akkor egészen lenyűgöző, 57 százalékos sebességnövekedésről tehet tanúbizonyságot az eddig használt megoldásokkal szemben. Az Exynos 7 Octa a grafikus képességeit figyelembe véve is szép előrelépést tud felmutatni. A Samsung mérései alapján az IGP még a processzormagoknál is nagyobb gyorsuláson esett át. Az Exynos 5 Octától mintegy 74 százalékkal lett izmosabb az új grafikus alrendszer. Az ötös szériánál a Samsung egy ARM Mali-T628 MP6 konfigurációt használt, míg ezúttal már az új generációs Mali-T760 bizonyíthatja majd a rátermettségét. Azt még nem hozta nyilvánosságra a Samsung, hogy ez pontosan milyen konfigurációba lesz rendezve, de a sebességnövekedés miatt valószínű egy MP8-as felállás, legalább 600MHz-es órajelen.
A kiváló multimédiás képességekért sem kell a szomszédba mennie az Exynos 7 Octának. A beépített kijelző esetében legfeljebb 2560 x 1600 képpontos panelt támogat, viszont lehetőséget nyújt akár 4K-s televíziók vagy projektorok csatlakoztatására is. Támogatja az összes fontos videóformátumot és kodeket is, beleértve a HEVC/H.265-öt is, amit nemcsak lejátszáskor, hanem felvételkor is ki tud használni. A készülék a főkamera esetében legfeljebb 16 megapixeles modulokat támogat, míg az előlapon 5 MPixeles kamerával képes elboldogulni. Érdekesség, hogy ez már akár videózni is képes nagy felbontásban mindkét irányba egyszerre, nemcsak fényképezni, hála a dupla képfeldolgozó processzornak. A 64 bites újdonság a rendkívül jó felépítésének köszönhetően rengeteg területen szerepelhet majd kiemelkedően. A Samsung szerint jöhet bármilyen intenzív terhelés, legyen szó kép- és videófeldolgozásról, különböző biztonságtechnikai feladatokról (kódolás) vagy nagy teljesítményt igénylő játékokról, az Exynos 7 Octa jól domborít majd. Sőt mi több, még a kiterjesztett valóság és az arc- és szemfelismerés is tökéletesen megy majd neki, így akár a mobiloktól és táblagépektől, valamint televízióktól (mert már ezekkel is számol a Samsung) elrugaszkodva is szép jövő elé nézhet a chip. A SoC gyártása már a Samsung 20 nm-es HKMG eljárásával történik.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Bloodx
2014.10.18. 18:53
"A _gyarto_ szerint jöhet bármilyen intenzív terhelés, legyen szó kép- és videófeldolgozásról, különböző biztonságtechnikai feladatokról (kódolás) vagy nagy teljesítményt igénylő játékokról, a(z) _termek_ jól domborít majd."
Ez akar minden hasonlo termekbejelentes vegere odakerulhetne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. codex
2014.10.19. 07:26
Teljesen felesleges, ráadásul iszonyat drága lesz, bár azt már megszoktuk a Samsungtól. Szokásos erődemonstráció és hype, izombrutál SoC, izombrutál kijelzővel. Erre kell hokizni. Nekik kell elsőnek megcsinálni. Jaj istenem.. Nagyon szánalom amit a nagy gyártók művelnek már az okostelefon piacon. Átlag usernek egyáltalán nem erre van szüksége. Szerintem sokan jobban örülnék már valami izombrutál akkumulátornak 4000 mAh környékén, vagy felette, és egy közepes hardvernek. De nem, QHD-znak, 3GB RAM, octa proci, 6"-es kijelzők. Bravó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zephyrus
2014.10.19. 14:00
codex: blackberry passport, 3450mAh akksi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. piter
2014.10.20. 09:49
Codex mihez kepest draga a samsung?Kinai zopo-hoz kepest draga,de jobb is.Viszont az apple termekekhez merten olcsobb.Es jobb is.Azert mert neked valami felesleges masnak nem az.Meg szerencse hogy nem rajtad mulik.Ha mindenki ilyen lenne mint te meg mindig sotet kozepkorban elnenk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. sola
2014.10.20. 10:12
Ez a SOC szerintem telefonban soha nem fogja tudni HMP-vel kihajtani mind a 8 magot (vagy a Samu 20nm-es gyártósorai varázsolni is tudnak).

Már azon is meglepődnék ha a 4db Cortex-A57-es magot folyamatosan ki tudná hajtani egy telefonos termál keretben. Spike jellegű terheléshez persze jól jöhet a 4db nagy-IPCs mag.

Ennek ellenére valószínűleg kiváló tablet processzor lesz belőle és ha csinálnak vele notebook-okat, akkor a Core M-es darabokat valószínűleg le is veri és a mobil Core i3-asokat is megközelítheti / megverheti. Ez már azárt jelentős eredmény egy ARM-os SOC-tól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. piter
2014.10.20. 17:33
sola azert a QHD tartalmakhoz kell ez a vas.Peldanak ott az LG G3.
A Q801 gyenge es akadozik.A Cat 6 meg nem hagyta el az azsiai piacot.
Amiben mar a Q805 teljesit szolgalatot.Az mar mas kerdes hogy kell e QHD a teloba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!