iPon Hírek

Samsung: Metanol-üzemanyagcellákat a laptopoknak!

Dátum | 2009. 04. 10.
Szerző | Gabriel
Csoport | NOTEBOOK

Bemutatta legújabb Közvetlen Metanol Üzemanyagcelláit (DMFC) a Zöld Energia Expo alkalmával a Samsung SDI és a Samsung Electronics, amelyeket legalábbis eleinte katonai használatra szánnak, ám bíznak benne, hogy ezt követően megnyílhat az út az otthoni felhasználásuk előtt is.

Ami azonban a katonai részét illeti a dolognak, állításuk szerint az üzemanyagcellák akár 72 órán át is képesek árammal ellátni bármely katona valamennyi elektronikai eszközét. A cellák egyenként 3,5 kilót nyomnak, és 1.800 Watt-órányi energiát szolgáltatnak. 2010-ben kerül sor az éles tesztjükre, és amennyiben ez sikerrel zárul, máris kezdetét veheti a tényleges katonai alkalmazása.

Működési elvüket tekintve a cellák metanol-víz reakcióval termelnek áramot, így ha kifogynak, igen könnyen utántölthetőek, hiszen csak ezt a két komponenst kell pótolni. A tervek szerint ezzel a technológiával kiválthatják majd a laptopokban és más kézi eszközökben használt lítium-ion akkumulátorokat is, és akár napokon vagy heteken át is folyamatosan működtethetnék azokat egyetlen töltéssel.


Mindez tehát kétségkívül ígéretes - a kérdés már csak az, hogy mennyire tudják majd lecsökkenteni a cellák méretét és súlyát, mivel jelenleg még talán egy kissé túl bumfordiak - így pedig abszolút összeegyeztethetetlenek az egyre inkább a könnyűség és karcsúság felé tendáló laptopdivattal.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. gylovag
2009.04.10. 23:01
Igen, igen! Akarok egyet otthonra!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. laza0909
2009.04.11. 05:17
En tamogatom! Ha csak fele ekkorara csinalnak, fele ekkora teljesitmenyel mar az is nagyon baba volna. En cipelnem azt a 1,7 kilot, ha csak 36 oraig is lenne kepes ellatni arammal a laptopom. A mosani akksim a kisebbik 1 orat bir, a nagyobbik 2,5. Az, hogy cipelem mindkettot szerintem van 1,7 kilo kb. Duurva kis ketyere ez amugy
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ossyni
2009.04.11. 10:08
Ezek elemek nem akkumlátorok.

Ha jól értelmezem ezek nem tölthető akkumlátorok, hanem utántölthető/cserélhető cellákból fog állni.
Magyarul ha lemerül --> kuka!

És veheted 2 naponta a cellákat bele!

HIHETŐ!?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. StevyXIX
2009.04.11. 11:45
ossyni cikket nem szoktad olvasni (csak beszólni?):
"Működési elvüket tekintve a cellák metanol-víz reakcióval termelnek áramot, így ha kifogynak, igen könnyen utántölthetőek, hiszen csak ezt a két komponenst kell pótolni."
Lényegében olyasmi mint most az autókban az aksi, azt is néha fel kell tölteni desztillált vízzel, gondolom csak a felhasznált anyagok tekintetében különböznek.

Az viszont igaz, nagyon nagyok ezek az akksik, maximum "gamer" lapotpokhoz lehet jó ilyen amibe közepes asztali konfiguráció található már, persze laptop+3,5kg, evvel nem szívesen cipekednék én se.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ossyni
2009.04.12. 14:02
Bocsáss meg, csak nem azt írja, hogy feldugom a hálózatra és feltöltődik, hanem ha lemerül akkor cserélhető a komponensei.

Az nem ugyan az!Vagy inkább félreérthető a cikk!

Értem én akksi, csak az más elven megy, de ha hasonló vágom!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nightmare1...
2009.04.13. 09:18
Tuti nem rossz cucc... amúgy meg laptophoz tuti lehetne kisebbeket készíteni, hiszen a cikkben, ha jól olvastam, azt írják, hogy ezek a nagy dögök 1800 wattórányi teljesítményleadás mellett bírják a 72 órát.... a notiknak meg messze nincs 1800 wattórányi szükségletük
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mcghun
2009.04.14. 08:23
- a kocsi akksi nem vízből csinál energiát, csak egy szükséges alapanyag ( a víz bele ).
- 1800 watt 72 órán át, VAGY 1800 wattóra... ( a cikkben 1800 wattóra szerepel )

én is várok valami ilyesmit, a panasonic is már fejleszti a sajátját 1-2 éve, én inkább arra szavaznék
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. d311c
2009.04.14. 08:38
ossyninak is igaza van, hogy ez egy elem. Egyébként azért tud nagyobb kapacitást tárolni, mert a felhasznált anyagokat a levegőbe eregeti, és nem akarja tárolni. Másrész működéséhez valószínű oxigént is használ a környező levegőből, így azt nem is kell eltárolja.

Annyiból akkumulátor, hogy nem dobod az egészet a kukába, hanem újratöltöd. Csak ezt nem az elektromos hálózatról teszed, hanem vizet és metanolt kell beletölteni. A lényegi részét újra felhasználod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!