iPon Hírek

Samsung: nagyon sok újdonság várható SSD fronton

Dátum | 2015. 09. 25.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Samsung az SSD Global Summit alkalmával sok-sok érdekességről rántotta le a leplet. Ilyen érdekesség a frissen bemutatott 950 Pro SSD család, amelyben M.2-es formátumú tagok találhatóak, méghozzá szám szerint kettő. Ezek a termékek a Samsung második generációs 3D V-NAND memóriachipjeinek legújabb, nagy adatsűrűségű kiadásaira támaszkodnak, amelyek 86 Gb helyett 128 Gb-es kapacitással büszkélkednek. A vállalat frissen felvázolt tervei alapján rövidesen harmadik generációs 3D V-NAND alapú SSD meghajtók érkezésére is számíthatunk, amelyeknél a 3D V-NAND memóriachipek 32 réteg helyett már 48 réteget alkalmaznak, adattároló kapacitásuk pedig 128 Gb-ről 256 Gb-re növekszik.
Fotó: AnandTech
A 256 Gb-es harmadik generációs 3D V-NAND memóriachipek jövőre bukkannak fel az SSD piacon, ahol legfőbb feladatuk az lesz, hogy növeljék a Samsung meglévő, illetve újonnan érkező SSD sorozatainak maximálisan elérhető adattároló kapacitását. Konzumer fronton a nagy népszerűségnek örvendő 850 Pro SSD családban éppen nemrégiben jelent meg a 2 TB-os modell, jövőre viszont 4 TB-os példánnyal bővülhet a sorozat, hála az új chipeknek.
Fotó: AnandTech
Az összességében nem meglepő tény, hogy rövidesen 4 TB-os konzumer SSD-t is kínál a Samsung, az viszont furcsa, hogy az újdonság a 850 Pro sorozatot erősíti majd. Ennek persze oka van, hisz a Samsung a 850 Pro sorozat esetében elérte, hogy a név jól csengjen és pozitív megítélés alá essen, így a cég illetékesei ezt a reputációt nem szeretnék egy új név bevetésével elveszíteni, vagy éppen a nulláról újra felépíteni – ezzel elkerülve a vásárlói bizonytalanságot és a termékpaletta töredezését.
Fotó: AnandTech
A tervek szerint az M.2-es formátumú 850 EVO SSD sorozat is bővülni fog a közeljövőben, vagyis az 512 GB-os modell fölé egy 1 TB-os példány is érkezik, hála az új, harmadik generációs, TLC alapokon nyugvó 3D V-NAND memóriachipeknek. Vélhetően a 2,5 hüvelykes 850 EVO SSD sorozat is újabb, nagyobb adattároló kapacitást kínáló taggal bővül majd, igaz, ezzel kapcsolatban egyelőre nincs publikus bejelentés. M.2 fronton a frissen bejelentett 950 PRO család is bővülni fog jövőre, ugyanis érkezik majd egy 1 TB-os modell, amely 256 Gb-es MLC V-NAND memóriachipek köré épül – ez érezhető előrelépés lesz a jelenlegi csúcshoz, az 512 GB-os példányhoz képest.
Fotó: AnandTech
Üzleti SSD meghajtók terén a PM1725-ös, PCIe kártya formátummal érkező SSD-k egészen biztosan megkapják a harmadik generációs V-NAND chipeket, amelyek a vezérlő 8 csatornájára kapcsolódva akár 1 millió I/O művelet elvégzésére is képessé tehetik a rendszert olvasási feladatok alkalmával. Várható az is, hogy a 863-as sorozatú, leginkább adatközpontokba szánt SSD meghajtók ugyancsak megkapják a harmadik generációs V-NAND memóriachipeket, így a PM863-as sorozatban egy 7,68 TB-os, az SM863-as sorozatban pedig egy 3,84 TB-os modell jelentheti a plafont.
Fotó: AnandTech
Érdekes adalék, hogy a Samsung a közeljövőben bevezet egy új jelölési módot: a 3D V-NAND alapú SSD meghajtók vagy SSD kártyák dobozán szerepelni fog a V-NAND logó, így egyszerűbb lesz felismerni, mely termékek alkalmazzák a technológiát. Ez az apróság a Samsung szerint jobban elkülöníti majd termékeit a konkurens megoldásoktól. Ilyen logó már a 950 Pro SSD meghajtók dobozán is lesz, ahogy az a fenti fotón is látható.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. j.panzer
2015.09.25. 16:17
Szép, szép, csak az áruk menne már lefelé, de mint a meteorit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bp123
2015.09.25. 22:14
"Konkurenseinknél 10x gyorsabb meghajtókat vehet mint nálunk, de a mienk 20%-al olcsóbb."
Nem hiszem hogy az átlagos (USA, NyEurópa) vevő ugrana egy ilyen reklámra. Sajnos a gyorsabb SSD-t könnyebb marketingelni mint az olcsót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!