iPon Hírek

Samsung + Seagate = jobb SSD-vezérlők

Dátum | 2010. 08. 13.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

Összefogott a Seagate-tel a Samsung az SSD-vezérlők legújabb nemzedékét megalapozó technológiák kifejlesztésének érdekében, melyeket aztán nyomban meg is licencelhetnek majd egymásnak.

Az ilyenkor szokásos fejlesztési tételeken (mint pl. teljesítmény, megbízhatóság, strapabírás) túl a Samsung egyik illetékesének elmondása szerint az energiahatékonyságra fognak különösen nagy hangsúlyt fektetni a fejlesztés során.

A majdani egységeket ugyanis elsősorban szerverekhez szánják, ahol ugyebár mindig kulcskérdés a fogyasztás mértéke; éppen ezért tűzték ki célul egy olyan "zöld" megoldás megalkotását, ami még hatékonyabbá teheti a szerverek működését - ösztönözve ezáltal az új egységek minél szélesebb elterjedését ebben a szegmensben.

Idővel persze vélhetőleg eljutnak majd az új technológiák a hétköznapibb egységekbe is; kérdés csak az, hogy erre mennyit kell majd várni - főleg, hogy még csak most kezdték meg a közös munkát, és egyelőre még az is nyitott kérdés, hogy mikorra érnek majd a végére.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. prohlep
2010.08.13. 20:21
Samsung es Seagate mar megvan, es mar csak a Dell hianyzik az SSD teljessegehez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. XtreemX
2010.08.14. 21:52
Komoly cucc lehet ebből,de engem nem iztgatnak az ECO dolgok.. legyen gyors amennyire csak lehet,mind1 mennyit eszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. prohlep
2010.08.14. 23:26

Gyorsasag es ECO szorosan osszefugg.

Regi 18 kW-os, csoves szamitogep lassusagatol a falra masznal, hiaba mondod, hogy "engem nem iztgatnak az ECO dolgok.. legyen gyors amennyire csak lehet,mind1 mennyit eszik".

Ha jobban megnezed a szamitogepek technologia tortetenet, akkor latod, hogy a gyorsasag novekedese egyutt jart a fajlagos fogyasztas csokkenesevel.

Az ok egyszeru.

Az energianak tomege van, igy tehetlensege is.

Tehat ami nagyobb energiat vonultat fol, annak a valtozasa a nagyobb tehetetlensege miatt nyilvan lassabb.

Tehat nagy mukodesi frekvencia, azaz az informacio gyors valtoztatasa akkor remelheto, ha az informaciot valtozasahoz kis energia valtozas tarsul.

Marpedig ez utobbi pedig a kis fogyasztas zaloga.

Hogy az energianak tomege, tehetetlensege van, azt egyszeruen kiprobalhatod:

ma mar sok tarsashazban magneses kapu zar van, azaz egy igen sokmenetes tekercsben folyo kis arammal fonntartot magneses ter fogja a kaput.

Most doljel neki egy ilyen kapunak es nyomjad meg a kapunyitast, ...

... amikor hallod, hogy az aramkort szakito rele szakit, AZUTAN MINTEGY NEGYED VAGY FEL MASODPERC MULTAN ENGED EL A MAGNES TARTASA, es sikerul benyomnod az ajtot.

Ez azert van, mert ugyan a teret fenntarto aramot gyorsan el tudod venni, de viszont IDOBE KERUL A MAGNESES TER LEEPULESE.

Azaz a kapu zarvatartasara felhalmozott magneses energianak tehetetlensege van, nem tud az egyik pillanatrol a masikra csak ugy eltunni.

Hanem peldaul magneses indukcio formajaban ellenkezik, amit ugy eszlelhetsz, hogyha ujjaiddal megfogod a nyito rele ket sarkat, akkor jo esellyel egy irgalmatlan utest kapsz az indukcio miatt. Mert az energianak valamerre el kell mennie. Es ez ido.

Tehat igen elvont altalanossagban, ha sietni akarsz, akkor kis energiakkal kell megoldanod a sietest.

Ez a hegedulesre is igaz.

Ha BACH-ot akarsz jatszani, akkor jobb, ha leszoksz arrol, hogy teljes erobol vasalod a hurokat a vonoval. Ha gyors filigran konnyedseget akarsz, akkor azt kis energiaval kell jatszani.

Ezert nem jo szokas, ha valakinek merev es feszes a testtartasa, valla, karja, ha hegedul, ... legalabbis ha muveszi szinten akar hegedulni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. arkman prohl...
2010.08.17. 20:58
"Az energianak tomege van, igy tehetlensege is." - Ez így mi?
Ha valamiben nagy energiák változnak, több munkát (munka=energia) kell belefektetni, és mivel a teljesítmény a munkavégzés sebessége (munka/idő), ahhoz hogy ugyanannyi idő alatt megváltozzon az állapota nagyobb teljesítményt kell alkalmazni, ami ebben az esetben a fogyasztás. Szóval nem kell itt ilyen "energia tömege" meg hasonlók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm prohl...
2010.08.17. 21:24
Ezt a kérdést én inkább abból a szemszögből közeliteném meg,hogy egy gép az általa elhasznált energiából mennyit fordit a saját müködésének fenntartására,amit egyszóval ugy jellemzünk:hatásfok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!