iPon Hírek

Samsung Smart Bike - a biztonságos okosbicikli

Dátum | 2014. 06. 18.
Szerző | DemonDani
Csoport | EGYÉB

A Samsung egy óriási vállalat, és mint olyan, rengeteg egyedi fejlesztéssel is rendelkeznek, amikről talán a nagyvilág nem is hall addig, amíg az nem ölt piacérett testet. Ezúttal egy olyan koncepcióról rántották le a leplet egy videós összeállítással karöltve, ami a közlekedést, azon belül is a biciklizést teszi elsősorban biztonságosabbá, másodsorban pedig „okosabbá”.
A Smart Bike megszületésének kapcsán azt azonnal le kell szögezni, hogy ez korántsem a Samsung fejlesztőinek érdeme, de ettől függetlenül a dél-koreaiak tették lehetővé a projekt létrejöttét a Maestros Academy segítségével. Ennek keretében hozta össze a sors a koncepció két alkotóját, Giovanni Pelizzolit és Alice Biottit. Pelizzoli régóta él Olaszországban és biciklivázak tervezésével foglalkozik, Biotti pedig vélhetően azokat a képességeket álmodta meg, amiket végül a kivitelezés során egytől-egyig beépítettek az okosbicaj kelléktárába. A Smart Bike az évente megrendezésre kerülő Milánói Design Hét során állt a nagyközönség elé. Fontos kiemelni, hogy egyelőre csak demonstrációs célokat szolgál, arról mostanáig nem is esett szó, hogy mikor futhat be a kereskedelmi forgalomba szánt változata.
Mint a legtöbb „okos” dolognak, ennek is egy modern mobiltelefon lesz az agya; itt futnak össze a szálak, és természetesen erről lehet majd kezelni a kétkerekű különböző képességeit is. A mobil a kormányösszekötőre került, vagyis pontosan középre tudták elhelyezni, ami amellett, hogy praktikus, még helytakarékos is, mivel ez a rész általában kihasználatlan, vagy a sebességmérő foglalná el, amire ezúttal amúgy sem lesz már szükség. A rögzítés egy erős mágnessel lett megoldva, ami jó tartást biztosít a városban való használat során – arról nem szólt a fáma, hogy ez vajon macskaköves, illetve kátyús úton (vagy ha még tovább megyünk, terepen) is megállja-e a helyét, de remélhetőleg igen. Mivel nincsen szükség nagy csatlakozófelületre, így a biciklizés végeztével, egyetlen mozdulattal, könnyedén eltávolítható a kerékpárról a készülék, és a felhasználója nyomban zsebre is vághatja azt. A vázban helyet szorítottak egy akkumulátornak és Bluetooth, valamint Wi-Fi kapcsolati moduloknak is.
A Smart Bike tudását számba véve a legérdekesebb újítást az a kamera jelenti, ami a hátsó kerék támvillái közé ékelődött be, így képes folyamatosan élőképet mutatni a felhasználó mögött történő eseményekről. Ezen felül bevetésre kerültek olyan lézerek, amik egy-egy pár vonalat vetítenek a kerékpár két oldalára, ezzel jelezve az autósoknak, hogy mekkora helyet illik az előzés során szabadon hagyni. Amennyiben ezek ellenére is valamilyen baj történne, a Smart Bike alkalmazásának grafikus felületéről egyetlen érintéssel lehet segélyhívást kezdeményezni. Amint az már fentebb elhangzott, az okostelefon kiváltja a sebességmérő szerepét is, itt pedig képbe kerül a GPS, és azok az applikációk, amik az útvonal, valamint egyéb statisztikai adatok jegyzésére használhatóak. Végül, amiről nem esett szó, ám magától értetődő, hogy a különböző teljesítménymonitorozó szenzoroktól érkező adatokat is képes lesz mutatni az okostelefon, ezzel is még tovább óvva a tulajdonosának egészségét – gondolhatunk itt például pulzusmérőre.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. Enno
2014.06.18. 16:27
tuti instant vennék valami ülést rá az helyett ami rajta van, érdekes vonalvezetésű az egész am.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Zabalint
2014.06.18. 16:53
Nekem erről az jut eszembe, hogy egyrészt jó drága mulatság lenne ezzel tanyázni, másrészt pedig hamar eltűnne róla az az "okostelefon", ha lezárnám valahová.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. R3LaX123
2014.06.18. 17:06
1.Kamerának semmi értelme.Simán hátranézel "azt jónapot" (lényegében még jobban is jársz mintha pötyögnéd a telódat 10 secig.)
2.Annak a világítós cuccnak (ami az autósoknak jelezne) szintén semmi értelme, mert aki anélkül nem tud rendesen előzni, az azzal sem fog. A jó magyar sündörség még meg is baszarint mert zavarod vele a forgalmat.
3. GPS/ sebességmérés eddig is simán megoldható volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. I.Jozsef83
2014.06.18. 17:34
Ez egy régi alapkonstrukció ennél a bicajnál ... pont a telefon miatt illene elöl-hátul lengéscsillapító .
Nagy nulla az egész . Ezt egy akármilyen hétköznapi bicajra rálehetne tenni ...

Nos egy ilyenre már mondható , hogy modern tervezésű és dizájnos

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Avisto
2014.06.18. 17:47
Vannak sisakra applikálható "pálcás" visszapillantó tükrök is ha valaki nem szeret forgolódni, (ami mellesleg érthető mert hátrabámulva kevesen tudnak rendesen egyenesen haladni az út szélén maradva.) Könnyebb, olcsóbb, és kisebb a hibalehetőség is.
Nem sok értelmét látom én sem ennek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Csaber
2014.06.18. 17:56
Jó hátul a kamera , mi is szereltünk * a keró elejére és hátuljára kamerát** amikor szép lassan legurultunk nyaraláskor

*pár kábelkötözővel hátulra és kész is , elől a kormányra egy póló rezgéscsillapításra és kábelkötegelő

*Samsung Galaxy S3 (jó betonútnál nincs probléma)


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. pdx06
2014.06.18. 18:10
Lehetett volna szebb is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. LordFlacko...
2014.06.18. 18:13
Inkább az okos embert kéne feltalálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Kajafun
2014.06.18. 18:23
"Amennyiben ezek ellenére is valamilyen baj történne, a Smart Bike alkalmazásának grafikus felületéről egyetlen érintéssel lehet segélyhívást kezdeményezni."
Azért azt megnézném hogy, ha baleset éri a bringást, mennyi marad belőle és a tetejébe megkeresi-e a másik határba elszállt telóját hogy majd ő egy gombnyomással hivhassa a medikopter 117-et!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Szefmester Kajaf...
2014.06.18. 19:21
És ha marad a telóból bármi is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Tibike1993
2014.06.18. 23:38
Hehe, még jó hogy nem a Samsungtól származik teljes egészében... plasztik lenne az egész
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szefmester Tibik...
2014.06.19. 08:23
Nyilván mert a konténereik is plasztikok igaz? -.-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. takemura
2014.06.19. 16:26
Amúgy csak szerintem veszélyes az, ha egy olyan készülék van a biciklin, ami elvonhatja a vezető figyelmét? Mert falun láttam már olyat, hogy egy hülyegyerek folyton csak a sebességmérőjét nézte az út helyett. Persze egy autóba is lehetnek figyelemelterelő kütyük, de ahhoz jogsi is kell!

Az a hátsó kamera meg tele fog menni sárral, kivéve persze ha rakunk rá egy sárvédőt (feltéve ha egyáltalán fel lehet szerelni arra a vázra), de valószínűleg elég hülyén nézne ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. malvoisen
2014.06.19. 17:49
"Pelizzoli régóta él Olaszországban"

Talan mert olasz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. malvoisen
2014.06.19. 17:57
Amugy ha nem neztem volna meg a tervezőket, azt mondanám, hogy olyanok találták ezt ki, akik sose bicikliztek. Igy csak szimplán az a véleményem, hogy nem bicikliseknek szól a koncepció. Samsung PR, semmi több. Azt meg, aki kitalálta, hogy egy holt térrel rendelkező kamera fogja biztonságossá tenni a közlekedést a körültekintés helyett, simán meg kene csapni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. _DiEGO_
2014.06.19. 18:06
Inkább olyan cucc kellene a kerékpárokra , ami jelzi a közeledő autósnak , hogy hamaronan kerékpárossal fog találkozni és előznie / kikerülnie kell. És valami kerékpárhoz odaillő hanggal adná tudtáre autó sofőrjének...
Több értelmét látnám !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!