iPon Hírek

SanDisk: új SSD meghajtók, megállapodás, felvásárlás

Dátum | 2012. 02. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A SanDisk illetékesei hatalmas sebességre kapcsoltak az SSD-k piacán: a vállalat két új SSD családot jelentett be, de emellett arról is érkezett hír, hogy a cég a Diskeeper-rel kötött megállapodás értelmében SSD meghajtóihoz mellékeli majd a Diskeeper ExpressCache alkalmazást, valamint a NowOn szoftvert is. Hab a tortán, hogy a SanDisk ezzel együtt a FlashSoft felváráslását is kezdeményezte – ez utóbbi cég innovatív gyorsítótárazó szoftvereket készít az üzleti felhasználók számára.

Jönnek a nagyteljesítményű X100-as SSD meghajtók

A SanDisk kínálatában hamarosan egy új SSD meghajtó család jelenik meg, amelyben 32 GB-tól egészen 512 GB-ig többféle adattároló kapacitású modellt találunk. A 2,5 colos formátumú újdonságok MLC típusú NAND Flash memóriachipek köré épülnek és SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel rendelkeznek, ami természetesen visszafelé kompatibilis a régebbi SATA szabványokra támaszkodó portokkal is. Az újdonságok fejlett algoritmusokkal és lépcsőzetes gyorsítótárazási technológiával üzemelnek. A megbízhatóságról és strapabíróságról a háttérben folyó hibaellenőrző algoritmusok és a fejlett NAND helyreállító mechanizmusok gondoskodnak.

Az új SSD meghajtók 500 MB/s-os olvasási- és 420 MB/s-os írási sebességet kínálnak és nem csak 2,5 colos, hanem mSATA, illetve egyéb speciális formátumban is elérhetőek lesznek. A SanDisk állítása szerint az X100-as család tagjai kétmillió üzemórán át képesek meghibásodás nélkül üzemelni. A meghajtók terhelés közben 150 miliwattos, üresjáratban pedig 75 miliwattos fogyasztással üzemelnek.

Az ultrabookokba, hagyományos noteszgépekbe és asztali gépekbe szánt  X100-as család tagjai 32 GB-os, 64 GB-os, 128 GB-os, 256 GB-os és 512 GB-os változatban lesznek elérhetőek. Arról sajnos nem szól a fáma, hogy az egyes modellek mennyibe kerülnek majd.

Bemutatkoznak az Extreme sorozat tagjai

Az X100-asok mellett a SanDisk Extreme SSD családjáról is lehullott a lepel. Az újdonságokat a gyártó a nagy teljesítményre vágyó felhasználóknak és a játékosoknak ajánlja: az Extreme sorozatú SSD meghajtókkal a rendszer kevesebb, mint 16 másodperc leforgása alatt bootol, az alkalmazások rendkívül gyorsan indulnak és a rendszer leállítása is gyorsan, zökkenőmentesen történik - áll a közleményben.

A 2,5 colos újdonságok ugyancsak SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel érkeznek, ám X100-as társaiknál már gyorsabbak lesznek. Az Extreme SSD-k 550 MB/s-os olvasási- és 520 MB/s-os írási tempót kínálnak. A termékek véletlenszerű 4K-s írási feladatok alkalmával egyetlen másodperc alatt 83000 I/O művelettel tudnak végezni, míg 4K-s olvasási feladat alkalmával ez az érték 44000 I/O művelet per másodperc. Persze az említett sebességeket csak SATA 6 Gbps-os csatolófelület alkalmazása mellett lehet elérni.

A SanDisk Extreme SSD-i közül a 120 GB-os változat 189,99 dollárba, 240 GB-os társa pedig 399,99 dollárba kerül. A család az elkövetkező hetek, illetve hónapok folyamán egy 480 GB-os taggal bővül majd, amely 749,99 dollárba fog kerülni.

Megállapodás és jelenleg is zajló tárgyalások a Diskeeper-rel

A SanDisk és a Diskeeper közötti friss megállapodás értelmében a SanDisk SSD meghajtóihoz a jövőben járhat a Diskeeper ExpressCache névre keresztelt gyorsítótárazó szoftvere, valamint a NowOn alkalmazás is, amelyekkel az SSD-HDD hibrid rendszerek teljesítménye jelentősen növelhető. A vállalat ezeket az alkalmazásokat nem csak saját termékeihez biztosíthatja majd, hanem akár külön is értékesítheti az OEM partnerek számára.

A cégek között egyébként jelenleg is folynak tárgyalások annak érdekében, hogy a SanDisk egyéb Diskeeper alkalmazásokat is licencelhessen, amelyekkel aztán az átlagfelhasználóknak és az üzleti felhasználóknak szánt termékek piacán egyaránt megjelenhet a vállalat. A megállapodással és a jelenleg is zajló tárgyalásokkal kapcsolatban egyéb részletek jelenleg nem ismertek.

A vállalat felvásárolja a FlashSoft-ot


Amellett, hogy a Diskeeper-rel megállapodást kötött, a jelek szerint a SanDisk házon belül is szeretne gyorsítótárazó szoftverrel rendelkezni. Ennek érdekében a cég a FlashSoft felvásárlását kezdeményezte, ami innovatív gyorsítótárazó szoftvereiről ismert az üzleti felhasználóknak szánt megoldások piacán. A FlashSoft termékpalettáján található alkalmazásokat a SanDisk SAS, PCIe és SATA típusú üzleti adattároló rendszereihez kínálja majd, de ezzel együtt a szoftverek önálló értékesítését is tervezi.

A FlashSoft alkalmazásai Windows, Linux és VMWare platformra érhetőek el. Az alkalmazás segítségével biztosítható, hogy a leggyakrabban „használt” adatok mindig a processzorhoz közel, egy NAND Flash alapú adattáron helyezkedjenek el, így az alkalmazások működése jelentősen felgyorsítható. Az új szerzeményt a SanDisk Lightning Enterprise SSD meghajtóival, valamint a PCIe alapú SSD kártyáival kombinálva nagyteljesítményű gyorsítótár hozható létre, ami a merevlemez alapú adattároló rendszerek teljesítményét jelentősen megemeli. A technológiának köszönhetően a vásárlók meglévő rendszereik teljesítményét viszonylag kis adattároló kapacitású, költséghatékony SSD meghajtóval, vagy SSD kártyával is jelentősen javíthatják és szerverenként a korábbinál akár több virtuális gépet is üzemeltethetnek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. ashiaor666
2012.02.16. 20:17
Olyan hírek mikor érkeznek, hogy az SSD meghajtók ára leszállt a csillagok közül?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mada
2012.02.16. 21:02
Amíg a HDD-k ilyen áron vannak ők sem hülyék hogy lentebb menjenek az árral, sajnos...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. maláj
2012.02.16. 22:08
akkor addig másra költöm a pénzem - ilyen egyszerű ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. twollah
2012.02.16. 22:20
En csak orulok, hogy minnel tobb szereplos lesz az SSD piac.
Talan az arak is meg lejjebb fognak esni.

Ha jobban megneziket az arakat, mar 20 ezer Forint kornyeken is lehet kapni SSD meghajtokat.
Anno amikor megvettem 2010 karacsonyan az OCZ Vertex 2-es 60 gigas SSD-m boven 30 ezer Forint felett volt az ara, most meg mar 27 ezer Forintert lehet kapni.
A Vertex 3-as meg egy ezressel dragabb (28 ezer Forint jelenleg).

Szoval lassan, de biztosan esik a meghajtok ara.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozsefm
2012.02.16. 22:40
Sokkal lassabban mint azt ígérték.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. MJA
2012.02.17. 00:21
ne aggódjatok, szerintem másolják a memóriapiacot, ott is kb 3 évente válság van és összeomlik az ára... szerintem év végére érik egy árfelezés az ssd piacon is, hogy elhulljon a férgese...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ashiaor666
2012.02.17. 04:06
Hihetetlen mennyire agyatlanok tudnak lenni a gyártók! Annyi nem jut eszükbe, hogy ha egy picit olcsóbban adnák darabját (kb fele áron! ) akkor talán több esesdé fogyna és így nekik is több csordogálna a számlájukra. De nem! Mint mindenki, ők is mohók és darabonként akarnak milliókat keresni... Persze engem nem vernek át, én türelmes vagyok!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm ashia...
2012.02.17. 07:55
Hát ahhoz ,hogy a mostani árának a feléért vedd meg, elég türelmesnek is kell lenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ashiaor666
2012.02.17. 15:26
Az leszek! Addig is beérem a csigalassú velociraptor-al!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. fbi1984
2012.02.18. 21:37
A 2 millió üzemórát úgy számolják, hogy ennyi idő alatt írsz egy cellát 10 ezerszer, a többi idő olvasás (az olvasás nem fáj neki).
Ha valaki adathordozónak használja (mint pl a pen drive-ot) akkor lehet, hogy csak 1-2 év.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!