iPon Hírek

Sapphire Radeon HD 4550 HTPC-be

Dátum | 2008. 10. 01.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Amennyiben éppen HTPC építés előtt állunk és már csak a megfelelő videokártya hiányzik a rendszerből, akkor érdemes néhány pillantást vetnünk az AMD legfrissebb újdonságára, amely Radeon HD4550-es típusjelzéssel került forgalomba a tegnapi nap folyamán. Az újdonság a specifikációk alapján játékra és filmnézésére egyaránt alkalmasnak mondható, így kategóriájában várhatóan nagy népszerűségnek fog örvendeni a HTPC (Házimozi számítógép) építők körében.

Az AMD Radeon HD 4550-es referencia kártyájának GPU-ja 80 darab stream processzorral és 600 MHz-es magórajellel bír, a kártyán 512 MB DDR3-as memória helyezkedik el, amelynek effektív órajele 1600 MHz. A Radeon HD 4550-es újdonság a tervek szerint kétféle változatban kerül forgalomba: egy passzív, teljes méretű kártya és egy aktív hűtéssel ellátott, alacsony profilú egység formájában.


A Sapphire újdonsága az utóbbi kategóriába esik, ugyanis a gyártó legfrissebb modellje egy alacsony profilú egység, amelyen egy kisméretű ventilátor helyezkedik el. A kártya GPU-ja 600 MHz-en, míg az 512 MB memória a referencia órajelnél magasabb, 1800 MHz-es órajelen ketyeg. A kártya kék PCB-vel (nyomtatott áramköri lappal) rendelkezik, az egységen DVI, D-Sub és S-video kimenetek helyezkednek el. A termék DirectX 10.1-es, PCI Express 2.0-s, valamint CrossfireX támogatással egyaránt rendelkezik. Az UVD motornak köszönhetően az egység csökkenti a processzorterhelés mértékét VC-1-es, H.264-es valamint Mpeg fájlok lejátszásakor.

A Sapphire kártyája jó esélyekkel indul a piacon, az egység ajánlott végfelhasználói ára 50-55 dollár körül fog elhelyezkedni. Remélhetőleg az egyes gyártók kínálatában olyan, alacsony profilú megoldások is feltűnnek majd, amelyek teljes mértékben passzív hűtéssel vannak ellátva. Lenne rájuk igény.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. pluto
2008.10.01. 15:12
Ha valakinek passzív hűtés kell akkor majd megveszi többért a passzív hűtésű teljes méretű kártyát. Akinek meg az olcsóbb aktív hűtéses kell, az meg majd az alacsony profilú kártyát fogja megvenni, ez ilyen egyszerű.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!