iPon Hírek

Sárkányerőművekkel aknáznák ki a szelet

Dátum | 2012. 12. 05.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Szokatlan módot talált a szélenergia kiaknázására egy német cég: a berlini NTS Energie- und Transportsysteme GmbH és a stuttgarti Fraunhofer Intézet szakemberei magasra felengedett sárkányok segítségével alakítanák elektromossággá a levegő áramlásának energiáit. Az alapötletet a kitesurf nevű, egyre népszerűbb sport adta, amely tulajdonképpen a szörf, a wakeboard, a sárkányeregetés és a siklóernyőzés összeházasításának tekinthető. Ahogy a szél belekap a szörfös ernyőjébe, több méteres ugrásokat tesz lehetővé. A kutatók úgy gondolták, hogy az ernyő vagy sárkány szél által nyert mozgási energiáját sportoláson túl áramtermelésre is fel lehetne használni, amennyiben az a szörföző emelgetése helyett egy generátort hajtana meg. 

Joachim Montnacher, a projekt egyik mérnöke elmondta, hogy a „sárkányerőművek” működtetéséhez 300‒500 méteres magasságba engedik a sárkányokat, kiaknázva az ott fújó erős szeleket. A sárkányok a rájuk erősített kábelek révén egy sínpályán kocsikat húznak körbe-körbe. A járművek mozgási energiáját közben egy generátor árammá alakítja.


A szakértők szerint a sárkányerőművek számos előnnyel rendelkeznek a szélkerekekkel szemben. A legfontosabb talán, hogy sokkal magasabb légrétegekből nyerik energiájukat, ahol erősebb, és állandóbb szelek fújnak: míg a földfelszínen szélcsend is előfordulhat, 100 méteres magasságban 15 m/s, 500 méteren pedig 20 m/s fölött van a levegő áramlási sebessége. (A szélkerekek jelenleg maximum 200 méteres magasságig nyúlnak fel.) A sárkányok esetében a szélsebesség megduplázódása nyolcszorosára növeli a kitermelt energia mennyiségét. A helyi viszonyoktól függően nyolc darab, összesen 300 négyzetméter területű sárkány annyi áramot képes termelni, amennyit húsz 1 megawattos szélturbina. És persze az sem hátrány, hogy egy sárkányerőmű létrehozásához sokkal kevesebb anyag kell, mint egy kellő magasságba nyúló szélkerék megépítéséhez.

A sárkányokat a tervek szerint egy automata vezérlőegység tartja majd fekvő nyolcas alakú röppályán, ennek köszönhetően a kábelekben akár 10 kN húzóerő is felléphet, azaz egy 20 négyzetméter alapterületű sárkány képes lesz egy egytonnás kocsi elhúzására. A tesztelés egyelőre egyenes szakaszokon zajlik, és majd csak a következő fázisban igyekeznek úgy kialakítani a sárkányok irányítását, hogy azok egy körpályán tudják húzni a kocsikat. A szimulációk szerint egy 24 sárkányból álló rendszer évente 120 GWh áramot lesz képes előállítani, ami 30 darab, 2 MW-os szélturbina teljesítményének felel meg, és 30 ezer háztartás ellátására elegendő. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. langward
2012.12.05. 13:26
IgNobelt nekik..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. LoGA
2012.12.05. 13:53
És nem utolsó sorban micsoda látványosság lenne a nyolcas alakú pálya, amin a 8 darab - nem is olyan kicsi - kocsit húzzák a sárkányok... Mintha megérkezne a vándorcirkusz a falu határába .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. atti2010
2012.12.05. 13:54
Hatalmas baromságnak tartom amiből megint nem lesz semmi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. BlueFox
2012.12.05. 14:18
Gondolom nem vagy mérnök... Főleg nem villamos
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. atti2010 BlueF...
2012.12.05. 14:30
Ehhez nem is kell mérnöknek lenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. dzsuz87
2012.12.05. 16:08
elég ha csak simán bunkó vagy
viccet félretéve: hasonló elgondolást már hallhattunk, sőt, a Marsra is ilyesmit akarnának vinni nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Szefmester
2012.12.05. 16:24
atti: valaha a világon vitorlás hajók közlekedtek. Csak számold ki mennyi energia szükséges egy motoros hajónak átkelni az Atlanti óceánon, és ez alapján megkapod hogy azonos sebességnél a vitorlás megoldás mennyi energiát "termelt" a hajó számára.
Hidd el, ha a tehenek sportosabbjai több és jobb tejet adnának akkor hirtelen előbukkannának a futógépek a tehenek számára kifejlesztve, majd kis módosítás után már be is lennének fogva energiatermelésre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. atti2010 dzsuz...
2012.12.05. 16:35
Miért? Mert hetente tucatjával jönnek ilyen hírek és soha többé nem hallani róluk?, most a tudósok is rájöttek hogy a médiában szerepelni kifizetődő, hirtelen mindenki tudja milyen légköre van 100000 fényévre levő bolygóknak lehet e rajtuk lakni stb, mert a franc sem tudja ellenőrizni de jól hangzik, attól félek ez is egy ilyen hír de ne legyen igazam.

Arra ugye mindenki gondolt mikor egy nem várt felső légköri szélroham elviszi az egész kócerájt mindenestől hogyan lesz tovább, villámból is akartak energiát nyerni csak az egészet szétcsapta egy nem várt erősségű energiahordozó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. dzsuz87
2012.12.05. 16:59
És melyiket olcsóbb, újraépíteni egy komplett szélerőművet, vagy egy újabb sárkányt felengedni? És ez egy mérnöki probléma, nem új kutatásról van szó. A számolások és a kísérletek elég könnyen ellenőrizhetők és reprodukálhatók. Olvasd el a hírt holnap is, hátha csak bal lábbal keltél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. atti2010 dzsuz...
2012.12.05. 17:04
A szélerőművet nem viszi el a szél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. dzsuz87
2012.12.05. 17:44
Csak tönkreteszi. Sikerült már olyat is produkálni, hogy a nagyon hirtelen széllökéstől annyira meghajlottak a turbina lapátjai, hogy majdnem elvágta a tartószerkezetet. De ki is döntheti a szél az egészet, vagy letörheti a lapátokat, esetleg a túlterheléstől kigyulladhat a generátor, egészen változatos módokon nyírhatja ki a szél a szélturbinákat. Keress képekre a "windmill" és a "crash" kulcsszavakkal, ha nekem nem hiszel.

De ha ennyit se tudsz a témáról, nyilván nem kéne vitatkoznod róla velem, se mással, nem gondolod?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. AgeOfVampi...
2012.12.05. 21:02
Tehetnének a kocsikba üléseket is, és a jövőben nem lehetne tudni hogy most ez egy erőmű vagy egy vidámpark
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. lorddiablo
2012.12.05. 21:16
Nem tűnik rossznak, már érett egy ilyesmi megoldás. Nem vagyok otthon a kite-olásban, de ha tényleg tudod könnyen úgy kormányozni az ernyőt, hogy a kocsit közben 8-as alakú pályán tartod, akkor abszolút van létjogosultsága. Ami problémásabb lehet az pedig az áramlás turbulens voltából ered. Nyilván a generátor terhelését lehet változtatni a terhelő erő függvényében, de olyan jól kell beállítani a szerkezeteket, hogy azok ne ütközhessenek egyáltalán egymásnak.

Az előző kommentekhez pedig annyi hozzáfűzni valóm van, hogy a szélkereket mikor is találták fel? Mikor gondolta ki valaki, hogy áramot is lehet termelni vele termelni? Mikor indult be a sorozatgyártása? Végül: Mi a mostani évszám?

Ilyen dolgoknak utána kell járni, mielőtt egy módszert eltemetünk. Nem mérnöknek kell lenni, aki naponta ezzel kel és fekszik, hanem tájékozottnak. Valóban sok ötlet nem valósul meg, bent marad a laborban, mert egy olyan területre épült, amit már leváltott egy újabb eljárás. De ez pont nem azok közé tartozik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. alienn
2012.12.06. 15:12
Lehet csak nem értek a szelekhez...
De a szél (gondolom én) egy irányba fúj egy adott időszakban...
Addig értem, hogy a nyolcas egyik szárán végigmegy a sárkány, de visszafelé hogy jön ha a szélirány nem fordul meg?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. szilaard
2012.12.06. 16:17
Én az egészben a kocsik tili-tologatását nem értem csupán ...
Minek is???
Én - mint laikus - azt gondolom, hogy a szél nem konstans erősségű és irányú,
hanem "ide-oda lötyög", vagyis ha egy "rugóra" teszed a sárkányt, az be fog rezonálni ... és abból venném ki az energiát - és akkor nem kell állati bonyolult sínrendszer, vezérlés, stb.!
Fizikus nyelven egy gerjesztett/csillapított oszcillátort építenék, aminél a szél lenne a gerjesztő, és a mechanikai csillapításon keresztül venném ki az elektromos energiát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. noge
2012.12.06. 23:15
A rugóval csak annyi a probléma, hogy nem nagyon lehet hatékonyan kinyerni belőle az energiát. Milyen generátort tudsz építeni rá, illetve mit csinálsz vele, ha folyamatosan ki van feszítve egy hosszabb szellő miatt? Ha nem végez oda-vissza mozgást egy hosszabb pályán, akkor a mágneses elven működő generátorok nagy része kizárható vagy iszonyatosan nevetséges hatásfokkal dolgozna. Piezokristályokkal a legegyszerűbb rezgésből energiát közvetlenül elektromossággá alakítani, de ott megint csak szóba jön a hatásfok kérdése. Az ötlet, hogy rugóban tárolni az energiát teljesen korrektnek tűnik, de én nem ismerek technológiát, amivel ebből elektromosságot lehet kinyerni.

A nyolcas pálya problémájára én is gondoltam, de a visszaút lehet, hogy lejtővel van megoldva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. alienn
2012.12.07. 09:35
Akkor 360 fokban elforgatható lejtő kellene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!