iPon Hírek

Sárközy aggódik a Google könyvei miatt

Dátum | 2009. 12. 10.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Komolyan aggasztja Sárközyt a Google amúgy is viták kereszttüzében álló könyvprojektje; a francia elnök konkrétan amiatt aggódik, hogy ezzel foltot ejthetnek a francia kulturális örökségen.


Nem nevezte ugyan nevén a gyereket, de teljesen egyértelművé tette, kire gondol: "Nem hagyjuk, hogy megfosszon az örökségünktől egy vállalat, legyen az bármilyen nagy, barátságos vagy amerikai is." Egész pontosan attól tart, hogy a Google "lenyelné" a francia nyelvű irodalmakat, holott azt ők maguk tervezik digitalizálni a jövő év során, eurómilliárdos ráfordításokkal.

Francois Fillon miniszterelnök még a múlt hónap során állított rá egy bizottságot arra a feladatra, hogy találják ki, hogyan lehetne felzárkóztatni a kiadói szektort a kor kihívásaihoz, hogy elkerülhessék a film- és a zeneipart sújtó 'illegális letöltési károkat'. Több lehetőség merült fel, köztük az európai könyvtárak összes állományának teljes digitalizálása, valamint új piaci modellek és letöltésfelügyeleti eljárások kifejlesztése is.

Ennek megfelelően erőteljesen győzködik az EU egészét is annak érdekében, hogy egyezzenek meg és indítsanak el egy nagy, közös digitalizálási projektet, hogy ezzel is felvehessék a versenyt a Google-lel.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. prohlep
2009.12.10. 13:49

Világos kockázat, ha valaminek csak egy központja van. De a versengés legalább ennyi kockázat a szükségszerű destruktivizmusával és pocsékolásával.

Talán nem versenyezni kellene a Google céggel, hanem olyan módon együttműködni, hogy semmit se szabadjon kizárólagosan birtokolni, azaz minden kultúrális dolognak kell hogy legyen, egymással párhuzamosan legalább egy céges és legalább egy állami jellegű társtulajdonosa.

Mivel a Google áll egy igen nagy adag tiszta kapitalizmusból és ezzel párhuzamosan egy nagyon tiszteletre méltó kultúrális idealizmusból, ezért talán nem lenne lehetetlen egy ilyen kettős tulajdonlást kialakítani.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. P100
2009.12.10. 13:59
Sárközy egyedül a pénze miatt aggódik, ugyanis ő akart hasznot húzni a digitalizálásból, erre a Google megelőzi az ingyenes projectével.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. YuGabe
2009.12.10. 14:26
Pontosan erre gondoltam én is, persze hogy a saját malacát védi, de inkább ismerné be, hogy szükségtelenül vonaglik. Éppen azzal, hogy ő pénzt akar rajta húzni közvetlenül (a Google csak a terjeszkedése által, közvetetten, míg a franciák ezt pénzért akarják árulni), és ezzel is korlátozza, hogy a kultúra közjóvá váljon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. oldone
2009.12.10. 14:55
Én azt se értem, Balzac, Shakespeare, vagy Ady mióta csak a franciáké, angoloké, vagy magyaroké. A világirodalom nagyjainak túlnyomó többsége már úgysem élvezheti a munkája gyümölcsét. a kiadókat meg lesajnálom, ha az emberiség tudáshoz művészethez való hozzájutásának csak gátjai, és nem előmozdítói akkor vesszen mind.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. atti2010
2009.12.10. 14:58
Ritka szemét egy pali, ki a fene engedte ezt a volán mögé?A zt hiszi hogy ha a menyasszonya , vagy mar felesége rákornyikál valamit egy CD-re azt rögvest le is kell védeni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Vendég-Ven...
2009.12.10. 15:03
Árulja már el valaki, hogyan tudná a Google "kisajátítani" a francia irodalmat? Ki tiltja meg a franciáknak, hogy saját maguk IS digitalizálják a könyveiket, ha már nem akarnak együttműködni a Google-lal?

Nagyon kilóg a lóláb, hogy Szarközi a saját vagy a haverjai pénzét védi. Hiszen ha a Google ingyen elérhetővé teszi majd a már nem jogvédett francia műveket, akkor Szarköziék nehezen árulhatnák ugyanezt pénzért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. atti2010
2009.12.10. 15:55
Az ilyen sz*ragók miatt olyan drágák a CD-DVD-k, a kiadó tulajok meg tespednek a 30 szobás villákban és már a telefon csengőhangért is jogdíjat akarnak kerni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. agyturbini...
2009.12.10. 17:47
Nem baj csinálja csak..Minden Rendszer maga alatt vágja a fát...
Amíg 2 ember él a földön nem lesz igazság...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!