iPon Hírek

SATA 6 Gbps-os kártya az ASUS lapjaihoz is

Dátum | 2009. 08. 31.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az ASUS kínálatában hamarosan elérhető lesz a vállalat első olyan P55-ös alaplapja, amely natív SATA 6 Gbps-os támogatással is fel lesz vértezve. A P7P55D Premium típusjelzéssel ellátott termék esetében két darab SATA 6 Gbps-os port használatára nyílik lehetőség a  Marvell 88SE9123-as vezérlő jóvoltából. Annak érdekében, hogy az új vezérlő és a P55-ös lapkakészlet között ne legyen sávszélesség hiány, a gyártó egy PLX PEX8613-as, 3 portos és 12 sávval ellátott PCIE híd chipet alkalmaz, amely a P55-ös lapkakészlethez PCI Express x4-es sávszélességgel kapcsolja hozzá a fent említett Marvell chipet, így a két darab SATA 6 Gbps-os csatlakozó által kínált adatátviteli sebességek zökkenőmentesen kiaknázhatóak.


A "natív" SATA 6 Gbps-os támogatással ellátott alaplapról korábban már írtunk, ám most úgy tűnik, hogy a gyártó opcióként egyéb termékeihez is nyújt SATA 6 Gbps támogatást, de azt már csak bővítőkártya formájában lehet majd elérni. Az ASUS szakemberei által készített SATA 6 Gbps-os portokat tartalmazó kártya hasonló felépítéssel rendelkezik, mint az ASRock-féle megoldás, amelyről korábban már szintén beszámoltunk. Az ASUS egyes P55-ös alaplapjai mellé csomagolt kiegészítő PCI Express x4-es kapcsolat segítségével csatlakozik a rendszerhez, a terméken egy PLX  PEX8613-as híd chip foglal helyet. A bővítőkártyán ugyanaz a SATA 6 Gbps-os vezérlő van jelen, mint amelyet már a P7P55D Premium alaplap esetében is megismerhettünk.

A friss megoldáson, azaz annak nyomtatott áramköri lapján a kép szerint két vezérlő számára van kialakított hely: az egyik a fent említett Sata 6 Gbps-os chip, míg a másik egy NEC µPD720200-as vezérlőchipnek van fenntartva. Az NEC chip az USB 3.0-s portok vezérlését végzi és két darab USB 3.0-s portot biztosít a rendszer számára. Az újdonságok, azaz a SATA 6 Gbps-os támogatást kínáló kártyák az ASUS egyes P55-ös alaplapjai mellé csomagolva lesznek elérhetőek kereskedelmi forgalomban. A későbbiek folyamán készülhetnek olyan kártyák is, amelyeken mind USB 3.0-s, mind pedig SATA 6 Gbps-os portok is el vannak helyezve. Remélhetőleg már arra a listára sem kell sokat várni, amely tartalmazza, hogy pontosan mely alaplapokhoz mellékeli az ASUS a fent említett kiegészítőit.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. downhill
2009.09.01. 06:34
VISSZA A HIRHEZ

Mennyibe kerül egy ilyen és hol lehet venni?

és van-e olyan ami 4db sata3-as csatlakozós?
és a samsung 1tb-os winyókkal kompatibilis-e?
és növelni fogja-e a sebességet ha ezzel kötöm össze?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. hayate
2009.09.01. 07:11
nemtudom
nincs
igen
nem(csak akkor növelné ha sata3 mas vinyód lenne de olyan még nem létezik)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gedezoli
2009.09.01. 09:32
Drága lesz, és még sehol...

Biztos lesz olyan verzió is szerintem ami 4db-ot is fog kezelni.
100%, hogy 1TB-os vinyókat vinni fogja... hiszen legalább ekkora teljesítményű hdd-k/ssd-k a célközönsége.
Ha egy SATA2-es HDD-t rákötsz egy SATA3-as vezérlőre, akkor attól miért lenne gyorsabb a SATA2-es HDD-d? Szerintem ilyenkor a vezérlő SATA2-es módon kommunikál vele, így szerintem semmi észrevehető változást (helyes működés esetén) nem fogsz látni a jelenlegi vinyóddal.

Ez már dicséretes, hogy egyre több olyan hír jön, hogy az új vezérlők jelennek meg, de még nincs olyan eszköz, ami használná. Nemrég átléptük a PATA, SATA1 határait, és elérjük a SATA2-es elméleti határát. De még mindig van nagyjából 100MB/s teljesítménybeli különbség amit bírna a vezérlő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tibaimp
2009.09.01. 21:23
emlékeztet a 386-os korszakból az IDE vezérlő kártyára, nagyon komoly
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bszoke88
2009.09.05. 16:57
ne is mondd
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!