iPon Hírek

SATA Express: jelentősen gyorsulnak az SSD meghajtók

Dátum | 2013. 01. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Napjainkban a 2,5 colos formátumú HDD/SSD meghajtók esetében a SATA 6 Gbps-os csatolófelület már abszolút nem számít különlegességnek, sőt, az mSATA kártya formájában érkező példányok is régóta képesek a szabványban rejlő lehetőségek kiaknázására.

A korábbi hírek alapján már nem meglepő, hogy a SATA 6 Gbps-os csatolófelületet rövidesen leválthatja egy újabb, jóval gyorsabb megoldás, amely a SATA Express nevet viseli. Az új szabvány mögött természetesen ezúttal is a SATA-IO csoport áll. A SATA Express a friss információk alapján jó úton halad a megjelenés felé, hiszen az új szabvány már a jóváhagyási fázisnál tart, így most már csak a SATA-IO tagokon múlik, mikor véglegesítik azt.

Az új szabványhoz tartozó csatlakozók.
Ahogy az a nevéből is sejthető, a SATA Express szabvány a Serial ATA és a PCI Express szabványokat egyesíti. Maga a csatolófelület technológiailag teljes egészében PCI Express alapokon nyugszik, ám fizikailag a SATA világból ismert csatlakozókat (is) használja. A SATA Express szabványhoz tartozó csatolófelület kifejlesztésekor az volt az alapelv, hogy olyan csatoló szülessen, amely a hagyományos Serial ATA eszközökkel, valamint a SATA Express technológiára támaszkodó eszközökkel egyaránt kompatibilis.


A SATA Express első kiadása PCI Express 3.0-s alapon nyugszik majd, ami annyit jelent, hogy sávonként 1 GB/s-os kétirányú adatátviteli sávszélesség áll rendelkezésre. Azok a meghajtók, amelyek adatkábelen keresztül kapcsolódnak a rendszerhez, mindössze egy, illetve két csatornával gazdálkodhatnak, ám a kártya alapú SATA Express adattárolóknál már akár négy PCIe sáv is rendelkezésre állhat.


PCIe sávok száma ide vagy oda, mindenképpen komoly előrelépésre számíthatunk a SATA Express esetében a SATA 6 Gbps-os szabvány által kínált adatátviteli sávszélességhez képest. Utóbbinál, azaz a SATA 6 Gbps-os szabványnál 600 MB/s az elméleti maximális adatátviteli sávszélesség, míg a SATA Express - a rendelkezésre álló sávok számától függően ennek többszörösét nyújtja. Az új eszközök - ahogy az a fenti ábrákon is látható - SFF-8639 típusú multifunkciós csatlakozót használnak majd.

Sajnos arról nem szól a fáma, hogy pontosan mikor kerülhetnek forgalomba az első SATA Express alapokon nyugvó SSD meghajtók, illetve az őket támogató, SATA Express csatolófelülettel ellátott alaplapok, de az már biztosnak látszik, hogy a SATA Express szabvány végleges változata még idén elkészül.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. hego
2013.01.07. 10:00
Ehh. Még legalább három év mire baráti áron lesz SSD ilyen csatolóval..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. zoleeno1
2013.01.07. 11:10
Kíváncsi vagyok, ebből mit lehet majd észre venni a valós felhasználás során. Mert a szintetikus teszteket mindenki lesz.rja ugyebár, nem arra használjuk az SSD meghajtókat (se). Vagy akkora "egetrengető" változást fog hozni, mint a SATA3 SATA2-ről?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Keksz03
2013.01.07. 12:36
biztos van az a réteg (benchmark huszárok, szervereket üzemeltetők illetve PS-sel dolgozók) akiknek ez jól fog jönni, de lássuk be h rohadtul nincs értelme se egy átlagos dolgozó gépébe, se a casual és a hardcore gépébe még ennél is gyorsabb SSD-t venni. el nem tudom képzelni mire nem elég 400-500as írás/olvasás...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Vizion
2013.01.07. 12:36
Várós, bár most sem érzek desktopon SATA 2 64 GB vs. SATA 3 128 GB között eltérést, de ugye nem csak otthoni felhasználás van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. thedevelop...
2013.01.07. 14:44
Keksz03: Egy memória még mindig nagyságrendekkel nagyobb írási/olvasási sebességet tesz lehetővé, mint egy mostani SSD. Mivel ez utóbbiak is fejlődnek szépen, ezért kell alájuk olyan interface is, ami tartja az iramot.
Egyébként úgyis az lesz a vége ennek, hogy a jelenlegi "Neumann-Harvard" architektúra nyugdíjba vonul és nem lesz megkülönböztetve a háttértár és a memória. Minden jelenlegi fejlesztés efelé mutat. Pl.: ReRAM
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. budspencer
2013.01.07. 14:50
Ha már kevesen cserélik az alaplapot, a gyártó megoldja, hogy legyen miért lecserélned. Csak egy költői kérdés: mi a fenének hirdetik katonai minőségű alkatrészekkel a gyártók az alaplapjaikat, ha 2-3 évente le kell cserélned? Újabb nyúl a cilinderből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Emberfej
2013.01.07. 14:58
Minden új technológia a szerverpiacon kezdi, mire ez eljut az átlag felhasználókhoz addigra már ott is kevés lesz a sata3.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!