iPon Hírek

Sávszélesség: Már nem a fájlcserélők a főbűnösök

Dátum | 2008. 04. 25.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

Sokat hallhattunk mostanában az amerikai Comcast internet-szolgáltatóról, először főként azért, mert suttyomban megtorpedózta a fájlcserélő felhasználókat, alaposan lecsökkentve a net-sebességüket, arra hivatkozva, hogy nagyon leterhelték a hálózatot - aztán valamivel később amiatt, hogy az ezt követő közfelháborodás után egy kicsit visszakoztak és célzott lassítás helyett most már inkább egy az egyben lassítják mindenkinek a kapcsolatát, akinek a netforgalma túllép egy bizonyos határértéket (tekintve, hogy ez még mindig olcsóbb megoldás, mint pl. a hálózati kapacitásuk fejlesztése).

Most azonban érdekes adatok láttak napvilágot Om Malik-tól, a hálózati forgalomkezelő eszközöket fejlesztő Arbor Networks fő technikusától: ezek szerint igaz ugyan, hogy az internet-felhasználók mintegy 10%-a használja fel a rendelkezésre álló sávszélesség 80%-át, valamint ebből egy különösen aktív 0,5%-uk a teljes kapacitás 40%-át, ám a legnagyobb "sávszélesség-zabálók" már nem a fájlcserélők.

A cég adatai szerint ugyanis a fájlcserélés a net teljes forgalmának mindössze 20%-át teszi ki; a forgalom legjavát, a maga 50%-ával a streaming videók teszik ki - így például a YouTube-, Hulu- és más hasonló videókat nézegetők. "Adatforgalmi dugó" esetén is, amikor pl. a Comcast már lassít, a forgalom 70%-át a sima http teszi ki (természetesen ide tartozik a streaming videó is), és mindössze 20%-át a fájlcsere. Ez részben megmagyarázza a Comcast fent említett fordulatát is, miszerint most már (legalábbis látszólag) nem célzott, hanem általános lassítást alkalmaznak, forgalomérték szerint.

Most már csak az a kérdés, hogy meddig odázható el a hálózati infrastruktúra-fejlesztés - tekintve, hogy az online videó népszerűsége töretlenül növekszik, és vélhetően egyre többet "kebelez majd be" a sávszélességből.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Zotya84
2008.04.25. 15:30
He-He...

Nálunk is ez lesz, van aki már most is csinálja, csak még nem ilyetén szinten. A hálózatfejlesztés drága, de egy idő után muszáj lesz megcsinálni. (Én arra leszek kiváncsi hozzánk mikorra ér el ez, valamint az ADSL2+, mert ha ilyen ütemben haladunk, akkor az előbbi hamar, az utóbbi soha...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!