iPon Hírek

Scythe Kodati: amikor a ventilátor a hűtőbordák alá kerül

Dátum | 2014. 08. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A kompakt asztali számítógépek egyre népszerűbbek manapság, de mivel ezekbe rendszerint kompakt processzorhűtők kellenek, így efféle termékekből is egyre szélesebb paletta áll rendelkezésre. A Scythe most még tovább bővítette a kompakt processzorhűtők körét, méghozzá egy meglehetősen érdekes, különc termékkel, amely a Kodati nevet viseli. A termék várható tulajdonságaival kapcsolatban május végén már kaptunk némi ízelítőt, most azonban már minden fontos adat rendelkezésre áll.
Az új processzorhűtő az alaplap síkjával párhuzamosan elhelyezett hűtőtömböt és ventilátort alkalmaz, ám a ventilátor beépítése már egy kissé rendhagyó: a légkeverő a hűtőtömb alá került, közvetlenül a processzor felületével érintkező talpazat fölé. Hasonló megoldást persze már láthattunk, de az efféle elrendezés akkor sem éppen szokványos.
A kreatív dizájn jóvoltából a Scythe Kodati meglehetősen kompakt lett, ugyanis 82,5 x 95 x 34 milliméteres mérettel bír, így a legkisebb rendszerekben is alkalmazható. A mindössze 34 milliméter magas processzorhűtő 180 grammot nyom a mérlegen, az adott processzor által termelt hőt pedig két hőcső segítségével juttatja el a rézből készített talpazattól az alumínium lamellákhoz. A réz talpazat és a 6 milliméteres átmérőjű hőcsövek egyaránt nikkelborítást kaptak, ami nem csak esztétikus megjelenést biztosít, de az oxidációval szemben is védelmet nyújt.
Az új processzorhűtő egy 80 milliméteres átmérőjű, Slip Stream 80 PWM típusú légkeverőt rejt, amely a PWM funkció jóvoltából a percenkénti 800-as és 3300-as közötti fordulatszám-tartományban üzemel, így óránként 10,2, illetve 42,2 köbméter közötti levegőmennyiség megmozgatására képes. A ventilátor üzemi zajszintje 8,2 és 32,5 dB(A) között helyezkedik el, természetesen ugyancsak fordulatszámtól függően.
A Scythe Kodati egy univerzális processzorhűtő, ugyanis az Intel LGA775, LGA1150, LGA1155, LGA1156 és LGA1366 mellett az AMD Socket AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2, illetve FM2+ processzorfoglalatát is támogatja.
Egy dologra azonban oda kell figyelni: a Kodati csak 65 wattos TDP-ig támogatja a processzorokat, ha kompakt számítógépházba kerül, ahol gyenge a szellőzés.
Normálisan szellőző számítógépházak esetén már akár a 88 wattos TDP-vel rendelkező processzorok hűtése is megoldható. A processzorhűtő egyszerűen felszerelhető az említett processzorfoglalatok fölé, és természetesen hőátadást javító hővezető paszta is jár hozzá.
A Scythe Kodati már elérhető kereskedelmi forgalomban, listaára pedig 18 euró.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. menthous
2014.08.19. 15:42
Érdekes megoldás,bár nem ártana egy venti a borda felé sem,nem lenne muszáj nagy teljesítményű ,egy 800rpm körüli is megtenné,mert oké,hogy a lapka területet hűti az alsó venti,és oké ,hogy az alsó venti szívja a levegőt ezáltal a bordák közül kiszívja a forró levegőt,illetve valamennyi levegőt szív utána de kitudja,hogy mennyit ér ,ha úgy adódik,hogy a bordák "felhevülnek".Ilyenkor jön elő az a gondolat,hogy nem-e ártana egy kis venti felülre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. _DiEGO_
2014.08.20. 10:02
Hatalmas az a kép kombó amit épp mutatnak Dupla hőcsöves csipszet és VRM hűtő komoly nagy teljesítményű CPU -knak szánva és ebbe beletolnak majd egy belépő szintű procit úgy gondolják ? Elgurult a gyógyószerük ... mutatós szépnek-szép a kombó , de ki az a bolond ? aki így párosít Ellenben szinte örökéletű marad a vas , tuti nem lesz megterhelve
Max ! 65W TDP -ig ! képes kordában tartani ... amihez elég egy belépő szintű 4+1 fázisú alaplap 15-18 ezer Ft -ért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!