iPon Hírek

SD Association: Érkezik az új alkalmazásteljesítmény szint

Dátum | 2017. 03. 07.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az SD Association nemrégiben jelentette be a 6.0-s SD specifikációt, ami elhozta az UHS III sebességosztályt, melynek köszönhetően már akár 624 MB/s-os sebességű memóriakártyák is létre jöhetnek. Emellett pedig az SD Association nagy figyelmet szentelt az okostelefonok igényeinek kielégítésére is, és létrehozta a második applikáció teljesítmény osztályt, valamint az alacsonyabb feszültség mellett (Low Voltage Signaling - LVS) működő memóriakártyák „receptjét”. Az Application Performance Class besorolás még viszonylag friss az SD kártyák esetében, de az SD Association szervezet már a második szintjét is meghatározta ennek. A novemberben bemutatott osztályozás arra szolgál, hogy az emberek olyan memóriakártyát tudjanak választani, ami egészen biztos, hogy nemcsak kellően gyors, hanem a mobilos alkalmazások futtatásakor is jól teljesít. Az első és eddigi egyetlen ilyen osztályozással rendelkező memóriakártyát a SanDisk mutatta be az év elején megrendezett Consumer Electronics Show alkalmával.
Az A1 App Performance logó megszerzéséhez a memóriakártyának legalább 10 MB/s-os folyamatos írási sebességet kell garantálnia, ami igazából könnyedén megoldható már manapság, ám ennél sokkal fontosabb megkötés, hogy a lapkának a véletlenszerű olvasás során 1500 IOPS teljesítményt kell nyújtani, a véletlenszerű írásnál pedig 500 IOPS jelenti a minimális elvárást. Ehhez képes mekkora teljesítményt kell majd nyújtania azoknak a microSD kártyáknak, amelyek már az A2 minősítésre fognak hajtani? Nézzünk minden paramétert sorban. Az írás során nyújtott sebesség érdekes módon nem változott, az SD Association úgy gondolja, hogy a korábban elvárt 10 MB/s még a magasabb osztályozás mellett is elegendő. Nem úgy a véletlenszerű olvasásnál, ugyanis már sokkal több műveletet, 4000 IOPS-t kell tudnia elvégezni ezeknek a memóriakártyáknak, ami pedig az írást illeti, még nagyobb mértékben nőtt az elvárás, ugyanis ilyen tekintetben már 2000 IOPS teljesítményt kell produkálnia a terméknek, ami négyszerese az A1 plecsninél elvártnak.
Az első App Performance osztályt teljesítő memóriakártyák alkalmasak az átlagos applikációk problémamentes futtatására, az új, második osztály képviselői pedig már a nagyobb terhelést jelentő programokat is minden probléma nélkül tudják futtatni. Szóval elvileg maradéktalanul képesek kiszolgálni az aktuális felsőkategóriás okostelefonok minden igényét. Ahhoz, hogy tényleg a lehető legjobbjukat tudják ezek nyújtani, az A2-vel több érdekes új funkciót is bevezetett az SD Association. Azok a memóriakártyák, amelyek már az második alkalmazás teljesítmény osztályba vannak besorolva, támogatják a gyorsítótár funkciót és a Command Queuing lehetőséget, melynek köszönhetően a központi chiptől érkező feladatokat olyan sorrendben hajtja végre az egység, hogy a lehető legmagasabb legyen a teljesítménye. Ráadásul ezek már automatikusan támogatják a alacsonyabb feszültségen való működést is.
Ahogy azt a bevezetőben előre vetítettük, az SD Association nemcsak egy új applikáció teljesítmény osztályt vezetett be most, hanem az alacsonyabb feszültségen üzemelés specifikációját is. Az SD kártyák formátumtól függetlenül 3,3 voltos feszültséget alkalmaztak korábban, ettől kezdve viszont már akár 1,8 volttal is beérhetik a legújabb fejlesztésű megoldások. Ez értelemszerűen azért lesz majd jó, mert kisebb fogyasztás mellett végezhetik a feladatukat a lapkák, ami pedig az okostelefonok esetében különösen fontos. Honnan lehet majd tudni, hogy az adott memóriakártya már 1,8 V mellett dolgozik? Nos, ahogy a teljesítményre vonatkozó jelöléseket, úgy ezt is egy szimbólum fogja jelezni a vásárlók számára, az „Lv” logó mindenki számára rögtön egyértelművé teheti, hogy az adott memóriakártya alacsonyabb feszültségen munkálkodik.
Arról egyelőre nincs információnk, hogy mikor kerülhetnek a boltokba az első olyan memóriakártyák, amelyek a megszokottnál alacsonyabb feszültségen üzemelnek vagy akár még az A2 jelölést is magukon viselik. Talán még idén látunk ilyen terméket.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!