iPon Hírek

SDXC: akár 2 TB egy kártyán?

Dátum | 2009. 01. 07.
Szerző | Freeman07
Csoport | ADATTÁROLÁS

Kezdetben az MMC (Multimedia Card) kártyák egyik mellákága volt a Secure Digital (SD) technológia, azóta azonban felnőtt a szabvány. A most használt Secure Digital High Capacity (SDHC) kártyák kapacitása akár már a 4-8 GB-ot is meghaladhatja, de úton vannak az újgenerációs változatok.

A jelenlegi SDHC kártyák kapacitás-limite mesterséges okokból 32 GB, azonban az új változatok ezt a korlátot ledöntve akár 2 TB-os kapacitással is rendelkezhetnek ami a fájlrendszerből adódik. Az új szabvány meg is jött Secure Digital eXtended Capacity (SDXC) néven.

A CES kiállításon bemutatott SDXC-formátumú kártyák technológiai határa jóval túlmutat az eddigieken: az ilyen termékek legfelső kapacitáshatára 2 TB, legnagyobb elérhető írási/olvasási sebessége pedig 300 MB/s (ami az SDHC-kártyákkal is elérhető). Az első ilyen modell hamarosan várható a Panasonic-tól, ez 64 GB-os tárolóhelyű lesz.

"A nagy-kapacitású SDXC kártya több mint 4000 tömörítetlen képet tud tárolni, ami főként professzionális felhasználóknak előnyös, illetve 17000 darab hagyományosat, amit a legtöbb vásárló használ. Ez a kapacitás az exFAT fájlrendszerrel együtt megnöveli a felvehető film hosszát, az interfész sebességén végzett javítások pedig tovább növelik a sorozatképek készítésének sebességét és a nagyobb felbontású mozgóképek felvételét." - közölte Shigeto Kanda a Canon általános menedzsere.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Svindler
2009.01.22. 12:27
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ATI aki AT...
2009.01.22. 13:03
Nem semmi hogy ková fejlődik már ez a világ...
Én még az 1Gb-os kártyámat se tudom megtőlteni képekkel csak fél év alatt, pedig rendszeresen használom, bár nem a legnagyobb felbontásban csak olyan 2500x1500 körülit...
Videó sempontjából viszont kimondottan elönyös lesz...

Én jelenleg a kártyámra mint egy 20 percet tudok felvenni 1gb-ra... Ami 640x480-as, fele ekkorában a duplája is ráfér...
De a minőséget mindenki szereti...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!