iPon Hírek

Seagate: az SMR segítségével növelhető a HDD-k adattároló kapacitása

Dátum | 2013. 09. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Nagyjából 2006 óta alkalmazzák a merevlemezgyártók a merőleges mágneses adatrögzítésen alapuló technológiát, amit PMR-nek szokás hívni. Ezzel a módszerrel jelenleg 1 TB-os adattároló kapacitást kínáló HDD korongok készíthetőek, amik például 4 TB-os, négykorongos asztali merevlemezek gyártására adnak lehetőséget. A PMR technológia sajnos kezdi elérni fizikai korlátait, így az adatsűrűség nem növelhető az eddig megszokott tempóban - legalábbis ezzel az eljárással már nem. A Seagate szakemberei szerint a PMR technológia esetében a problémát az jelenti, hogy a merevlemezekben található író- és olvasófejek mérete már nem csökkenthető, sőt, a HDD korongokon kialakított adatsávok (trackek) sem lehetnek már vékonyabbak (a szélességük már így is csak 75 nanométer). Eljött hát az idő, hogy a PMR technológiát egy ütőképesebb eljárás váltsa le, amivel tovább növelhető az adatsűrűség és így csökkenthető a felhasználók egyre növekvő adattároló kapacitás iránti éhsége. A megoldást a Seagate szerint a Shingled Magnetic Recording technológia jelentheti (a továbbiakban SMR). A zsindelyes rendszerű mágneses adatrögzítési eljárás különleges, de mégis hasonlít a merőleges mágneses adatrögzítési technológiához, ugyanis a bitek elhelyezkedése azonos, ám elrendezésükben már van némi különbség a PMR-hez képest. Az SMR technológiánál az egyes adatsávok között már nincs meg a megszokott "sávtávolság", ehelyett az egyes sávok átfedésben vannak egymással, csak úgy, mint a háztetőn található cserepek, vagy zsindelylapok.

Ahogy azt a fenti ábra is mutatja, az SMR technológiára alapozó merevlemezek esetében az olvasófej jóval keskenyebb lesz, mint az írófej. Ez a méretbeli különbség lehetővé teszi, hogy a trackek átfedésben legyenek egymással anélkül, hogy az korlátozná az adatok olvashatóságát. Persze ennek a technológiának hátránya is van, ami az adatok írásánál jelentkezik - mintegy büntetésként. Mivel az írófej szélesebb az olvasófejnél, így az lefedi az olvasásra használt adatsávot is, tehát az új adatok felírása előtt a régi adatokat be kell olvasni, majd az új adatokkal együtt a helyükre kell írni. Annak érdekében, hogy egy-egy ilyen újraírási folyamat - ami rontja az írási sebességet - ne érintsen egyszerre túl sok tracket, a trackek sávokba rendezve foglalnak helyet az adott HDD korongon. A sávok elrendezése minden esetben attól függ, hogy az adott merevlemezt milyen felhasználási területre szánták. Azzal, ha az egy sávra jutó trackek mennyiségét növeljük, nőhet az adatsűrűség is, de ezzel együtt az írási teljesítmény is csökken, hiszen több sáv tartalmát kell beolvasni és újraírni egy-egy írási feladat alkalmával.
A Seagate már megkezdte az SMR alapú merevlemezek szállítását, ám az első termékek majd csak a következő év elején válhatnak elérhetővé kereskedelmi forgalomban. Ezek az új adattárolók HDD korongonként már 25%-kal magasabb adattároló kapacitást kínálnak majd, azaz 1 TB helyett 1,25 TB-nyi adattároló kapacitással büszkélkednek. Utóbbinak köszönhetően a négykorongos asztali merevlemezek 4 TB helyett immár 5 TB-os adattároló kapacitással rendelkezhetnek. Az SMR technológia a jelek szerint okos és kifizetődő megoldásnak tűnik, legalábbis a Seagate szakemberei ezt állítják. Hogy tényleg így van-e? Az első tesztekből mindenképpen kiderül, hiszen nem mindegy, hogy milyen árat fizetünk a plusz tárhelyért.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Supra
2013.09.10. 15:21
Most akkor lehet csökkenteni az a fej méretét, vagy nem?

Vagy ha csak az olvasó fejet lehet csökkenteni, az irót nem, akkor miért?

Nem teljesen értem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim
2013.09.10. 15:22
Hát, végül is így is lehet az SSDk malmára hajtani a vizet, az áruk csökkentése nélkül ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. tibaimp
2013.09.10. 15:22
Mindig leírom ilyen hírnél az 1TB-s 5 tányéros megoldásokat, de gondolom nem csak nekem jutott ez eszembe, hanem a szakembereknek is, de mivel nem csinálják, feltételezem valami gond lehet vele (melegedés, zaj, stb).

Ez a 4 tányéros 1,25TB-s, így 5TB-s winyó olyan nagy előrelépés lenne???
Mondjuk azt nem írja a cikk, hogy hol a technológia vége, elképzelhető hogy 2TB-os tányérokat is lehet így készíteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.09.10. 18:10
@Supra Az a baj, hogy íráskor létre kell hozni egy akkora mágneses fluxust, ami átmágnesezi az adott területet ahová írni szeretnénk. Egyre kisebb írófejjel egyre kisebb mágneses fluxust tudunk létrehozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.09.10. 18:18
@tibaimp: Minél több tányér van egy HDD-ben, annál nehezebb megforgatni a nagyobb tömeget. Több tányérhoz nagyobb indulóáram kell. Mindenki próbálja 1 Amper alatt tartani az indulóáramot. Több diszkes rendszerekben nem is egyszerre kapcsolódnak be a HDD-k, hanem egymás után fokozatosan, hogy kisebb legyen a tápegység terhelése.

A fordulatszámmal pedig négyzetesen arányos az elektromotor teljesítményfelvétele...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tibaimp
2013.09.10. 21:31
jzb: én ezt értem és biztos igazad is van, de egy korábbi hírben már írták, hogy a wd black sorozatában lévő 4TB-s winyó meg 5 tányéros, de "csak" 800GB-os tányérokkal, szóval, érted mit nem értek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Supra
2013.09.11. 07:51
JZB: Okés, ezt tudom - de akkor hogy is van ez? Minden karon két fej lesz, egy író és egy olvasó? Ez agyrém lenne minden szempontból... Szerintem a cikkben akkor sem stimmel valami.

De egyébként ettől függetlenül is komoly problémám van ezzel: szerintem 25%-ért egyszerűen nem éri meg, ez a technika akkora gányolás. Az otthoni felhasználó, akinek a 4 tera nem elég, annak valszeg az 5 sem lesz az, tehát így is, úgy vesz másodikat. Ha 50 vagy 100% plusz kapacitásról lenne szó, akkor azt mondanám, hogy esetleg.

Arhiváló rendszerekben pedig a hdd ára és egységnyi kapacitása szinte elenyésző tétel, tehát ott sem lesz ez kritikus. Egyedül a fogyasztásban lehet érdekes, de arra vannak más módszerek is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gab78
2013.09.11. 10:14
"Mivel az írófej szélesebb az olvasófejnél, így az lefedi az olvasásra használt adatsávot is, tehát az új adatok felírása előtt a régi adatokat be kell olvasni, majd az új adatokkal együtt a helyükre kell írni."

Ez által véletlenül nem fog csökkenni az élettartamuk? Mert engem ez is aggaszt egy kissé, de erről valahogy mélyen hallgatnak... Igaz mostanában egy csomó Seagate-re csak 1 év garit vállalnak, annyit csak kibír, aztán majd vesz másikat a sok barom... Ráadásul mik már ezek az árak... Nem is értem miért engedték a Samu merevlemez üzletágát felvásárolni... addig volt verseny, most nincs.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zoe
2013.09.20. 16:15
Csak szerintem vicces a videó eleje?

"7 milliárd ember...rengeteg adatot termel"

Arról vajon volt fogalmuk, hogy az emberiség körülbelül 8-10%-nak van csak számítógépe? Nyilván Etiópiában a haspuffadásos éhhalál szélén küszködő gyerekek napi problémája is az, hogy 1 vagy 2 terás vinyót vegyenek, mert nem lesz elég.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim Zoe
2013.09.20. 16:33
Aham, nyilván ... akinek meg számítógépe sincs, arról nyilvántartást sem vezetnek ugye? Nincs számítógépen nyilvántartva róla semmi, nem létező személy ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. oddman
2016.05.06. 11:34
A merevlemezekben szerintem már régóta külön van az olvasó és az író fej. Azt hiszem az írófej egy mágneses tekercs, az olvasófej pedig egy eléggé bonyolult mágnesen érzékelő.
Szerintem ezeknél a nagy kapacitású merevlemezeknél az a legnagyobb probléma, hogy már 8, 10, 12 olvasófejet használnak, és ha ezek közül egy is megsérül, akkor elveszítjük az összes adatunkhoz a hozzáférést. Innentől már csak adatmentő cég segíthet, de azt meg ki tudja megfizetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!