iPon Hírek

Seagate: itt a második generációs hibrid HDD

Dátum | 2011. 11. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Seagate megkezdte második generációs Momentus XT merevlemezének szállítását, amely azért különleges, mert nem csak merevlemez korongokat tartalmaz, hanem egy kis adattároló kapacitású, ám de gyors SSD-t is, így a merevlemez és az SSD meghajtó által kínált előnyök egyetlen termékben összpontosulhatnak.

Seagate Momentus XTA hibrid merevlemez a gyártó Adaptive memory és FAST Factor technológiáit alkalmazza, amelyek együttesen képesek felgyorsítani az adott rendszert. Az Adaptive Memory eljárás lényege, hogy a felhasználó szokásait monitorozza, azaz képes felismerni, hogy mely fájlokra van szükség legtöbbször, így ezeket a fájlokat a rendszer az SSD-re mozgatja annak érdekében, hogy minél gyorsabban elérhesse őket az adott alkalmazás, illetve maga a felhasználó. A FAST Factor technológia az SSD és a merevlemez együttműködését hivatott még gördülékenyebbé tenni: a technológia segítségével a rendszer gyorsabban hozzáfér az alkalmazásokhoz, gyorsabban tud bootolni, ezzel együtt pedig a konfiguráció összteljesítménye is javul.

A Seagate közleménye szerint az új Momentus XT hibrid merevlemez előző generációs társánál 70%-kal, a tradicionális merevlemezekhez képest pedig háromszor gyorsabb.

A 750 GB-os merevlemez rész mellett egy 8 GB-os SSD meghajtó is helyet kapott a termékben – utóbbi SLC – egyszintű cella – típusú NAND Flash memóriachipekből épül fel, amelyek nem csak félelmetesen gyorsak, de MLC típusú társaiknál jóval strapabíróbbak is, már ami az írási ciklusok számát illeti. Az új hibrid merevlemez mellé pakolt SSD meghajtó kétszer nagyobb írási/olvasási sebességeket kínál, mint előző generációs társa, az adattároló rendszer pedig SATA 6 Gbps-os csatolófelületen keresztül kapcsolódik az adott rendszerhez, legyen szó noteszgépről vagy akár asztali számítógépről.

A 2,5 hüvelykes formátumú újdonság merevlemez része Advanced Format 4K technológiát használ, ami 4096 bájtos szektorméretet jelent. Ez az eljárás segít az adatintegritás javításában, de ezzel együtt nagyobb adatsűrűség és így nagyobb adattároló kapacitás elérését is lehetővé teszi. Akik a terméket Windows XP-vel, vagy régebbi operációs rendszerrel szeretnék használni, itt találnak egy rövid leírást, hogy miként optimalizálhatják az adattárolót az adott operációs rendszerhez.

Az új hibrid merevlemez szállítása már megkezdődött, a 750 GB-os Momentus XT ajánlott végfelhasználói ára pedig 245 dollár.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Saint
2011.11.29. 12:48
Ne ez még csak SAJT álló , hamarosan jön a málnaszörp és a kakaó álló merevlemez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. feher.agos...
2011.11.29. 13:54
első generációs 500gb-os momentus xt-m van, és olyan nagy gyorsulást nem észleltem vele. cserébe néha elront egy-egy nagyobb fájlt. ezt elvileg firmware frissítés javítja, de azt még nem volt merszem alkalmazni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Vendég-Ven...
2011.11.29. 15:56
Az már régen rossz, ha bármely firmware-rel elront file-okat. Kevés vigasz, hogy mostantól 70%-kal gyorsabban rontja el őket. (OK, a hír nem szól erről, csak rosszmájú vagyok.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. szabtam
2011.11.29. 17:05
"A 2,5 hüvelykes formátumú újdonság merevlemez része Advanced Format 4K technológiát használ, ami 4096 bájtos szektorméretet jelent..."

nekem 500-as van. már az is ezt használja? mert akkor ugye meg kell néznem az eljárást...

ennek az egésznek köze van ahhoz, amikor egy hdd-ről ssd-re ghost-olunk egy xp-t, és a particio eltolást be kell lőni? pár hónapja ezt végigszenvedtem egy másik gépen, de régen volt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. stranger
2011.11.29. 17:40
Hát nem tudom, annak biztos jobb az SSD+vinyó kombó aki foglalkozik is vele szerintem, ez meg kényelmesebb, mert megtippeli mi neked a jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm
2011.11.29. 18:10
Nem tudom mire gondolsz,mit kell vele foglalkozni, amire legtöbbször szükségem van, azt eleve az SSD-ékre telepítem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. szabtam
2011.11.29. 21:42
közben kaptam megnyugtató infót: a régi 500-as hybrid még nem Advanced Format 4K technológiát használ...
a réginél még nem kell a partícióeltolást megváltoztatni( (mint az ssd-knél), ha xp-t ghost-olunk rá...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. vol33
2011.11.30. 00:57
Seagate Momentus XT 2nd Generation Hybrid Solid State Drive Unboxing & First Look Linus Tech Tips
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. feher.agos...
2011.12.01. 11:38
az a baj, hogy laptopban nem nagyon fér el az ssd+hdd kombó, így marad a hibrid
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!