iPon Hírek

Segíts elnevezni a Pluto legújabb holdjait!

Dátum | 2013. 02. 12.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Aki valaha is arra vágyott, hogy nyomot hagyjon a Naprendszerben, annak most itt a lehetőség: bárki szavazhat a Pluto 13-34 kilométer átmérőjű negyedik és 10-25 kilométer közötti ötödik holdjának nevére, ugyanis a két égitestet felfedező kutatócsoport a közvélemény segítségét kérte ezek elnevezése ügyében. A törpebolygó negyedik kísérőjét 2011-ben, az ötödiket pedig tavaly fedezte fel Mark Showalter (SETI) és kutatócsoportja a Hubble űrtávcső segítségével. A szavazásra kiírt lista pillanatnyilag 12 nevet tartalmaz, de akár ezen a körön kívülről is lehet javasolni, amíg az adott elnevezés nem ütközik a hagyományokkal. Az egyelőre P4-ként és P5-ként emlegetett égitestek új nevének a görög vagy a római mitológiából kell származnia, és valamilyen kapcsolatban kell lennie Hadésszal (avagy római megfelelőjeként Plutóval) és az alvilággal, hiszen a Pluto másik három kísérője, a Charon (az alvilág révésze), a Nix (az éj görög istennője) és a Hydra (mitológiai víziszörny, Héraklész második próbatétele a lernéi hidra legyőzése volt) is ebben a szellemben lett elnevezve. A felvetett névjavaslatok közt szerepelnek alvilági folyók (Acheron, Lethe, Styx); az Erinnüszök, azaz a bosszállás véres istennőinek egyike (Alecto); az alvilág háromfejű „házőrzője”, Hydra testvére (Cerberus); az ősi sötétség megtestesítője, aki Nyx-szel egy időben született (Erebus); egy tragikus sorsú szerelmespár (Eurydice és Orpheus); Héraklész római alteregója (Hercules); az álmok istene, Nyx egyik fia (Hypnos); az alvilági révész bére (Obol) és Hadész felesége (Persephone).

Az elnevezésben a végső szó természetesen a Nemzetközi Csillagászati Uniót (IAU) illeti, de ők valószínűsíthetően rábólintanak majd a megszavazott nevekre, ha azok megfelelnek a tradícióknak. A névválasztás ezen formája tisztelgés Clyde Tombaugh, a Pluto felfedezője és Venetia Burnex előtt, aki 1930-ban, 11 évesen elsőként javasolta, hogy az alvilág istenéről nevezzék el az újonnan felfedezett égitestet. Amikor 2011-ben, a P4 felfedezésekor a kutatók névjavaslatokat kértek a közvéleménytől, 500-nál több potenciális elnevezés érkezett be. A végső 12-be ezek közül csak a névadási hagyományoknak is megfelelő legnépszerűbb darabok kerültek be, így sajnálatos módon a „döntőbe” nem juthattak be az olyan sokak által támogatott javaslatok, mint például a Deathstar (Halálcsillag), a Goofy (Plútóhoz hasonlóan szintén a Walt Disney egyik kutyakaraktere) vagy éppen a Yuggoth (Lovecraft mitikus kilencedik bolygója). Szavazni ezen a honlapon lehet február 25-én magyar idő szerint este hat óráig, és a szervezők azt kérik, hogy a sportszerűség megtartása érdekében mindenki naponta csak egyszer szavazzon.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. malvoisen
2013.02.12. 17:09
Kíváncsi vagyok a kreatív indokokra, melyekkel mégis javasolni fogják Chuck Norrist.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. tomchee
2013.02.12. 17:18
Egy ilyen apró kis holdra?! Ne butáskodj. Ő róla minimum egy csillagot neveznének el
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. dzsuz87
2013.02.12. 17:57
Szerintem a Hercules és a szerelmes pár nem elég találó, a Persephone túl hosszú, de a többi tetszik. (Chuck Norris pedig értelemszerűen a galaxisunk központi fekete lyuka kell, hogy legyen )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szefmester
2013.02.12. 19:17
Én alapból a Styx vagy a cerberus nevet javasoltam volna.... A yuggoth amúgy jó név lenne, de azt tartsuk meg egy "valódi" bolygóra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. freyr
2013.02.12. 20:03
malvoisen, tomchee és dzsuz87: Chuck Norris az univerzumokat magukban foglaló membránok közti közeg. Az ősrobbanás is azért történt, mert Norris körbepörgőrúgta a miénket, csak mert olyan kedve volt.

Én Mahafsoun-t javasoltam. Bár Róla egy csillagködöt kéne elnevezni... de arra nem nagyon lesz lehetőségünk. Tudom, hogy nincs köze a mitológiához, de azért is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. girhes89
2013.02.13. 08:35
Rillenkuggelágger, azt öröm és bódottá!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jaszy.peti
2013.02.13. 09:28
sztem meg legyen: AMD és INTEL (I am CUBE ! ! ! )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Phantomstr...
2013.02.13. 11:21
Nekem az is bőven oké, ha megmarad P4 és P5.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!