iPon Hírek

Sehogy nem akar kihalni a 6-os Explorer

Dátum | 2011. 03. 27.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A Microsoft azzal "ünnepelte" az Internet Explorer 6 - röviden IE6 - tizedik születésnapját, hogy világméretű kampányt indított a kivénhedt böngésző lecseréléséért, s külön webhelyet állított fel a cél érdekében. Az "IE6 visszaszámláló" site-on (www.

theie6countdown.com) láthatjuk a tízéves szoftver pillanatnyi világpiaci részesedését - ami februárban 12 százalékon állt -, sőt azt is, hogy egyes fontosabb országokban a szörfösök mekkora hányada ragadt le az IE6 mellett.

Egy ilyen régi - és különösen egy ingyenes - szoftver esetében meglepőnek tűnhet, de tény: Kínában ez az arány 34,5, Koreában pedig 24,8 százalék. Tíz százalék felett van a verziót használók részesedése Indiában, Japánban és Vietnamban is - de ezen már nincs mit csodálkozni, ha hozzátesszük, hogy még a britek 3,5 vagy az amerikaiak 2,9 százaléka is az IE6-tal járja a világhálót. Magyarországról nem közöl adatot a Microsoft-site, de ezek után valószínű, hogy mi sem jeleskedünk az új verziókra való áttérésben. Ez pedig nem kis kockázatot jelent.

"Közel félezer ki nem javított biztonsági hiba van az IE6-ban, majdnem négyszer annyi, mint az összes többi elterjedt böngészőben együttvéve" - magyarázza Szappanos Gábor, az informatikai biztonsági megoldásokat fejlesztő VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője. Hozzátette, tíz év alatt rengeteget változott a világ. Az internet lett a számítógépes vírusok legfontosabb támadási pontja, a böngésző pedig a kártevők legfontosabb megcélzott hordozó közegévé vált. Egy évtizeddel ezelőtt nem készítették, nem készíthették fel a böngészőket ilyen nyomás elviselésére. Azóta a Microsoft is új technológiákat alkalmaz, s ennek köszönhetően termékei - köztük az Internet Explorer frissebb kiadásai - jóval biztonságosabbak. Felelőtlenség a korábbi, elavult verziót használni. Aki tehát még IE6-tal navigál, váltson mielőbb - javasolja Szappanos. n
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Merwenus
2011.03.28. 11:39
Mert alig tesznek ellene, csak folyton picsorognak ... 2 dolog is adott lenne Microsoft részéről kötelező Update felére csökkentené, másrészt nagyobb oldalak, egy egyszerű scripttel tilthatnák a 6-os verziót -.-
Ha Facebook, Google, Bing, Yahoo, Youtube és még 10 sokat látogatott oldal blokkolná, cirka 1 hónap alatt harmadára csökkenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!