iPon Hírek

Selyemmel tartósítanák az oltóanyagokat

Dátum | 2012. 07. 17.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A különféle gyógyszerek és oltóanyagok nagyon fontos szerepet játszanak az egészség megőrzésében, de a rászorulókhoz történő eljuttatás gyakran problémákba ütközik: számos hatóanyag állandó hűtést igényel a szállítás, illetve a tárolás során, és ennek megvalósítása a világ elmaradottabb vidékein komoly gondot jelent. A Tufts Egyetem kutatói azonban úgy vélik, hogy megoldást találtak a problémára: rájöttek ugyanis, hogy a selyemben található fehérjék számos anyagot képesek megóvni a hő okozta károsodástól, megspórolva ezzel a hűtési költségeket.

Az oltóanyagok és egyes antibiotikumok hatóanyagai csak addig működőképesek, amíg egy bizonyos formába vannak hajtogatódva. Hő vagy nedvesség hatására azonban ez a szerkezet megbomolhat, és a gyógyszer hatását veszti. Egyes becslések szerint a hűtési rendszerek hibái vagy teljes hiánya miatt a fejlődő országokban az összes oltóanyag fele tönkremegy a páciensekhez vezető úton. A selyemproteinekből álló, rendkívül finom háló azonban a fellépő molekuláris kölcsönhatásoknak köszönhetően olyan mértékig stabilizálja a molekulákat, hogy a szerkezeti formát még a hosszasan fennálló magas hőhatás sem képes megbontani, mondják a kutatók.


A „selyemtok” hozzáadásával a kanyaró, a mumpsz és a rubeola elleni védőoltás, valamint két antibiotikum (tetraciklin, penicillin) képes volt megőrizni hatékonyságát azt követően is, hogy legalább két héten keresztül 60 Celsius fok fölötti hőmérsékletnek volt kitéve. A stabilizáló selyemproteinek nélkül a gyógyszerek kevesebb, mint egy nap alatt hatástalanná váltak. A fejlesztés a világ minden táján csökkentheti a gyógyszerek hűtési költségeit, amelyek a becslések szerint egy-egy védőoltás költségeinek körülbelül 80 százalékát teszik ki, és persze a selyemproteineknek köszönhetően a fejlődő országokba jóval több valóban hatásos készítmény juthat el.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. prohlep
2012.07.17. 20:22
Szép eredmény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!